Στο βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες καταγράφηκε η εγχείρηση στην οποία υποβλήθηκε το 2002 στο νοσοκομείο Χανίων ένας φοιτητής τότε του Πολυτεχνείου Κρήτης, το κεφάλι του οποίου είχε διαπεράσει ένα καμάκι ψαροντούφεκου.

Την επέμβαση για την αφαίρεση του καμακιού είχε κάνει ο νευροχειρουργός κ. Γιώργος Αρχοντάκης με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην πληγούν ζωτικά όργανα του φοιτητή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Αρχοντάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη διάσωση καταγράφηκε στο βιβλίο Γκίνες και επεσήμανε ότι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τον ίδιο σήμερα είναι πως «το παιδί αυτό από τη Σαντορίνη παντρεύτηκε, είναι πολύ καλά στην υγεία του, εργάζεται και κάνει καταδύσεις».

Ο νεαρός είχε πάει να ψαρέψει με τον ψαροντούφεκό του στην περιοχή του Ακρωτηρίου. Από αβλεψία του την ώρα που ετοιμαζόταν να οπλίσει το ψαροντούφεκο έφυγε το καμάκι, μπήκε από τον λαιμό του και βγήκε από το κρανίο, περνώντας μέσα από τον εγκέφαλο!

«Όταν του καρφώθηκε το καμάκι, γονάτισε, έχασε τις αισθήσεις του και στηρίχθηκε στο καμάκι, το οποίο είχε σκαλώσει στον βράχο. Εκεί, παρέμεινε περίπου μισή μέρα. Ευτυχώς, όμως, η βέργα από το ψαροντούφεκο σφήνωσε και σταμάτησε το αίμα, διαφορετικά θα είχε πεθάνει από αιμορραγία. Τον βάλαμε αμέσως στο χειρουργείο και κάναμε μία πολύ επικίνδυνη επέμβαση. Επειδή είχε ανοίξει η τρίαινα του καμακιού, η δελφινιέρα όπως ονομάζεται, είχε σπάσει τα κόκαλα στο πάνω μέρος του κρανίου. Κλείσαμε την τρύπα, τη ράψαμε, κάναμε ράμματα στον ουρανίσκο και τον φάρυγγα» δήλωσε ο κ. Αρχοντάκης στα «Χ.Ν.».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους το χτύπημα με το καμάκι δεν ήταν θανατηφόρο, ο νευροχειρουργός επεσήμανε πως «με το να διεισδύσει γρήγορα και με δύναμη η τρίαινα, έφραξε τα αγγεία και επιπλέον δεν έπληξε κάποιο μεγάλο αγγείο, που θα ήταν αδύνατο να σταματήσει η αιμορραγία. Ακόμα και σήμερα αναρωτιέμαι πώς δεν έπαθε τουλάχιστον μόλυνση, τόσες ώρες στον ήλιο με ανοιχτό τραύμα, με τόσα μικρόβια στη βέργα».

Σημειώνεται ότι πριν από περίπου έναν χρόνο ανάλογο περιστατικό συνέβη με έναν 16χρονο στις Η.Π.Α.. Ένα καμάκι ψαροντούφεκου, μήκους ενός μέτρου, διαπέρασε το κεφάλι του Γιασέρ Λόπεζ από τη Φλόριντα. Το παιδί επέζησε και σήμερα είναι καλά στην υγεία του.

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης
Πηγή: Χανιώτικα Νέα

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης