Στάση εργασίας πραγματοποίησαν σήμερα, από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 10.30, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Λιμένα Θεσσαλονίκης.

Για αύριο έχει προκηρυχθεί 24ωρη παλλιμενική απεργία, με συγκέντρωση στην πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα, στις 11.00, και πορεία διαμαρτυρίας προς το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι εργαζόμενοι στα λιμάνια της χώρας αντιτίθενται στην ιδιωτικοποίηση των Οργανισμών Λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, ενώ οι κινητοποιήσεις τους, που φέρουν τη «σφραγίδα» της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος (ΟΜΥΛΕ) και γίνονται σε συνεργασία με το ευρωπαϊκό τμήμα του Διεθνούς Συμβουλίου Λιμενεργατών (IDC), αναμένεται να κλιμακωθούν.

Σε δηλώσεις που έκανε η επικεφαλής του Συλλόγου Διοικητικών Υπαλλήλων του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), Φανή Γουργούρη, γενική γραμματέας ΟΜΥΛΕ, επεσήμανε ότι αν δεν πάψουν ευθύς αμέσως οι διαδικασίες που έχουν ξεκινήσει για την πώληση των ΟΛΠ και ΟΛΘ «έναντι πινακίου φακής, θα μεταφέρουμε την αγωνιστική μας κινητοποίηση σε ευρωπαϊκό έδαφος, θα κάνουμε παρέμβαση στο Ευρωκοινοβούλιο και θα προσφύγουμε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ε.Ε.».

Αναφορικά με τη δημιουργία δημόσιας λιμενικής αρχής, ικανής να εποπτεύει και να θέτει τους όρους που θα γίνονται οι παραχωρήσεις των λιμανιών και στο προσεχές διάστημα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η κα Γουργούρη αναρωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν, τη στιγμή που έχουν ήδη ξεκινήσει οι συζητήσεις για την πώληση των λιμανιών με τους αγοραστές, ταυτόχρονα να γίνεται και η τροποποίηση της σύμβασης του δημοσίου για τα λιμάνια».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόταση της ΟΜΥΛΕ είναι να αποσυρθούν οι δύο προκηρύξεις των διαγωνισμών για τα λιμάνια και να διοργανωθεί ανοιχτή δημόσια διαβούλευση με την κυβέρνηση, τα κόμματα, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς, με βάση τρεις βασικούς άξονες: τον ισχυρό δημόσιο χαρακτήρα των δύο λιμανιών, τις αρμονικές σχέσεις τους με τις πόλεις όπου εδρεύουν και τη θέσπιση εργασιακών σχέσεων με συλλογικές συμβάσεις και κανονισμούς εργασίας.

Επισημαίνεται ότι οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν το πρωί παράσταση διαμαρτυρίας στο γραφείο της διοίκησης του ΟΛΘ και είχαν σύντομη συνομιλία με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Δημήτρη Μακρή, ο οποίος και τους επισήμανε ότι θα μεταφέρει τους προβληματισμούς και τις θέσεις τους στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης