«Επίσπευση της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ»

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013, 13:50
«Επίσπευση της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ»
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο επικεφαλής του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου δήλωσε ότι η πώληση του 74% των μετοχών του ΟΛΠ - που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και είχε σχεδιασθεί ενδεικτικά να γίνει το 2014 - μπορεί να επισπευσθεί και να πραγματοποιηθεί φέτος, προσθέτοντας ότι μπορεί να περιλαμβάνει την παραχώρηση του μάνατζμεντ για μία περίοδο 30 έως 40 ετών.

Η πώληση αυτή θα μπορούσε δυνητικά να συμβάλει στην κάλυψη ενός μεγάλου μέρους της εκτιμώμενης υστέρησης 1 δισ. ευρώ από τον στόχο για τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις το 2013 που προβλέπεται στο μνημόνιο, αναφέρει η WSJ στο δημοσίευμά της.

Το λιμάνι «είναι μία ώριμη εναλλακτική, οι κινέζοι επενδυτές έχουν ήδη παρουσία εκεί και πρόσφατα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς επισκέφθηκε την Κίνα», δήλωσε ο κ. Σταυρίδης. «Έχουμε αρκετές εναλλακτικές επιλογές. Έως το τέλος του επόμενου μήνα θα έχουμε πάρει την τελική απόφαση», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τη WSJ, ο κ. Σταυρίδης ανέφερε ότι άλλες αποκρατικοποιήσεις που μπορούν να επισπευσθούν περιλαμβάνουν τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, ένα ποσοστό 6% μετοχών του ΟΤΕ που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο και τη συμμετοχή του κράτους κατά σχεδόν ένα τρίτο στο μετοχικό κεφάλαιο των ΕΛΠΕ.

Όσον αφορά στον διαγωνισμό για την αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, ο κ. Σταυρίδης είπε πως «θα επαναπροκηρυχθεί μόλις γνωρίζουμε πώς θα γίνει και είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά». Όπως είπε, μπορεί να πάρει ενάμισι χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.

Επιμέλεια: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2013, 13:54