Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
 
Μαύρες μέρες του 2007 και του 2013 παραλίγο να ζήσει η Πάρνηθα, εξαιτίας των δύο διαφορετικών εστιών φωτιάς που ξέσπασαν λίγο μετά τις 11.00 στην περιοχή των Θρακομακεδόνων. Χάρη στην έγκαιρη επέμβαση δεκάδων πυροσβεστών και εθελοντών όμως, υπό ισχυρούς ανέμους και χωρίς την εναέρια υποστήριξη, το κυρίως μέτωπο τέθηκε υπό έλεγχο λίγο μετά τις 3.00 τα ξημερώματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο στόχος ήταν οι φλόγες να μείνουν μακριά από τα σπίτια και στη συνέχεια να μην επεκταθεί προς τον ορεινό όγκο της Πάρνηθας και στέφθηκε από επιτυχία, αποτρέποντας τα χειρότερα για τον μοναδικό πράσινο πνεύμονα του λεκανοπεδίου, λίγες μόλις εβδομάδες μετά τη σημαντική καταστροφή που υπέστη ο Υμηττός.

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Βασίλης Παπαγεωργίου περιγράφει ανακουφισμένος στον φακό του zougla.gr την κατάσταση, ελάχιστα λεπτά μετά τη λήξη του συναγερμού κι ενώ οι άνδρες της πυροσβεστικής αντιμετώπιζαν τις τελευταίες αναζωπυρώσεις μιας πυρκαγιάς που έκαψε, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περίπου 50 με 60 στρέμματα δάσος.

Το χρονικό

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις 11.00 το βράδυ του Σαββάτου στην Βαρυμπόμπη, κοντά στην Πάρνηθα.
Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρέθηκαν στο σημείο με 90 πυροσβέστες και 30 οχήματα που προσπάθησαν να ελέγξουν τη φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε σε πεύκα στο τέρμα της οδού Ιωάννη Μίχα, στα σύνορα με τους Θρακομακεδόνες.

Πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα δεν μπορούσαν να βοηθήσουν και όλο το βάρος της κατάσβεσης έπεσε στους ώμους των επίγειων μέσων.

Υδροφόρες από την Περιφέρεια Αττικής και τους γειτονικούς Δήμους συνέδραμαν στην κατάσβεση, καθώς και περίπου 30 εθελοντές δασοπυροσβέστες.

Στο σημείο βρέθηκε επίσης πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ με 22 άτομα.

Περίπου στις 3.00 τα ξημερώματα της Κυριακής η φωτιά περικυκλώθηκε επιτυχώς από τις επίγειες δυνάμεις και σε συνάρτηση με την εξασθένηση των ανέμων τέθηκε υπό έλεγχο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης