Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Σε έναν συνεχή αγώνα επιβίωσης έχει μετατραπεί η ζωή χιλιάδων ανθρώπων που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είδαν τα εισοδήματά τους να κατακρημνίζονται και την καθημερινότητά τους να μετατρέπεται σε εφιάλτη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οικογένειες που μέχρι πρότινος διέθεταν όλα τα εφόδια για την εξασφάλιση τουλάχιστον των βασικών αγαθών έμειναν ξαφνικά χωρίς εργασία, χωρίς εισοδήματα, χωρίς όνειρα, εγκλωβισμένες στη μέγγενη της πείνας και της ανέχειας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το zougla.gr, από τον Μάρτιο, όταν τέθηκαν σε εφαρμογή τα μέτρα για την αποτροπή μετάδοσης του Covid-19, τα αιτήματα για παροχή βοήθειας στην ένωση «Μαζί για το Παιδί» έχουν αυξηθεί κατά τουλάχιστον 50%!

Ειδικότερα, από την αρχή του 2020, το «Μαζί για το Παιδί» έχει παράσχει βοήθεια σε περίπου 120 οικογένειες και τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές βρίσκονται ήδη σε αναμονή ακόμα 170! Και αυτό την ώρα που το 2019 και πριν την έξαρση της πανδημίας, οι οικογένειες που ζήτησαν και έλαβαν βοήθεια από την ένωση ανέρχονταν γύρω στις 50.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως εξηγούν στελέχη της Ένωσης, «πρόκειται για οικογένειες που έχασαν τη δουλειά τους, βγήκαν σε αναστολή και είναι η πρώτη φορά που αναγκάζονται να ζητήσουν κάποια βοήθεια καθώς αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα».

Πώς γίνεται η ένταξη στο πρόγραμμα στήριξης

Πώς όμως μία οικογένεια μπορεί να ενταχθεί στο πρόγραμμα βοήθειας; Από τη στιγμή που υποβάλλει αίτημα, θα πρέπει να εξεταστεί αν πληροί δύο βασικά κριτήρια. Το πρώτο είναι το χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και το δεύτερο να έχει στη σύνθεσή της ανήλικα τέκνα.

«Οι οικογένειες δεν εξυπηρετούνται με σειρά προτεραιότητας αλλά ανάλογα με την ανάγκη που έχουν. Εξετάζεται δηλαδή η ευαλωτότητα. Αν υπάρχει θέμα υγείας, είτε σωματικής είτε ψυχικής, πρόβλημα αναπηρίας, μεγάλος αριθμός παιδιών κ.ά.» εξηγούν τα ίδια στελέχη.

Από τη στιγμή που θα γίνει κάποιο αίτημα βοήθειας, τότε αυτό καταχωρίζεται και, όταν η ένωση έχει τη δυνατότητα, δηλαδή τους απαιτούμενους οικονομικούς πόρους, τότε μετατρέπει τα χρήματα σε κουπόνια για σούπερ μάρκετ και τα προσφέρει μία φορά τον μήνα στις οικογένειες που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα.

«Τα μέλη των οικογενειών παίρνουν κουπόνια για το σούπερ μάρκετ, τα οποία είναι αντίστοιχα με το πόσα μέλη έχει η κάθε οικογένεια. Δεν παίρνουν όλες οι οικογένειες το ίδιο, για να είναι δίκαιη η διανομή. Το κουπόνι αυτό είναι σαν να διαθέτει χρήματα και μπορεί να ψωνίσει από συνεργαζόμενα σούπερ μάρκετ τα πάντα. Τρόφιμα, είδη ατομικής υγιεινής, ρούχα, οτιδήποτε. Κάποιες οικογένειες έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε σίτιση κάποιες σε παιδικά είδη. Έτσι η οικογένεια έχει την αυτονομία να επιλέξει εκείνη ό,τι χρειάζεται. Τα κουπόνια αυτά μοιάζουν με αυτά που δίνονται από εργοδότες έναντι μισθού. Έτσι κατά την πληρωμή στο ταμείο αποφεύγονται τα αδιάκριτα βλέμματα και διαφυλάσσεται η αξιοπρέπεια».

Για πόσο διάστημα όμως διαρκεί η παροχή βοήθειας; Από τη στιγμή που μία οικογένεια ενταχθεί στο πρόγραμμα στήριξης, λαμβάνει βοήθεια μία φορά τον μήνα για περίοδο τριών ή έξι μηνών, ανάλογα με την κατάσταση στην οποία βρίσκεται. Όταν το διάστημα αυτό παρέλθει, τότε πραγματοποιείται συνάντηση μεταξύ των μελών της ένωσης και των οικογενειών, προκειμένου να διαπιστωθεί η δυναμική που διαθέτουν και αν μπορούν να είναι λειτουργικές.

«Αν η δυναμική είναι καλή, προσπαθούμε να την επανεντάξουμε και να την κάνουμε λειτουργική. Βοηθούμε τα μέλη της να βρουν εργασία ή τα παραπέμπουμε σε φορείς προκειμένου να τους βοηθήσουν στη διαμόρφωση των βιογραφικών τους. Υπάρχει φυσικά και το ψυχολογικό κομμάτι, η ψυχολογική στήριξη και η συμβουλευτική καθοδήγηση από ψυχολόγους».

«Ραγδαία αύξηση των αιτημάτων βοήθειας»

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον κοινωνικό λειτουργό, υπεύθυνο των προγραμμάτων στήριξης άπορων οικογενειών του «Μαζί για το Παιδί», κ. Γιάννη Ματαλιωτάκη, ο οποίος έρχεται καθημερινά σε επικοινωνία με οικογένειες που έχουν άμεση ανάγκη από βοήθεια.

Όπως τόνισε ο κ. Ματαλιωτάκης, «από τον Μάρτιο που ξεκίνησε η πανδημία, μπορώ να πω με βεβαιότητα πως τα αιτήματα στήριξης που λαμβάνουμε καθημερινά στην ένωση “Μαζί για το Παιδί” έχουν αυξηθεί δυστυχώς τουλάχιστον κατά 50%. Είναι οικογένειες οι οποίες μέχρι πρότινος κάπως τα κατάφερναν, είχαν ένα μεροκάματο ή κάποια δουλειά, και το έχουν χάσει πλέον, οπότε η ανάγκη είναι πολύ μεγάλη και βλέπουμε να αυξάνεται αυτό όσο περνούν οι μήνες και έχουμε φθάσει στο τέλος της χρονιάς».

Παράλληλα ο κ. Ματαλιωτάκης σημείωσε πως στο «Μαζί για το Παιδί» μπορεί να απευθυνθεί οποιαδήποτε οικογένεια καλώντας στα τηλέφωνα της ένωσης και να ζητήσει βοήθεια. «Θα τους εξηγήσουμε τον τρόπο και τη διαδικασία. Από κει και πέρα αν ακούει κάποιος ο οποίος θα ήθελε να ενισχύσει το έργο της ένωσης “Μαζί για το Παιδί” μπορεί να μπει στην πλατφόρμα supportmazi.gr. Είναι μια πλατφόρμα όπου συγκεντρώνουμε χρήματα από 50 λεπτά μέχρι όποιο ποσό μπορεί ο καθένας και αυτά τα χρήματα πάνε στο 100% στις οικογένειες που θα εξυπηρετήσει το “Μαζί για το Παιδί” την επόμενη χρονιά» υπογράμμισε.

Οι δηλώσεις του κ. Ματαλιωτάκη

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης