Οργισμένη ήταν η αντίδραση του προέδρου του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνου Μίχαλου στη ρύθμιση του πολυνομοσχεδίου που προβλέπει ότι επιστρέφει στο υπουργείο η δικαιοδοσία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου.

Ο κ. Μίχαλος καταφέρεται κατά του υπουργείου, υποστηρίζοντας πως επιχειρεί να βάλει ταφόπλακα στον εκατοντάχρονο επιμελητηριακό θεσμό της χώρας «αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι δρα με γνώμονα το ρεβανσισμό, την εμπάθεια και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες σε βάρος των επιχειρήσεων, της αγοράς και της εθνικής οικονομίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε πολύ έντονο τόνο κ. Μίχαλος προσθέτει: «Σήμερα για δεύτερη φορά επιχειρεί το υπουργειο να υποκλέψει – μετά την υφαρπαγή των αποθεματικών των Επιμελητηρίων – τη βασικότερη αρμοδιότητα των Επιμελητηρίων, δηλαδή τη λειτουργία του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) από τον φυσικό του χώρο, την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων και τα κατά τόπους Επιμελητήρια και να αναθέσει την αρμοδιότητα τήρησης και διαχείρισής του στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου. Με την ενέργεια αυτή, το υπουργείο αποδεικνύει ότι ενισχύει με αρμοδιότητες το γραφειοκρατικό και αποτυχημένο κράτος αντί της αποκέντρωσης και της ανάθεσης αρμοδιοτήτων σε επιτυχημένους φορείς όπως είναι τα επιμελητήρια».

Καταλήγοντας ζητεί από την βέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, «έστω και την τελευταία στιγμή να επιδείξουν σοβαρότητα και να αναθεωρήσουν τη στάση τους».

Υπενθυμίζει ακόμη ότι όλες οι δαπάνες για τη λειτουργία και εφαρμογή του ΓΕΜΗ έχουν βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τα Επιμελητήρια, χωρίς καμία επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού και κατά συνέπεια αποτελούν περιουσιακό τους στοιχείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια:Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης