«Κόκκινη κάρτα» έδειξε το Συμβούλιο της Επικρατείας σε τέσσερεις Ολυμπιονίκες οι οποίοι διεκδικούσαν την προβλεπόμενη οικονομική επιβράβευση για τα μετάλλια που κέρδισαν σε αθλήματα του υγρού στίβου, από το 2009 έως το 2011, σε παγκόσμια πρωταθλήματα.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο έκρινε πως οι αθλητές δεν δικαιούνται τα χρήματα με το σκεπτικό ότι τα αθλήματά τους δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ευρυσθένης Νικολαΐδης, Σπύρος Γιαννιώτης, Γιάννης Καλαϊτζογλίδης και Αντώνης Τσουρουνάκης ήταν οι αθλητές που προσέφυγαν στη δικαιοσύνη διεκδικώντας ποσά από 44.000 έως 90.350 ευρώ μετά τις διακρίσεις τους σε αγώνες σε Ρωσία, Ιταλία και Ουγγαρία. Με τις προσφυγές τους στα Διοικητικά Δικαστήρια ζητούσαν να ακυρωθεί ως παράνομη η παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Δημοσίου να τους καταβάλουν την προβλεπόμενη από το νόμο 2725/1999 οικονομική βοήθεια για τις εξαιρετικές αγωνιστικές τους διακρίσεις ως μέλη της εθνικής ομάδας μας σε Παγκόσμια πρωταθλήματα.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο, αλλά και το Εφετείο απέρριψαν τις αιτήσεις των αθλητών, οι οποίοι στη συνέχεια άσκησαν αναιρέσεις στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Το Α΄ Τμήμα του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με σειρά αποφάσεων του (2389-2392/2022) επικύρωσε τις αποφάσεις των Διοικητικών Δικαστηρίων, κλείνοντας οριστικά και αμετάκλητα το θέμα.

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι της Επικρατείας απέρριψαν τις προσφυγές των αθλητών αφού έκριναν ότι δεν συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις για τη χορήγηση της οικονομικής επιβράβευσης. Σύμφωνα με τις αποφάσεις, τα επίμαχα αγωνίσματα δεν περιλαμβάνονται στο επίσημο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων και δεν διεξάγονται σύμφωνα με τις τεχνικές προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ολυμπιακών Αγώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης