Τα νέα κρούσματα του κορωνοϊού στην Ελλάδα που ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα 27 Απριλίου, είναι 10  και το σύνολο των περιστατικών στη χώρα μας ανέρχεται πλέον στα 2.576, σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, 41 ασθενείς νοσηλεύονται σε ΜΕΘ διασωληνωμένοι, ενώ 71 έχουν εξέλθει από την εντατική θεραπεία.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε έναν νέο θάνατο από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα και πλέον το σύνολο των νεκρών στη χώρα μας ανέρχεται σε 139. Η μέση ηλικία των θανόντων είναι τα 74 έτη, και το 91.4% έπασχε από υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας, άνω δηλαδή των 70 ετών. Εκ των θανόντων οι 36 ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.

Η μέση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 67 έτη, ενώ oι 12 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 88% των διασωληνωμένων πάσχει από υποκείμενο νόσημα.

Από τα κρούσματα, το 55.7% είναι άνδρες ενώ τα 589 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και τα 1.268 με ήδη γνωστό κρούσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη χώρα μας έχουν μέχρι σήμερα πραγματοποιηθεί 72.130 διαγνωστικά τεστ.

 

 

Σχετικά με τη χρήση της προστατευτικής μάσκας

 

Αναφορικά με τα μέτρα προφύλαξης και τη χρήση μάσκας, ο κ. Τσιόδρας δήλωσε πως οι συνθήκες έχουν πλέον αλλάξει και για αυτό συστήνεται τώρα η χρήση της, ως συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε αλλά κυρίως για να αποφύγουμε μετάδοση του ιού σε άλλους ανθρώπους. 

Η επιτροπή επανατοποθετήθηκε για τη χρήση ειδικών μασκών από το υγειονομικό προσωπικό, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας. και αποφασίστηκε πως δεν συστήνεται η χρήση τους, καθώς είναι επικίνδυνες για την μετάδοση του ιού. Προτιμότερη είναι η χρήση υφασμάτινης, πάνινης μάσκας, που μπορεί να φτιαχτεί ακόμα και με απλά υλικά μέσα στο σπίτι.

Δεν συνηθίζεται η μετάδοση του ιού από παιδιά σε ενήλικες

Αναφερόμενος στην πιθανότητα μετάδοσης  από τα παιδιά στους ενήλικες, ο κ. Τσιόδρας είπε:

«Λοιμώξεις από τον ιό παρατηρούνται πολύ πιο σπάνια στα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν πολύ ελαφρά συμπτώματα. Μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη».

 

 

Η επαναλειτουργία των σχολείων

 

Η κ. Κεραμέως, παίρνοντας τον λόγο στη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό στη χώρα μας, αναφέρθηκε εκτενώς στον τρόπο της επαναλειτουργίας των σχολείων που θα γίνει σταδιακά σε δύο φάσεις.

  • Στις 11 Μαΐου επιστρέφουν στις τάξεις οι μαθητές της Τρίτης Λυκείου
  • Στις 18 Μαΐου οι μαθητές της Πρώτης & Δευτέρας Λυκείου, αλλά και του Γυμνασίου
  • Επεκτείνεται το διδακτικό έτος για Γυμνάσια και Λύκεια μέχρι τις 12 Ιουνίου
  • Η νέα διδακτική χρονιά θα αρχίσει ενδεχομένως νωρίτερα για όλους, από την 1η Σεπτεμβρίου.

Στις 15 Ιουνίου οι Πανελλαδικές

Ημερομηνία έναρξης των Πανελλαδικών εξετάσεων, όπως ενημέρωσε η κ. Κεραμέως, είναι για τα Γενικά Λύκεια η 15η Ιουνίου και για επαγγελματικά η 16η Ιουνίου. 

Αναφορικά με τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία

Σχετικά με τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία, η κ. Κεραμέως δήλωσε πως παρατείνεται η αναστολή της λειτουργίας τους, ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο ανοίγματος την 1η Ιουνίου, αν υπάρχει βεβαιότητα για την καθοδική πορεία της επιδημίας. 

Εάν τα Δημοτικά και τα Νηπιαγωγεία λειτουργήσουν εφέτος, εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του διδακτικού έτους ως τις 30 Ιουνίου.

Πώς θα γίνονται τα μαθήματα

Οι μαθητές θα πηγαίνουν στο σχολεία σε εκ περιτροπής υπο-τμήματα που θα προκύψουν από τη διαίρεση του τμήματος στα δύο με στόχο τη μείωση του συγχρωτισμού στις αίθουσες. Η απόσταση μεταξύ μαθητών θα πρέπει να είναι 1,5 μέτρο και ο μέγιστος αριθμός μαθητών σε κάθε τάξη τα 15 άτομα.

Δευτέρα – Τετάρτη – Παρασκευή θα πηγαίνει στο σχολείο το μισό τμήμα και Τρίτη – Πέμπτη το άλλο μισό, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα γίνεται το αντίστροφο. Τα τμήματα με λιγότερα από 15 άτομα θα μπορούν να λειτουργούν καθημερινά.

Θα υπάρχει πρόγραμμα για μελέτη στο σπίτι για τις ημέρες που οι μαθητές δεν θα είναι στο σχολείο.

Συνεχίζονται οι άδειες ειδικού σκοπού και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα για γονείς με παιδιά σε σχολεία που παραμένουν σε αναστολή.

Στα σχολεία θα γίνεται φυσικός εξαερισμός, θα υπάρχουν αντισηπτικά και θα πραγματοποιείται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα. Οι μαθητές θα έχουν διαφορετικά διαλείμματα ενώ τα κυλικεία δεν θα λειτουργούν. η χρήση μάσκας στον χώρο του σχολείου και στα μέσα μεταφοράς των μαθητών, όπως για παράδειγμα τα σχολικά λεωφορεία, θα είναι προαιρετική. 

Θα υπάρχει Ιδιαίτερη μέριμνα (πρόβλεψη άδειας) για εκπαιδευτικούς που εμπίπτουν στην κατηγορία ειδικών αδειών απουσίας όπως αυτές έχουν οριστεί από το ΥΠΕΣ.

Θα υπάρχει η δυνατότητα μη προσμετρώμενης απουσίας για μαθητές που έχουν ειδικό λόγο (βάσει δήλωσης γονέα/κηδεμόνα περί ύπαρξης ατόμου ευπαθούς ομάδας στο σπίτι όπως έχει οριστεί από την Επιτροπή, ή περίπτωση ατόμου που νοσεί).

Θα προβλέπεται ζωντανή αναμετάδοση του μαθήματος μέσω τηλεκπαίδευσης για όσους μαθητές έχουν ειδικό λόγο απουσίας από το σχολείο.

Θα υπάρχει πρωτόκολλο ΕΟΔΥ για τη διαχείριση τυχόν συμπτωμάτων που εμφανίζονται σε μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας – Διαδικασία ιχνηλάτησης με διαβαθμίσεις ανάλογα με το κάθε περιστατικό.

 Δεν θα διεξαχθούν προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις.

  • Έμφαση θα δοθεί στην κάλυψη της ύλης, κατόπιν οδηγιών του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
  • Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει βάσει των βαθμών των τετραμήνων.

Σχετικά με τα ΙΕΚ

Η επανέναρξη της λειτουργίας των ΙΕΚ αναμένεται στις 18 Μαΐου. Και σε αυτήν την περίπτωση θα ισχύει ο περιορισμός των 15 ατόμων σε κάθε τμήμα, αλλά και της απόστασης 1.5 μέτρου. 

Προβλέπεται η εξ αποστάσεως συμμετοχή καταρτιζομένων.

Ανάλογα με την ειδικότητα και τη δυνατότητα διεξαγωγής εργαστηριακών μαθημάτων, η λήξη του έτους κατάρτισης θα είναι η 30η Ιουνίου ή 30η Σεπτεμβρίου.

Για την Ανώτατη Εκπαίδευση
 

  •  Συνεχίζεται κανονικά η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και με αυτόν τον τρόπο θα ολοκληρωθεί το ακαδημαϊκό εξάμηνο.
  • Από την 25η Μαΐου, θα υπάρχει η δυνατότητα να πραγματοποιούνται δια ζώσης εργαστηριακές και κλινικές ασκήσεις.
  • Επαναλειτουργία εστιών για φοιτητές κλινικών/εργαστηριακών ασκήσεων.
  • Οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν. Αναμένεται έκδοση οδηγιών της Εθνικής Επιτροπής αναφορικά με πτυχές του τρόπου διεξαγωγής τους.
  • Το ακαδημαϊκό εξάμηνο θα ολοκληρωθεί κανονικά.

Βιβλιοθήκες

Δεν προβλέπεται για την ώρα η επαναλειτουργία τους.

Λειτουργία φροντιστηρίων

Τα φροντιστήρια θα ακολουθήσουν τη σταδιακή επαναλειτουργία της αντίστοιχης εκπαιδευτικής βαθμίδας, δηλαδή τα τμήματα της Γ’ Λυκείου ξεκινούν στις 11 Μαΐου, ενώ τα τμήματα της Α’, Β’ Λυκείου και Γυμνασίου καθώς και τα μαθήματα ξένων γλωσσών επανεκκινούν στις 18 Μαΐου. Υπάρχει ωστόσο ισχυρή σύσταση για τηλεκπαίδευση.
Θα ισχύουν και στα φροντιστήρια τα μέτρα πρόληψης, δηλαδή η απόσταση 1,5 μέτρου μεταξύ μαθητών, και το όριο 15 μαθητών ανά τμήμα.

Για τα ειδικά σχολεία και τις δομές ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού

  •  Για τα ειδικά σχολεία παρατείνεται η αναστολή λειτουργίας.
  •  Η επαναλειτουργία των δομών ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης εξωτερικού θα πραγματοποιείται βάσει απόφασης του συντονιστή εκπαίδευσης, ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες της κάθε χώρας.

Για τους χώρους λατρείας

  •  Από 4 Μαΐου, οι χώροι λατρείας θα είναι ανοιχτοί για ατομική προσευχή.
  •  Από 17 Μαΐου, οι λειτουργίες θα μπορούν να πραγματοποιούνται με συμμετοχή πιστών.
  • Και στις δύο αυτές περιπτώσεις, με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων ατομικής προστασίας και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας, που θα αποσαφηνιστούν πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας της Δημόσιας Υγείας.

Ημερομηνία επανέναρξης της μαθητείας και των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας ορίζεται η 18η Μαΐου.

Για τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας

  •  Θα επιστρέψουν στις αίθουσες μόνο οι μαθητές του Β’ κύκλου που αποφοιτούν φέτος, ξανά με το όριο των 15 ατόμων ανά τμήμα, με 1,5 μ. απόσταση.
  •  Οι λοιποί μαθητές θα προαχθούν βάσει της περιγραφικής αξιολόγησης που είχαν λάβει προ αναστολής λειτουργίας.
  •  Το σχολικό έτος θα λήξει στις 30 Ιουνίου.

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης