Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 30 Μαρτίου, είναι 56 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 1.212, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 72 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ πέντε έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε τους νέους θανάτους από κορωνοϊό στη χώρα μας και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 43 από τους 38 που ανακοινώθηκαν στη χθεσινή ενημέρωση. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 71 έτη, ενώ 32 από αυτούς είναι άντρες και πάνω από το 90% είχαν υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικίας άνω των 90 ετών. 

Από τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν σήμερα, 14 είναι γυναίκες ενώ το υπόλοιπο 81% άντρες. Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 65 έτη, ενώ οι περισσότεροι από τους μισούς έχουν υποκείμενο νόσημα. 

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, στη χώρα μας έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα περισσότερα από 15.961 διαγνωστικά τεστ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχολιάζοντας τα μαθηματικά μοντέλα για τη διασπορά της πανδημίας στη χώρα μας, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως πρέπει να παραμείνουμε σε επαγρύπνηση και επιφυλακή.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσιόδρας, ανέφερε ότι εγκρίθηκε πλέον η χορήγηση συγκεκριμένης θεραπείας τόσο σε όσους νοσηλεύονται, όσο και όσους νοσούν και βρίσκονται στο σπίτι τους σε καραντίνα. Όσοι βρίσκονται στο σπίτι θα μπορούν να λαμβάνουν το φάρμακο έπειτα από συμπλήρωση ειδικής φόρμας που θα είναι διαθέσιμη το προσεχές διάστημα.

Τι ισχύει για τα εμβόλια των παιδιών

Τέλος, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στο ζήτημα του εμβολιασμού των παιδιών τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί στα παιδιά, ακόμη και αυτή την περίοδο καθώς όπως είπε «η διακοπή του εμβολιασμού μπορεί να οδηγήσει σε επινόσηση νέων ατόμων. Θυμάστε τι ζήσαμε με την επιδημία της ιλαράς», ανέφερε χαρακτηριστικά και είπε ότι  ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών έως δυο ετών, ιδίως για τα εμβόλια της άμεσης προτεραιότητας είναι πολύ σημαντικός». «Καλύτερα τα πολυδύναμα εμβόλια, είπε, ώστε να περιοριστούν και οι επισκέψεις στους παιδιάτρους» και παρατήρησε ότι οι εμβολιασμοί θα πρέπει να γίνονται αφού λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφαλείας κατά την επίσκεψη του παιδιού από τους γονείς του στον παιδίατρο.

«Πρέπει να φερόμαστε όλοι σαν να έχουμε ήδη τη νόσο»

«Κάθε μέρα έχει την καλοσύνη της και την κακία της. Ας μείνουμε στην καλοσύνη», τόνισε χαρακτηριστικά και συνέχισε λέγοντας πως σήμερα έχουμε λιγότερα κρούσματα, όμως οι θάνατοι αντικατοπτρίζουν πως η επιδημία κινείται ύπουλα και επιθετικά.

Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να περιμένουμε με υπομονή, καθώς σύμφωνα με τον ίδιο οποιαδήποτε εκτίμηση επί του παρόντος είναι αβέβαιη.  Αυτό που είναι βέβαιο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, είναι πως παραμένουμε σε κατάσταση βραδείας εξάπλωσης στον πληθυσμό και έτσι δίνεται η ευκαιρία στη χώρα μας να προετοιμαστεί καλύτερα για τον νέο ιό και να είναι μπροστά από τις εξελίξεις.

Πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο ζωής μας και να φερόμαστε όλοι σαν να έχουμε ήδη τη νόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα.

«Όπου εφαρμόζονται τα μέτρα, αποδίδουν»

Αναφορικά με την εξάπλωση της επιδημίας στην Ελλάδα, τόνισε: «Βλέπετε, όπου εφαρμόζονται τα μέτρα, αποδίδουν. Η πατρίδα μας παραμένει στο καλό σενάριο καθώς τα περιστατικά περιορίζονται. Είμαστε στη φάση του μετριασμού αυτή τη στιγμή με τη μείωσης της φυσικής επαφής στον κόσμο».

Επίσης, ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε πως από αύριο θα εισηγηθεί η επιτροπή πιο αυστηρά μέτρα για τα αρνητικά τεστ, όπως για παράδειγμα την απαίτηση δύο αρνητικών τεστ για να δοθεί εξιτήριο, ώστε να έχουμε κλινικά κριτήρια για πιο ελαφρές περιπτώσεις και πιο αυστηρά για τους ανοσοκατεσταλμένους που νοσηλεύονται. 

Εξετάζεται η χορήγηση χλωροκίνης για προφύλαξη από τον κορωνοϊό

Αναφερόμενος στις νεώτερες θεραπείες ήταν πολύ επιφυλακτικός καθώς σημείωσε ότι είναι πολύ νωρίς να εξαχθούν συμπεράσματα για διαφορετικές ουσίες που δοκιμάζονται, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Ιδιαίτερη μνεία έκανε στο ζήτημα της προληπτικής προφύλαξης των υγειονομικών επισημαίνοντας ότι εξετάζεται και από την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων η δυνατότητα να τους δοθεί «για μια περίοδο 8 -12 εβδομάδων θεραπεία η οποία είναι ασφαλής και αποτελεσματική για τον ιό».

Εξετάζεται η χρήση της χλωροκίνης αλλά και ενός άλλου (καρδιοπροστατευτικού) φαρμάκου, αγωγές που φαίνεται ότι βοηθούν στην προστασία κυρίως από τις επιπλοκές του κορωνοϊού. Ο κ. Τσιόδρας είπε ότι οι διαφορετικές αυτές θεραπευτικές προσεγγίσεις θα χορηγηθούν σε ξεχωριστές ομάδες υγειονομικών που θα δεχθούν να μπουν σε παρακολούθηση για αυτή την προεκθεσιακή φαρμακευτική προφύλαξη όπως είπε καθώς υπάρχει και η μεταεκθεσιακή προφύλαξη, δηλαδή φάρμακα  που δίνονται αφού κάποιος εκτεθεί στον ιό.

Το μήνυμα του κ. Τσιόδρα για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Στο πλαίσιο της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας έστειλε το δικό του μήνυμα για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου:

«Θέλω να απευθύνω και εγώ σήμερα χαιρετισμό στον άνθρωπο που ήταν ο πρώτος ήρωας της εθνικής αντίστασης με το κατέβασμα της σβάστικας από την Ακρόπολη.

Έδωσε το μήνυμα του αγώνα για την ελευθερία σε όλη την σκλαβωμένη Ευρώπη.

Δεν θα ξεχάσω την ειλικρινή συζήτηση που είχα μαζί του πριν μερικά χρόνια σε μια εντελώς τυχαία αλλά ευεργετική για μένα συνάντηση.

 Ας αντιμετωπίσουμε και εμείς ηρωικά αυτή την πάλη με τον αόρατο εχθρό», κατέληξε ο. κ. Τσιόδρας. 

 

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Τσιόδρα: 
 

 

Ν. Χαρδαλιάς: Αναστέλλεται η λειτουργία του εργοταξίου της Μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα

 

Την αναστολή λειτουργίας για προληπτικούς λόγους του εργοταξίου της Μονάδας 5 της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα για 30 ημέρες, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Μιλώντας αμέσως μετά τον λοιμωξιολόγο και εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρη Τσιόδρα, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως όλες οι μονάδες στην ευρύτερη περιοχή της Πτολεμαΐδας λειτουργούν με το μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού σε αυτούς τους εργασιακούς χώρους.

Επισήμανε πως η αντιμετώπιση της πανδημίας απαιτεί τη σύμπραξη πολιτείας και πολιτών, γιατί μόνο ενώνοντας τις δυνάμεις μπορούμε να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού.

Ο ίδιος ανακοίνωσε πως τις τελευταίες τρεις ημέρες έχουν πραγματοποιηθεί 4.697 έλεγχοι, κατά τους οποίους 22 πολίτες βρέθηκαν να έχουν παραβιάσει τους όρους της καραντίνας.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Χαρδαλιάς, τις επόμενες ημέρες αναμένονται τρεις πτήσεις με υγειονομικό υλικό και τα έξοδα τους καλύπτονται από δωρεές.

«Το εφετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό»

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως: «Το εφετινό Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα σουβλίσουμε αρνιά με φίλους, δεν θα πάμε στην εκκλησία».

«Όσο τηρούνται οι κανόνες δεν θα υπάρξουν αυστηρότερα μέτρα. Ωστόσο εάν δεν υπάρξει συμμόρφωση αναγκαστικά θα πάμε σε νέα μέτρα», δήλωσε ο υφυπουργός. 

«Μένουμε σπίτι για να γιορτάσουμε το επόμενο Πάσχα μαζί με όλους. Οι μέρες βελτιώνονται και θα θέλουμε να βρεθούμε έξω. Όμως αυτό θα είναι το λάθος και θα βοηθήσουμε να εξαπλωθεί ο ιός».

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά: 
 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης