Μπροστά σε ένα σπάνιο είδος αράχνης, το οποίο απειλούνταν ακόμα και με εξαφάνιση, βρέθηκαν πρωί πρωί ανοίγοντας το καφενείο τους στη Μεγάλη Βρύση Λαμίας οι ιδιοκτήτες του.

Πρόκειται για την αράχνη-πασχαλίτσα (Eresus Cinnaberinus), η ελληνική ονομασία της οποίας οφείλεται στο κόκκινο σώμα της που έχει μαύρες βούλες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Μεγάλη Βρετανία ήταν απειλούμενο προς εξαφάνιση είδος τη δεκαετία του ΄90 και μόλις το 2011 απελευθερώθηκε και πάλι στη φύση. Στο Βέλγιο επίσης είναι προστατευόμενο είδος, καθώς είχε εξαφανιστεί το 1896 και ανακαλύφθηκε εκ νέου το 2009.

Το 2016 υπάρχουν οι πρώτες αναφορές και στην πατρίδα μας για την Eresus Cinnaberinus, που πλέον επισήμως εμφανίστηκε και στη Λαμία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ως είδος, είναι γνωστό για την ικανότητά τους στην κατασκευή μεταξένιων θόλων και σωλήνων τους οποίους διακοσμούν με τα απομεινάρια φαγωμένων σκαθαριών και μυρμηγκιών.

Η μητέρα αράχνη-πασχαλίτσα πεθαίνει αφού εκκολάψει τα αυγά της έτσι ώστε τα μικρά της να τραφούν από το σώμα της. Οι νεογέννητες αράχνες με αυτό τον τρόπο παίρνουν πάρα πολύ βάρος και είναι δύσκολο να μετακινηθούν, γι΄αυτό και εγκλωβίζονται σε ένα σημείο.

 

 

Δείτε το βίντεο από την εκπομπή «Σαββατοκύριακο» με τον Νίκο Μάνεση, όπου έγινε αναφορά στην αράχνη και τη Μεγάλη Βρύση Λαμίας.

Πηγή: lamiareport.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης