«Κοκκίνισε» η Αττική στον επιδημιολογικό χάρτη λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και της μετάλλαξης του βρετανικού ιού καθώς έχουν ήδη καταγραφεί 66 νέα μεταλλαγμένα κρούσματα, αν και εκτιμάται ότι είναι περισσότερα. Η Αττική βαδίζει στα χνάρια της Θεσσαλονίκης, όπως την είδαμε τον περασμένο Οκτώβριο, αναφέρουν οι ειδικοί οι οποίοι προβληματίζονται για την άνοδο των κρουσμάτων στο λεκανοπέδιο της Αττικής, τις τελευταίες 15 ημέρες.

Θεωρούν πως ο συνδυασμός ορισμένων δραστηριοτήτων όπως το άνοιγμα του λιανεμπορίου και των σχολείων θα οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της διασποράς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με την ιχνηλάτηση, άτομα που μολύνθηκαν τις τελευταίες ημέρες είχαν πάει για ψώνια και στη συνέχεια επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους. Δηλαδή, σύμφωνα με τους ειδικούς, τα άτομα αυτά πιθανότατα να κόλλησαν τον ιό κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην αγορά. Η αύξηση των κρουσμάτων προκαλεί πρόβλημα στο ΕΣΥ, αφού επιβαρύνονται οι νοσοκομειακές μονάδες. Η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι από τους ειδικούς, είναι σε περίπτωση που υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων, να χρειαστεί ένα καθολικό lockdown τύπου Μαρτίου για τουλάχιστον δύο εβδομάδες για τον περιορισμό της διασποράς.

«Τα εμβόλια υπάρχουν. Στη χώρα μας ο εμβολιασμός προχωρεί κανονικά. Θα πρέπει να προσέξουμε το επόμενο διάστημα για να είναι ελεγχόμενη η διασπορά του ιού. Δεν έχει σταματήσει η παραλαβή των εμβολίων, αντιθέτως αναμένουμε κι άλλα, γι’ αυτό θα πρέπει όλοι να προσέξουμε», λένε οι ειδικοί που κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Οι «κόκκινες» περιοχές της Αττικής

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, στο Λεκανοπέδιο της Αττικής καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο 383 νέες μολύνσεις κορωνοϊού από τις συνολικά 795 που ανακοινώθηκαν. Από αυτές οι 124 αφορούν το κέντρο της Αθήνας. Επίσης οι 61 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, οι 51 στον ΠΕ Ανατολικής Αττικής, οι 46 στην ΠΕ Νοτίου Τομέα Αθηνών, οι 45 στην ΠΕ Πειραιώς, οι 44 στην ΠΕ Δυτικού Τομέα Αθηνών, και οι 12 στην ΠΕ Δυτικής Αττικής.

«Πρέπει να κρατηθούμε ζωντανοί τους επόμενους δύο μήνες περίπου, που αποτελούν τον κρίσιμο χρόνο που χρειάζεται για να εμβολιαστούν οι πιο ευπαθείς ομάδες», είπε στον ΣΚΑΪ ο κ. Χαράλαμπος Γώγος. Χαρακτήρισε ασταθείς επιδημιολογικά τους επόμενους δυο μήνες, Φεβρουάριο και Μάρτιο, λέγοντας πως σίγουρα μέχρι τον Μάρτιο θα έχουμε μέτρα, τα οποία θα ανατρέπονται αναλόγως των συνθηκών.

Αύξηση κρουσμάτων και τον μήνα Απρίλιο, βλέπουν οι επιδημιολόγοι λόγω του ανοίγματος των δραστηριοτήτων καθώς και των σχολείων. Ο συνδυασμός γυμνασίων- λυκείων ανησυχεί έντονα τους ειδικούς που σκέφτονται να κλείσουν εκ νέου τα σχολεία για να περιοριστεί η διασπορά.

Σύμφωνα με τον Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής, υποστηρίζει ότι το ….ακορντεόν μέχρι τον Απρίλιο είναι αναπόφευκτο. «Μπορούμε να αποφύγουμε το ολικό lockdown ωστόσο θέλει πολλή προσοχή. Πιθανότατα να χρειαστεί να κλείσουν τα σχολεία καθώς ο συνδυασμός γυμνασίων και λυκείων θα προκαλέσει αύξηση των κρουσμάτων. Πιθανότατα να έχουμε ένα τρίτο κύμα κορωνοϊού τον μήνα Απρίλιο», είπε μεταξύ άλλων στον ΣΚΑΪ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης