Ασθενής σεισμική δόνηση σημειώθηκε στις 04.56 τα ξημερώματα στο ανατολικό τμήμα της Αττικής.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός είχε μέγεθος 4,4R και σημειώθηκε 22 χλμ. ανατολικά από την Αθήνα και 4 χλμ. νοτιοανατολικά από το Πικέρμι. Το εστιακό του βάθος ήταν 10 χλμ.. Η σεισμική δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή σε διάφορες περιοχές της Αττικής, πιάνοντας κυριολεκτικά στον ύπνο χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι πετάχτηκαν έντρομοι από τα κρεβάτια τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


(Χάρτης της περιοχής όπου σημειώθηκε ο σεισμός – Με κόκκινο το επίκεντρο)

Καταγραφή της σεισμικής δόνησης από τον Σεισμολογικό Σταθμό του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο


(Χάρτης κατανομής της έντασης του σεισμού από παρατηρήσεις κατοίκων στις περιοχές με τους κύκλους. Το χρώμα των κύκλων υποδεικνύει το πόσο αισθητή ήταν η σεισμική δόνηση. Όπως φαίνεται, οι περισσότερες παρατηρήσεις δίνουν μπλε-πράσινο, χρώμα ισχυρής έντασης).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ορισμένους δήμους (Χαλανδρίου) κάτοικοι είπαν πως έπεσαν αντικείμενα από τα μπαλκόνια, χωρίς ωστόσο να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Ο Γεράσιμος Χουλιάρας στο zougla.gr

Το zougla.gr επικοινώνησε με τον δόκτορα Γεράσιμο Χουλιάρα. Ο γνωστός σεισμολόγος εξήγησε πως η περιοχή όπου σημειώθηκε ο σεισμός δεν έχει δώσει στο παρελθόν ισχυρές σεισμικές δονήσεις. Η τελευταία αξιόλογη δόνηση που είχαμε από την περιοχή ήταν στις 11 Μαρτίου του 2005 με μέγεθος 4,2 Ρίχτερ.

Στη συνέχεια της τοποθέτησής του υπογράμμισε πως θα πρέπει να υπάρξει στενή παρακολούθηση της σεισμικής ακολουθίας, συμπληρώνοντας πως οι σεισμογράφοι του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών καταγράφουν όλα τα απαραίτητα δεδομένα.


(Σεισμοτεκτονικός χάρτης της Αττικής – Με κόκκινο τετράγωνο το επίκεντρο
του σημερινού σεισμού
– Με κύκλο παλαιότεροι σεισμοί)

Κλείνοντας, ξεκαθάρισε πως το επίκεντρο του σημερινού σεισμού δεν βρίσκεται σε κάποιο από τα μεγάλα ρήγματα της περιοχής, όπως εξάλλου φαίνεται και στον σχετικό σεισμοτεκτονικό χάρτη.

Ακούστε τι δήλωσε ο κ. Χουλιάρας

Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος που είναι εγκατεστημένος στην Πεντέλη

Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος που είναι εγκατεστημένος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές. Το zougla.gr επικοινώνησε με τα Κεντρικά της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η οποία ανέφερε πως δεν υπήρξε κάποια κλήση για παροχή βοήθειας.

Αισθητός ακόμα και στην Εύβοια!

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός σε όλη σχεδόν την επικράτεια της Αττικής, ενώ δεν έλειψαν και αναφορές από τη γειτονική Εύβοια και συγκεκριμένα την πόλη της Ερέτριας.

Δείτε πώς κατέγραψε τη σεισμική δόνηση ο σεισμογράφος που είναι εγκατεστημένος στην Ερέτρια

Το zougla.gr επικοινώνησε με το Αστυνομικό Τμήμα Ραφήνας και ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε ότι η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή, χωρίς ωστόσο μέχρι στιγμής να έχουν αναφερθεί ζημιές. Κάτοικοι από το Πικέρμι, την Πεντέλη, τα Μελίσσια, το Χαλάνδρι, το Ηράκλειο, το Μαρούσι, τα Σπάτα και το Κορωπί ανέφεραν πως ο σεισμός διήρκεσε περίπου 5 δευτερόλεπτα και είχε έντονο βουητό.

Ακούστε τι δήλωσε κάτοικος του Ηρακλείου Αττικής

Σημειώνεται πως ίδια ήταν η εκτίμηση και του Ευρωπαϊκού Σεισμολογικού Κέντρου (Emsc) για το μέγεθος της σεισμικής δόνησης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης