Αποζημίωση ύψους 60.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη, θα πρέπει οριστικά να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου  της Επικρατείας σε στρατιώτη που υπέστη σοβαρό πρόβλημα βαρηκοίας λόγω της συνεχούς ρίψης όλμων κατά τη διάρκεια άσκησης, στην Κύπρο.

Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, επικυρώνοντας  τη σχετική  απόφαση του Διοικητικού Εφετείου, αναγνώρισε ότι οι βλάβες στην ακοή του στρατιώτη  ήταν αποτέλεσμα  παραλήψεων κατά την άσκηση στην οποία συμμετείχε με την ειδικότητα του χειριστή όλμου. Σύμφωνα με την απόφαση, «τόσο η βαρηκοία όσο και οι εμβοές που παρουσιάζει δεν είναι αναστρέψιμες».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στρατιώτης που είχε πάρει μετάθεση  στο Α` Μηχανοκίνητο Τάγμα Πεζικού ΕΛΔΥΚ στην Κύπρο, συμμετείχε στην άσκηση «Νικηφόρος» στην οποία  χρειάστηκε να  πραγματοποιήσει ακατάπαυστα 80 συνεχόμενες βολές, ανά πέντε δευτερόλεπτα, με αποτέλεσμα, αμέσως μετά να εμφανίσει οξείς πόνους στα δύο αυτιά, ζαλάδες, ενώ μειώθηκε  η ακοή του   και δεν μπορούσε να διακρίνει ήχους. Αιτία, ήταν η απουσία ενός εκ των τεσσάρων χειριστών των όλμων που θα έπρεπε οπωσδήποτε να συμμετέχουν και συγκεκριμένα του ομαδάρχη υπαξιωματικού αλλά και το πρόβλημα που υπήρξε στον ένα  όλμο ο οποίος  έπαθε  αφλογιστία και έτσι θα έπρεπε να καλυφθεί από εκείνον του προσφεύγοντος στρατιώτη.

 Στις εξετάσεις που υποβλήθηκε ο στρατιώτης, διαπιστώθηκε ότι είχε τραυματιστεί και στα δύο αυτιά και παρά τη θεραπευτική αγωγή που του χορηγήθηκε, η ακοή του δεν βελτιώθηκε, χωρίς να μπορεί να ακούει στις υψηλές συχνότητες.

Αν και το ποσοστό αναπηρίας του στρατιώτη δεν ξεπερνά το 5%, το  Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε ότι το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να τον αποζημιώσει. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης