Φραγμό στην κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων στα δικαστήρια βάζει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρώντας πως δεν εξετάστηκε καν η άποψη των αρμόδιων υπηρεσιακών συμβουλίων των δικαστηρίων, όπως προβλέπει το Σύνταγμα για τους εργαζομένους στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Με αυτό το σκεπτικό το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκανε δεκτή την προσφυγή του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιώς και ακύρωσε την απόφαση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη με την οποία το καλοκαίρι του 2013 ενεκρίθη η μετάταξη υπαλλήλων με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου από άλλους τομείς του Δημοσίου στα πολιτικά και ποινικά δικαστήρια Πειραιά, με την ίδια εργασιακή σχέση και σε προσωποπαγείς θέσεις διοικητικών γραμματέων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η μετάταξη έγινε στο πλαίσιο της κινητικότητας με βάση τον νόμο 4093/2012 από άλλες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα έπειτα από απόφαση των υπηρεσιακών τους συμβουλίων.

Το ΣτΕ έκρινε όμως ότι, βάσει των διατάξεων του Συντάγματος για τον τομέα της Δικαιοσύνης και του συνταγματικού κανόνα για τη στελέχωση των γραμματειών των δικαστηρίων και εισαγγελιών με μόνιμους δικαστικούς υπαλλήλους, για τη μετακίνηση τέτοιων υπαλλήλων στα δικαστήρια απαιτείται σύμφωνη γνώμη του αρμόδιου υπηρεσιακού συμβουλίου των δικαστηρίων (άρθρο 92 του Συντάγματος).

Για τον λόγο αυτόν η Ολομέλεια ακυρώνοντας τη μετάταξη αναπέμπει την υπόθεση στο αρμόδιο υπηρεσιακό συμβούλιο των δικαστηρίων του Πειραιά για να ακολουθεί η συνταγματικά επιβεβλημένη διαδικασία και να κρίνει η ίδια η Δικαιοσύνη για τα προσόντα τους και τη δυνατότητα να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης