Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Πονοκέφαλο έχει προκαλέσει στα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος η πλήρης σκιαγράφηση των μελών του κυκλώματος που βρίσκεται πίσω από την εγκληματική απάτη διακίνησης δήθεν ειδικού σκευάσματος για καρκινοπαθείς, το οποίο, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, αν και συνταγογραφούνταν και αποζημιωνόταν από τον ΕΟΠΥΥ, δεν είχε εισαχθεί ποτέ στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η ιστορία έγινε γνωστή πριν από περίπου 10 ημέρες, οπότε και αποκαλύφθηκε από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠ.Ε.Δ.Υ.Φ.Κ.Α), η οποία απέσπασε και το πρώτο βραβείο στην ανοικτή Συνεδρίαση του «Ευρωπαϊκού Δικτύου για την καταπολέμηση της απάτης και της Διαφθοράς στον χώρο της Υγείας» (EHFCN) που πραγματοποιήθηκε στην Ουτρέχτη της Ολλανδίας στις 13 και 14 Ιουνίου.

Συμπλήρωμα… απάτη

Το εν λόγω συμπλήρωμα διατροφής κυκλοφόρησε μέσα στο 2018 κι αμέσως κατέστη το πρώτο σε πωλήσεις στην Ελλάδα, καθώς συνταγογραφήθηκε από πληθώρα γιατρών. Όπως αποδείχθηκε όμως, το συγκεκριμένο σκεύασμα δεν είχε εισαχθεί ποτέ στη χώρα μας. Αντίθετα, διαπιστώθηκε ότι οι επικεφαλής της εταιρείας που το «πλάσαρε» χρησιμοποιούσαν την άδεια κυκλοφορίας του σκευάσματος σκόνης, αλλά αντ’ αυτού χορηγούσαν (με την ίδια άδεια) είτε το συμπλήρωμα σε υγρή μορφή είτε άλλου είδους σκευάσματα. Έτσι από τη μία εκμεταλλεύονταν τους καρκινοπαθείς και έπαιζαν με τη ζωή τους και απ’ την άλλη προκάλεσαν στον ΕΟΠΥΥ οικονομική ζημία ύψους 9.500.000 ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, την υπόθεση ανέλαβε το ΣΔΟΕ, προκειμένου να ερευνήσει αφενός ποιοι και πόσοι εμπλέκονται και αφετέρου τους τρόπους με τους οποίους οι πρωταγωνιστές της ιστορίας κατάφερναν να εισάγουν, να εγκρίνουν και να διακινούν τα σκευάσματα-απάτη.

Στο πλαίσιο της έρευνας έγινε έφοδος σε γραφεία που ανήκουν στην εταιρεία, με τα στελέχη της υπηρεσίας να εντοπίζουν συσκευασίες του συμπληρώματος, μεγάλες ποσότητες του υγρού που «δινόταν» ως… σκόνη, εκτυπωτικές μονάδες για τις πλαστές ταινίες κυκλοφορίας κ.ά. Όπως λένε μάλιστα στο zougla.gr άτομα που έχουν γνώση της υπόθεσης, κατά τη διάρκεια της εφόδου στα γραφεία, κάποια άτομα που βρίσκονταν εντός του κτηρίου, με το που αντιλήφθηκαν τα στελέχη των ελεγκτικών αρχών, πρόλαβαν να το βάλουν στα πόδια και να γίνουν καπνός.

Έφοδοι σε φαρμακεία

Παράλληλα, στο στόχαστρο των στελεχών της Δίωξης μπήκαν και φαρμακεία τα οποία πουλούσαν το εν λόγω σκεύασμα.

Σε κάποια μάλιστα από αυτά έγινε και επισταμένος έλεγχος προκειμένου να ερευνηθεί αν οι ιδιοκτήτες τους γνώριζαν την απάτη κι αν, ενδεχομένως, συνεργάζονταν με αυτούς που το διακινούσαν.

Καλά ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στην ηλεκτρονική μας εφημερίδα πως η συγκεκριμένη υπόθεση παρουσιάζει δυσκολίες ως προς την ταυτοποίηση όλων των εμπλεκομένων και αυτό διότι πρόκειται για άτομα που φέρουν διάφορες ιδιότητες και ειδικότητες, με αποτέλεσμα να απαιτείται μεθοδικότητα και προσοχή για τον εντοπισμό των στοιχείων αυτών που θα είναι ικανά να στοιχειοθετήσουν τις κατηγορίες.

 «Η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη και στρέφεται προς όλες τις κατευθύνσεις. Υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν πως τα σκευάσματα έφθαναν στην Ελλάδα από μία σκανδιναβική χώρα. Ως εκ τούτου, ο έλεγχος θα πρέπει να επεκταθεί και στο εξωτερικό. Παράλληλα, θα ελεγχθούν τόσο εταιρείες και ιδιώτες όσο και θεσμοί για, ενδεχόμενη, εμπλοκή τους. Ακόμα η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, ωστόσο σύντομα θα υπάρξουν αποτελέσματα» σημείωσαν χαρακτηριστικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης