Το βλέμμα στις Βρυξέλλες και την επίσημη ανακοίνωση της ημερομηνίας για την έναρξη χρήσης του «πράσινου διαβατηρίου», το οποίο θα έχουν μαζί τους οι πολίτες που έχουν κάνει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, έχει στρέψει η χώρα μας λίγες εβδομάδες πριν το άνοιγμα του τουρισμού.

Για την Ελλάδα, κομβική ημερομηνία είναι η 14η Μαΐου, όταν η χώρα αναμένεται επιτρέψει την είσοδο επισκεπτών από όλο τον κόσμο, ενώ, παράλληλα, θα ανάψει και το πράσινο φως για τις ελεύθερες μετακινήσεις από νομό σε νομό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, πιο σημαντική για την ασφάλεια τόσο των κατοίκων των τουριστικών προορισμών όσο και των επισκεπτών τους είναι η ημερομηνία στην οποία όλοι οι πολίτες θα έχουν στο κινητό τους -ή σε ένα τυπωμένο φύλλο χαρτιού- το ευρωπαϊκό «πράσινο διαβατήριο» για να πιστοποιούν ότι  έχουν κάνει εμβόλιο και ότι είναι ασφαλές να ταξιδέψουν, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους ανθρώπους με τους οποίους έρχονται σε επαφή.

Δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση για το πότε θα αρχίσει η χρήση του «πράσινου διαβατηρίου», ωστόσο τα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν συμφωνήσει στις βασικές αρχές του και η Κομισιόν επιθυμεί διακαώς να είναι έτοιμο μέχρι τα τέλη του Ιουνίου.

Σε αυτό υπολογίζουν περισσότερο, άλλωστε, και οι Έλληνες επαγγελματίες του τουρισμού, οι οποίοι θα υποδεχτούν τους τουρίστες από τα μέσα Μαΐου αλλά σχεδιάζουν να λειτουργήσουν πλήρως από τα τέλη του Ιουνίου και μετά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ξεκινά από τώρα μια σειρά ταξιδιών στο εξωτερικό, με σκοπό την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος. Πρώτος σταθμός του είναι οι ΗΠΑ, ενώ θα ακολουθήσουν Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, Γερμανία, Σερβία και Πολωνία.

Εν τω μεταξύ, παρέμβαση στο θέμα των τεστ έχει κάνει η Διεθνής Ένωση Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) η οποία θεωρεί ότι τα μοριακά τεστ, που ζητούνται από τους πολίτες όταν ταξιδεύουν, είναι ιδιαίτερα δαπανηρά και τους βγάζουν εκτός προϋπολογισμού. Για το λόγο αυτό προτείνει να γίνονται αποδεκτά τα rapid tests, τα οποία, όπως λέει, έχουν μεγάλη ακρίβεια. Σε διαφορετική περίπτωση, επισημαίνει η ΙΑΤΑ, τα ταξίδια θα γυρίσουν πολλές δεκαετίες πίσω , σε μία εποχή που ήταν προνόμιο μόνο για τους οικονομικά εύρωστους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης