Συνελήφθησαν δύο αρχαιοκάπηλοι στη Λαμία

Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016, 18:01
Συνελήφθησαν δύο αρχαιοκάπηλοι στη Λαμία
Υποψήφιους αγοραστές για να πουλήσει ένα σπάνιο αρχαίο αγγείο που προμηθεύτηκε προ δεκαετίας από έναν 59χρονο αναζητούσε μία 56χρονη.

Μόνο που «πωλήτρια» και αγοραστής εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν, το μεσημέρι της Δευτέρας στη Λαμία, από αστυνομικούς του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για παράνομη κατοχή αρχαίων αντικειμένων.

Σε έρευνα στο σπίτι της 56χρονης, βρέθηκε και κατασχέθηκε το επίμαχο αρχαίο αγγείο, μία ραμφόστομη, αμαυρόχρωμη πρόχους, που χρονολογείται στην Ύστερη Μεσοελλαδική περίοδο (1.600-1.550 π.Χ.), έχει ύψος 0,17μ. και είναι μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, καθώς εμπίπτει στις διατάξεις της νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς και προφανώς προέρχεται από τάφο.

Επιπλέον, κλιμάκιο αστυνομικών βρήκε στο σπίτι του 59χρονου στη Λαμία άλλο ένα αρχαίο αντικείμενο, εννέα τμήματα αρχαίων αγγείων και 19 όστρακα αρχαίων αγγείων. Οι αρχαιότητες αυτές επιδείχθηκαν σε αρμόδιους αρχαιολόγους της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας, οι οποίοι αποφάνθηκαν ότι πρόκειται για τμήματα αρχαίων κινητών μνημείων, που επίσης εμπίπτουν στη σχετική νομοθεσία και χρονολογούνται στην Ύστερη Ρωμαϊκή-Βυζαντινή εποχή και στην Ελληνιστική περίοδο.

Με τη σε βάρος τους δικογραφία, για παράβαση της Νομοθεσίας για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς, οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016, 19:11