Συζητήθηκε στο δικαστήριο η αγωγή του Πέτρου Ζωγράφου και της ΕΕΦ κατά της ιστοσελίδας «ellinika hoaxes»

Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 13:59
Συζητήθηκε στο δικαστήριο η αγωγή του Πέτρου Ζωγράφου και της ΕΕΦ κατά της ιστοσελίδας «ellinika hoaxes»

Συζητήθηκε σήμερα Πέμπτη 23/1 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή των Ένωσης Ελλήνων Φυσικών,  Πέτρου Ζωγράφου, Ευστράτιου Θεοδοσίου, Παναγιώτη Φιλντίση, Ξενοφώντα Μουσσά και Μαρίας Τσαρούχα κατά της ιστοσελίδας www.ellinikahoaxes.gr και των στελεχών της Αθανάσιου Σιτίστα και Ανδρόνικου Κουτρουμπέλη, για προσβολή προσωπικότητας, συκοφαντική δυσφήμηση και παραβίαση προσωπικών δεδομένων των εναγόντων με δύο αντίστοιχα δημοσιεύματα της ιστοσελίδας.

Ως μάρτυρας από πλευράς των εναγόντων κατέθεσε ο δημοσιογράφος Κώστας Τσαρούχας. Οι εναγόμενοι δεν είχαν μάρτυρα. 

Η απόφαση αναμένεται. 

Το ιστορικό

Όπως είχε γράψει το zougla.gr στις 21 Μαΐου 2019, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών και η ερευνητική ομάδα του Πέτρου Ζωγράφου πέρασαν στην αντεπίθεση, έπειτα από τη δημοσίευση «συκοφαντικών», όπως αναφέρουν, άρθρων εις βάρος τους, από την ιστοσελίδα «Ελληνικά Hoaxes».

Πρόκειται για τα άρθρα με τίτλους «Όταν η Ένωση Ελλήνων Φυσικών προωθεί ψευδοεπιστημονικό μυστικισμό» και «Ο Πέτρος Ζωγράφος και η απάτη της παραγωγής ηλεκτρισμού από νερό».

Δια του νομικού τους εκπροσώπου, Γιάννη Σπηλιόπουλου, η Ένωση και ο Πέτρος Ζωγράφος αρχικά απέστειλαν εξώδικα για τα δύο επίμαχα άρθρα στους διαχειριστές της ιστοσελίδας, οι οποίοι όμως έκριναν σκόπιμο να τα δημοσιεύσουν και βεβαίως να μην προβούν σε επανόρθωση ή αφαίρεση των επίμαχων, προσβλητικών όπως αναφέρεται στην αγωγή, δημοσιευμάτων.

Ο δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω, διδάκτωρ Νομικής του Πανεπιστημίου της Κολωνίας, Ιωάννης Σπηλιόπουλος και η συνάδελφός του επίσης δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω και πιστοποιημένη υπεύθυνη προστασίας προσωπικών δεδομένων (DPO) Σταματία Φιλοθεΐδου, εξηγούν στον φακό του zougla.gr τους λόγους που προέβησαν στη συγκεκριμένη αγωγή.

Αρχικά, όπως εξηγούν οι νομικοί, τα επίμαχα άρθρα συνιστούν προσβολή της προσωπικότητας των θιγόμενων (το προεδρείο και μέλη της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών). Επίσης, σε αυτά γίνεται παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων τους.

Μάλιστα, όπως αναφέρει ο Ιωάννης Σπηλιόπουλος, κατά τη διαδικασία επίδοσης της αγωγής, παρατηρήθηκαν μια σειρά από σοβαρές παρατυπίες, σχετικά με κάποια στοιχεία εταίρου-διαχειριστή της ιστοσελίδας, που καταχωρήθηκαν στο δημοσιευμένο καταστατικό της αστικής εταιρείας όπου ανήκουν τα Ελληνικά Hoaxes.

Τελικά, χάρη σε εισαγγελική παραγγελία έγινε δυνατή η διασταύρωση των στοιχείων αυτών με δημόσια αρχή και αποκαλύφθηκε η αλήθεια που ήταν διαφορετική από αυτά που δηλώθηκαν στο καταστατικό της εταιρείας, γεγονός που εγείρει υποψίες ακόμη και για... σκόπιμη απόκρυψη των πραγματικών στοιχείων!

Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται επίσης και για το γεγονός, ότι άτομα αναρμόδια -χωρίς καμία επιστημονική ιδιότητα συναφή με τη Φυσική - επειδή έχουν την κατοχή και τη διαχείριση μιας ιστοσελίδας, κρίνουν και... κατακρίνουν, επιστημονικές εφευρέσεις ή το επιστημονικό έργο αναγνωρισμένων επιστημόνων.

 

Δείτε τις δήλωσαν οι νομικοί στον φακό του zougla.gr:

 

Επισκεφτείτε εδώ το φόρουμ του Πέτρου Ζωγράφου και δείτε τις εκπομπές και τα ρεπορτάζ του zougla.gr για τη μεγάλη εφεύρεση.

Παραμείνετε συντονισμένοι στο zougla.gr για τις σημαντικές εξελίξεις που αναμένονται το επόμενο διάστημα...

Zougla Newsroom

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 23 Ιανουαρίου 2020, 14:00