Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Παρασκευή 24 Απριλίου, είναι 27 και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.490, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 48 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 60 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε πέντε νέους θανάτους από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 130. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 έτη, και το 90% έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. Εκ των θανόντων οι 34 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ oι 13 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 88% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

Από τα κρούσματα, το 56.6% είναι άνδρες ενώ τα 580 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.160 με ήδη γνωστό κρούσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 61.407 διαγνωστικά τεστ.

Η επίδραση της θερμοκρασίας στην αντοχή του κορωνοϊού

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στη σχέση του κορωνοϊού με την αύξηση της θερμοκρασίας, την υγρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. «Σε μη πορώδεις επιφάνειες, όπως το ατσάλι, ο νέος κορωνοϊός σε σκοτεινό και χαμηλής υγρασίας περιβάλλον χάνει εντός 18 ωρών την δύναμή του. Σε ένα υψηλής υγρασίας περιβάλλον, η ζωή του κορωνοϊού πέφτει στις 6 ώρες. Βάζοντας την παράμετρο φως αλλά και την υγρασία, σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών, η ζωή του ιού πέφτει στα 2 λεπτά», δήλωσε.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως η έκθεση του ιού στην ηλιακή ακτινοβολία φαίνεται ότι βοηθάει, ενώ οι μελέτες δείχνουν πως και το αντισηπτικό είναι πολύ αποτελεσματικό απολυμαντικό.

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) σε νέα ανακοίνωση για τις καιρικές συνθήκες τονίζει πως η μέγιστη κορύφωση του κορωνοϊού αναμένεται ακόμη. Ωστόσο, δεν τοποθετήθηκε αναφορικά με την υγρασία, τη θερμοκρασία και την υπεριώδη ακτινοβολία. Ωστόσο, σύμφωνα με μαθητικές εκτιμήσεις η μετάδοση του ιού μπορεί να μειωθεί περίπου 20% σε συνθήκες καλού καιρού.

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου

Σχετικά με τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, σύμφωνα με πρόσφατη Ευρωπαϊκή ανάλυση που δημοσιεύθηκε χθες, οι κάτωθι κατηγορίες ασθενών είχαν τον υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου:

  • καρδιοπαθείς 19,4%
  • αναπνευστικές παθήσεις (εκτός του άσθματος) 16,5%
  • διαβήτης 14,8%
  • νεφροπάθεια 9,5%
  • υπέρταση 11,6%
     

Σχετικά με τη χρήση των κλιματιστικών

Ο κ. Τσιόδρας επανήλθε στο ζήτημα της χρήσης κλιματιστικών μονάδων, αναφέροντας πως η γενική διεύθυνση δημόσιας υγείας εξέδωσε χθες εγκύκλιο για τον τρόπο λειτουργίας τους. Τόνισε πως, αυτές καθαυτές οι κλιματιστικές μονάδες δεν λειτουργούν ως εστίες μετάδοσης του ιού, αλλά μπορούν να υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να διευκολύνουν την αερογενή μετάδοση από άτομα που είναι ήδη φορείς.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε για τις μονάδες οικιακού τύπου, καλό είναι όπου είναι εφικτό είναι καλό να τίθενται εκτός λειτουργίας ή να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24 ώρες επί 7 ημέρες, με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού και η αλλαγή και καθαρισμός των φίλτρων πρέπει να γίνονται με παράλληλη τήρηση των μέτρων προστασίας.

Ακούστε την ενημέρωση του κ. Τσιόδρα:
 

 

Σχετικά με την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι

Σχετικά με τη δομή υγείας στο Περιστέρι ο κ. Τσιόδρας δήλωσε πως τρεις ασθενείς της κλινικής κατέληξαν και 17 βρέθηκαν θετικοί στον ιό. Όλοι μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της Αττικής, κάτω από αυστηρά μέτρα. 

Όλο το προσωπικό που είχε διαγνωστεί ως θετικό, 17 άτομα, εργαζόμενοι ή συνεργαζόμενοι με την κλινική, είναι σε καραντίνα σε κατ’οίκον απομόνωση και παρακολουθείται η υγεία τους ενώ έχουν απομακρυνθεί από την κλινική.

«Όλοι οι ασθενείς και οι συνεργαζόμενοι γιατροί έχουν ενημερωθεί. Ο ΕΟΔΥ έχει εξοπλίσει με ιατρικό εξοπλισμό τη συγκεκριμένη μονάδα υγείας. Θα γίνεται επανέλεγχος ανά 2-3 μέρες. Ακόμη δόθηκαν φάρμακα προφυλακτικής αγωγής. Συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών τους», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.

«Όταν πρόκειται για ανθρώπινες ζωές, νομίζω, ελπίζω να μην κάνω λάθος, δεν αρκεί να πούμε το πάθημα να γίνει μάθημα», τόνισε ο κ. Τσιόδρας.

Σχετικά με την κλινική «Ταξιάρχαι» στο Περιστέρι, στην ενημέρωσή του ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι από τη διαδικασία ιχνηλάτησης έχουν τεθεί σε καραντίνα 121 στενές επαφές των 34 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Επίσης, τέθηκαν σε κατ’ οίκον περιορισμό 39 γιατροί της κλινικής. Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε επιπλέον πως όλα τα τεστ βγήκαν αρνητικά στη δομή υγείας στα νότια προάστια.

 

Παρατείνεται η άδεια ειδικού σκοπού

Καταλήγοντας, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε πως τους επόμενους δύο μήνες θα πραγματοποιηθεί η σταδιακή άρση των μέτρων, όμως δεν θα χαλαρώσουμε τελείως και απότομα, αλλά σταδιακά και ελεγχόμενα.

«Πλέον συζητάμε για την επόμενη φάση των μέτρων, ωστόσο πρέπει να μείνουμε σε επαγρύπνηση. Εάν βγούμε από το σπίτι θα πρέπει να το κάνουμε με προσοχή. Η έξοδος από το σπίτι γίνεται για συγκεκριμένους λόγους», δήλωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, παίρνοντας τον λόγο μετά τον κ. Τσιόδρα. 

Ο κ. Χαρδαλιάς συνέχισε ανακοινώνοντας πως η άδεια ειδικού σκοπού παρατείνεται μέχρι τις 10 Μαΐου. 

Παράλληλα, ο ίδιος ενημέρωσε πως παρατείνεται μέχρι τις 3 Μαΐου η απαγόρευση κυκλοφορίας στον περιπατητικό δρόμο στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης.

Ο υφυπουργός αναφέρθηκε στη συνέχεια στους πολίτες που σήμερα ξεκινούν να γιορτάζουν το Ραμαζάνι, επαναλαμβάνοντας πως τα τζαμιά θα είναι κλειστά για το κοινό.
 

Παρακολουθήστε τις δηλώσεις του κ. Χαρδαλιά:
 

 

«Δεν υπάρχει ζήτημα απόκρυψης κρουσμάτων»

Σχετικά με το νοσοκομείο Νίκαιας, ο υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων πως υπήρχαν δύο κρούσματα στο εν λόγω νοσοκομείο, τα οποία έχουν καταγραφεί και συμπεριληφθεί στα ανακοινωθέντα περιστατικά της χώρας μας. Πρόκειται για κρούσματα γιατρών, όπως ενημέρωσε ο κ. Κοντοζαμάνης, ακολουθήθηκαν τα πρωτόκολλα, και ιχνηλατήθηκαν 70 επαφές που εξετάστηκαν και βγήκαν όλες αρνητικές. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, οι στενές επαφές αυτών των ανθρώπων, 15 άνθρωποι στο σύνολο, αν και ήταν αρνητικοί και ασυμπτωματικοί, μπήκαν σε καραντίνα 14 ημερών. Οι τέσσερις εξ αυτών έχουν εξέλθει με το τεστ να βγαίνει και πάλι αρνητικό.

Ο κ. Κοντοζαμάνης δήλωσε πως δεν νοσηλεύεται ούτε νοσηλευόταν ασθενής με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Νίκαιας, καθώς δεν πρόκειται για νοσοκομείο αναφοράς. Σύμφωνα με τον υφυπουργό, δεν υπάρχει ζήτημα απόκρυψης κρουσμάτων.

«Όταν κάποιος προσέρχεται στα έκτακτα, και θεωρείται ύποπτο κρούσμα απομονώνεται. Όταν το δείγμα είναι θετικό ο ασθενής μεταφέρεται σε νοσοκομείο αναφοράς. Δεν υπάρχει ζήτημα απόκρυψης κρουσμάτων».

«Δεν υπάρχει περίπτωση, ούτε πρόκειται να υπάρξει, περίπτωση απόκρυψης κρουσμάτων ή αποτελεσμάτων. Οι εξετάσεις διεξάγονται σε εξωτερικά εργαστήρια, τα οποία ενημερώνουν στη συνέχεια τις αρμόδιες Αρχές», δήλωσε ο κ. Κοντοζαμάνης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης