Ρεπορτάζ: Γεωργία Μόσιου

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Διεθνές Συνέδριο για το προσφυγικό που οργάνωσε η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή της Ελλάδος (Ο.Κ.Ε.), σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (Ε.Ο.Κ.Ε.) και την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Σημειώθηκε μεγάλη συμμετοχή από εκπροσώπους της κυβέρνησης, φορέων και θεσμών, καθώς και σημαντικών προσωπικοτήτων

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την έναρξη του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο Πρόεδρος της ΟΚΕ, Γιώργος Βερνίκος μίλησε στην κάμερα του zougla.gr για το συνέδριο 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας και Επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης Δημήτρης Βίτσας μίλησε στην έναρξη του συνεδρίου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο εκπρόσωπος της Βουλής, Γεώργιος Πάλλης, ο Πρέσβης του Βασιλείου της Ολλανδίας, ο Πρέσβης της Τουρκικής Δημοκρατίας Kerim Uras, ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Dr. Peter Schoof, ο Πρέσβης της Γαλλικής Δημοκρατίας Christophe Chantepy, ο Πρέσβης της Ιταλικής Δημοκρατίας Efisio Luigi Marras.

Βιντεοσκοπημένα μηνύματα απηύθυναν o Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Martin Schulz, o Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, o Επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων κος Χρήστος Στυλιανίδης και η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας κα Federica Mogherini, ενώ σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις των φορέων της Οικονομίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις κος Νίκος Ξυδάκης και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης ΠΝ.

Στην εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΟΚΕ Γιώργος Βερνίκος υπογράμμισε πως «η Ευρώπη, αντιμέτωπη με θεσμικές αδυναμίες, εμφανίζεται απροετοίμαστη για την κοινωνική ενσωμάτωση τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών και προσφύγων, με ότι αυτό συνεπάγεται για την κοινωνική της συνοχή και την πολιτισμική της ταυτότητα. Γνωρίζουμε όμως ότι καμία χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις του προσφυγικού προβλήματος και καμιά πολιτική δεν μπορεί να εφαρμοστεί αν δεν έχει προκύψει μέσα από τον διάλογο και την αποδοχή της κοινωνίας».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της ΕΟΚΕ κος Ντάσης δήλωσε σχετικά: «Τα τελευταία δύο χρόνια ο πόλεμος, οι διώξεις και η φτώχεια οδήγησαν πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να αναζητήσουν καταφύγιο στην Ευρώπη μέσω επικίνδυνων διαδρομών, ρισκάροντας τη ζωή τους για ένα καλύτερο αύριο. Χωρίς την ανταπόκριση της κοινωνίας των πολιτών, η υποδοχή αυτών των ανθρώπων και η διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης θα μπορούσε να έχει αποβεί καταστροφική. H δε άρνηση των κυβερνήσεων διαφόρων χωρών μελών της ΕΕ να προσφέρουν την ελάχιστη αλληλεγγύη σε συνανθρώπους μας είναι εξαιρετικά θλιβερή. Δυστυχώς, σύμφωνα με τη λογική κάποιων, η αλληλεγγύη αφορά μόνο περιφερειακές χώρες όπως είναι η Ελλάδα. Η ΕΟΚΕ, με τη μακροχρόνια εμπειρία της σε θέματα μετανάστευσης, επιχειρεί να συμμετάσχει στη χάραξη της ενιαίας ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής προτείνοντας, μέσω της Συγκεφαλαιωτικής Έκθεσης που πρόσφατα εξέδωσε, μια σειρά νέων μέτρων όπως η αναγκαιότητα της αναθεώρησης του Κανονισμού του Δουβλίνου, η επίτευξη ενός πραγματικά κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και η εξασφάλιση ασφαλών διαδρομών στους πρόσφυγες».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της ΕΕ στην Ελλάδα κος Καρβούνης ανέφερε: «Η αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης οριοθετείται από τις συντονισμένες ενέργειες τεσσάρων βασικών εταίρων: των κρατών-μελών της ΕΕ αυτοτελώς, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως βασικού εκπροσώπου των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας ως αποδέκτη του μεγαλύτερου κύματος μεταναστών και προσφύγων και της Τουρκίας ως τελευταίας χώρας προέλευσης του κύματος αυτού. Αυτή τη στιγμή όλοι καλούνται να αναλάβουν όχι μόνο τις ευθύνες τους, αλλά και δράση για την επιτυχή έκβαση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και, παράλληλα, για την ανακούφιση των χιλιάδων προσφύγων που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας. Οι προκλήσεις του μεταναστευτικού/ προσφυγικού ζητήματος μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο συλλογικά, με αλληλεγγύη, συμμετοχή και συνεννόηση όλων των εμπλεκομένων πλευρών, χωρίς μονομερείς ενέργειες. Αυτό θα αποβεί προς όφελος τόσο της Ευρώπης όσο και των συνανθρώπων μας που βρίσκουν σε αυτή καταφύγιο. Στην πορεία αυτή καλούμαστε να μάθουμε ο ένας από τις εμπειρίες του άλλου – όπως σήμερα, σε αυτό το σημαντικό συνέδριο».

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, αναπτύχθηκαν απόψεις αναφορικά με τις «Προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ και η Διεθνής Κοινότητα» και συζητήθηκαν «η Ελληνική Διαχείριση και Εμπειρία» και οι «Προσεγγίσεις των Παραγωγικών Φορέων» με ομιλητές τον Πρόεδρο του ΣΕΒ Θεόδωρο Φέσσα, τον Πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, τον Πρόεδρο της Ε.Σ.Ε.Ε Βασίλη Κορκίδη, τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΕ Γιώργο Καββαθά και τον Αντιπρόεδρο του ΣΕΤΕ Γιάννη Ρέτσο. Επίσης, κατά τη διάρκεια της τελευταίας ενότητας του Συνεδρίου και με τη συμμετοχή του πρώην Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή και Συνηγόρου του Πολίτη κου Νικηφόρου Διαμαντούρου, του Γενικού Γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης Προσφύγων κου Οδυσσέα Βουδούρη, της συγγραφέως κας Σώτης Τριανταφύλλου και του Προέδρου της Μόνιμης Ομάδας Εργασίας για τη Μετανάστευση και την Ενσωμάτωση (Ε.Ο.Κ.Ε.) κου Christian Pîrvulescu, σε ανοικτή συζήτηση εκφράστηκαν απόψεις και προβληματισμοί για τα «Πολυπολιτισμικά Όρια της Ευρώπης».

O Πρόεδρος της Ε.Σ.Ε.Ε Βασίλης Κορκίδης μίλησε στην κάμερα του zougla.gr

Το πρωί της ημέρας του Συνεδρίου, πραγματοποιήθηκαν στα γραφεία της ΟΚΕ δύο σημαντικές συνεδριάσεις οι οποίες εξέτασαν τις πολύπλευρες πτυχές του προσφυγικού ζητήματος.

Η πρώτη Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή εκπροσώπων 20 ΜΚΟ, φορέων και ανεξάρτητων Αρχών και είχε κεντρικό άξονα τους τρόπους αντιμετώπισης του προσφυγικού ζητήματος. Μεταξύ άλλων διαπιστώθηκε η ανάγκη για τα εξής:

  • Σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων 
  • Ενεργότερη συμβολή του κράτους στη διαχείριση του ζητήματος
  • Διαμόρφωση μεσοπρόθεσμων πολιτικών που θα ανταποκρίνονται σε άμεσες και στοιχειώδεις ανάγκες (στέγαση, σίτιση, υγιεινή), καθώς και σε μακροπρόθεσμες εκπαιδευτικές, πολιτισμικές και θρησκευτικές ανάγκες των προσφύγων 
  • Κατανομή των ρόλων μεταξύ κεντρικών και τοπικών αρχών και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών
  • Σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση προσφύγων και τοπικών κοινωνιών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους, καθώς και για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου
  • Συμμετοχή των προσφύγων στη λειτουργία των υποδομών 

Η δεύτερη Συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε ανάμεσα σε Δημάρχους από Γερμανικές πόλεις και σε Έλληνες ομολόγους τους, σε συνεργασία με την Ελληνογερμανική συνέλευση και την ΚΕΔΕ. Το αντικείμενο της συνάντησης ήταν η ανταλλαγή εμπειριών, με σκοπό τη διαμόρφωση προτάσεων για τη δημιουργία αποτελεσματικών πολιτικών.

Κατά τη διάρκεια αυτής της Συνεδρίασης, τονίσθηκε η ανάληψη δράσεων για την επιτυχημένη ένταξη των προσφύγων που παραμένουν στις χώρες για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Ειδική έμφαση δόθηκε στην εκμάθηση της γλώσσας και στην ένταξη των προσφύγων στους τομείς της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον πρωταγωνιστικό ρόλο των εθελοντών οι οποίοι αποτελούν το συνδετικό κρίκο μεταξύ της τοπικής κοινωνίας, της τοπικής αυτοδιοίκησης και των προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό επισημάνθηκε ότι απαιτείται καλός συντονισμός μεταξύ της τοπικής αυτοδιοίκησης και της κυβέρνησης για τη φροντίδα των προσφύγων, καθώς οι δήμοι δεν διαθέτουν επάρκεια πόρων.

Το Συνέδριο ολοκληρώθηκε με την κοινή παραδοχή πως το ζήτημα της προσφυγικής κρίσης πρέπει να αποτελεί κοινό ευρωπαϊκό μέλημα, το οποίο θα αντιμετωπιστεί μόνο με διάλογο, συνεργασία και συνεννόηση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες. Τα πορίσματα του Συνεδρίου αποτελούν βάση για την μελέτη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που έχει οριστεί από την ΟΚΕ.

Λίγα Λόγια για την Ο.Κ.Ε.:

Η ελληνική Ο.Κ.Ε. ιδρύθηκε το 1994, με πρότυπο την Ο.Κ.Ε. της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που στηρίζεται στον τριμερή διαχωρισμό των εκπροσωπούμενων συμφερόντων, διαχωρισμό δηλαδή σε τρεις Ομάδες, μία των εργοδοτών – επιχειρηματιών, μία των εργαζομένων – στον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα, και μία των λοιπών κατηγοριών στην οποία εκπροσωπούνται οι αγρότες, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι καταναλωτές, οι οργανώσεις προστασίας του περιβάλλοντος, ατόμων με αναπηρία και ισότητας των δύο φύλων και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

H Ο.Κ.Ε. αποτελεί από το Μάιο του 2001 και συνταγματικά αναγνωρισμένο θεσμό του ελληνικού κράτους. Σύμφωνα με το άρθρο 82, παρ. 3, του Συντάγματος “Νόμος ορίζει τα σχετικά με τη συγκρότηση, τη λειτουργία και τις αρμοδιότητες της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, αποστολή της οποίας είναι η διεξαγωγή του κοινωνικού διαλόγου για τη γενική πολιτική της χώρας και ιδίως για τις κατευθύνσεις της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, καθώς και η διατύπωση γνώμης επί των νομοσχεδίων και προτάσεων νόμων που παραπέμπονται σε αυτήν”.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης