Στα χέρια της αστυνομίας βρίσκεται από την Τρίτη ο περιβόητος κακοποιός Λάσα Σουσανασβίλι, ο οποίος συνελήφθη έπειτα από επιχείρηση στην Πυλαία της Θεσσαλονίκης.

Ο Εσκομπάρ της Ευρώπης, όπως τον αποκαλούν, είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους αρχηγούς της ρωσικής μαφίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, η επιχείρηση της αστυνομίας για τη σύλληψή του στήθηκε έπειτα από ευρωπαϊκό ένταλμα από τις γαλλικές διωκτικές αρχές για διακεκριμένες κλοπές που τελέστηκαν από το 2016 έως σήμερα.

Ο Σουσανασβίλι ή αλλιώς «το Λίπος», όπως τον αποκαλούν, είχε καταδικαστεί σε πρώτο βαθμό σε 14 χρόνια κάθειρξη για «ένταξη και διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης», ωστόσο εδώ και λίγους μήνες ήταν ελεύθερος με όρους, κάνοντας χρήση των πρόσφατων ευεργετικών διατάξεων για την αποσυμφόρηση των φυλακών, με την αιτιολογία ότι αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε συλληφθεί και το 2012

Το 2012 ο κακοποιός από τη Γεωργία είχε συλληφθεί στον Αστέρα Βουλιαγμένης, όπου διέμενε με ψεύτικα στοιχεία.

Σε βάρος του εκκρεμούσαν διεθνή εντάλματα σύλληψης, τα οποία είχαν ζητηθεί από Ισπανία και Γεωργία. Σύμφωνα με τα συγκεκριμένα εντάλματα, ο κακοποιός διηύθυνε εγκληματική οργάνωση που πραγματοποιούσε απόπειρες ανθρωποκτονιών, εκβιασμούς, ξέπλυμα χρήματος κ.ά. σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Εκείνη την εποχή ο Σουσανασβίλι ήταν ο νούμερο 1 καταζητούμενος άνθρωπος στην Ισπανία, καθώς κάποιες από τις εγκληματικές δραστηριότητες που πραγματοποιήθηκαν στην Ιβηρική χερσόνησο είχαν πρώτα πάρει την έγκρισή του.

Η υπόθεση είχε επανέλθει τότε στο προσκήνιο με αφορμή τη δολοφονία του 75χρονου Ασλάν Οσογιάν ή «παππού Χασάν» που σημειώθηκε τον Ιανουάριο του 2013 στη Μόσχα. Ο Οσογιάν, μέχρι τη δολοφονία του έξω από πολυτελές εστιατόριο της Μόσχας, εθεωρείτο το «απόλυτο αφεντικό» της ρωσικής μαφίας, τα ηγετικά μέλη της οποίας φέρουν τον τίτλο τιμής «Vor V Zakone», που μεταφράζεται ως «κλέφτες του νόμου».

Οι ελληνικές Αρχές δεν είπαν «ναι» στην έκδοσή του

Λίγους μήνες αργότερα οι Αρχές της χώρας μας είχαν αρνηθεί την έκδοση του 57χρονου σε Ισπανία και Γεωργία, ενώ το 2010 Ισπανοί αστυνομικοί είχαν κατηγορήσει Έλληνες συναδέλφους τους ότι είχαν εισπράξει 800.000 ευρώ προκειμένου να αφήσουν τον 57χρονο να διαφύγει από το ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς στη Θεσσαλονίκη.

Τότε οι ελληνικές δικαστικές αρχές είχαν πει «όχι» στην έκδοσή του, κάτι το οποίο προκάλεσε μικρό διπλωματικό επεισόδιο, καθώς η Ισπανία προσέφυγε στην Eurojust (Υπηρεσία Δικαστικής Συνεργασίας της Ε.Ε.) καταγγέλλοντας την Ελλάδα πως αρνείται να συνεργαστεί στην υπόθεση. Ο  Ισπανός εισαγγελέας Αντόνιο Σαλίνας είχε πει τότε δημόσια ότι «δεν υπήρξε η απαιτούμενη συνεργασία για τη σύλληψη του μεγάλου αρχηγού της οργάνωσης».

Στο ίδιο πνεύμα, τα δημοσιεύματα του ισπανικού Τύπου είχαν αποδώσει τη σύλληψη του 51χρονου, τον Ιανουάριο του 2012, σε ανάμειξη Αμερικανών αξιωματούχων του FBI. Μάλιστα, μέσω των συνηγόρων του, ο Σουσανασβίλι είχε στείλει εξώδικο στην αμερικανική κυβέρνηση σχετικά με δήλωση του τότε προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος τον χαρακτήρισε «νούμερο ένα κακοποιό στον κόσμο».

Από επίσημα έγγραφα προκύπτει ότι οι Ισπανοί κατηγορούν τον Σουσανασβίλι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, «ξέπλυμα» χρήματος, απόπειρες ανθρωποκτονιών, παράνομη οπλοκατοχή κ.ά. Ο ίδιος δηλώνει «θύμα πολιτικής και δικαστικής σκευωρίας» του πρώην προέδρου της Γεωργίας Mikheil Saakashvili.

Φέρει τον τίτλο τιμής των ηγετικών στελεχών της ρωσόφωνης μαφίας

Ο Γεωργιανός, μάλιστα, κατέχει τον ανώτατο «τίτλο τιμής» των ηγετικών στελεχών της ρωσόφωνης μαφίας, αυτόν του «Vor V Zakone», καθώς σύμφωνα με τα δικαστικά έγγραφα του Ανώτατου Δικαστηρίου της Μαδρίτης ο 57χρονος φέρεται να κατείχε «διευθυντική θέση στην οργάνωση».

Τι είχε πει για τον Σουσανασβίλι ο Ομπάμα

«Κατέχει διοικητική θέση στην οργάνωση, με τον βαθμό του ”κλέφτη του νόμου”. Θα μπορούσε να είναι ο αρχηγός σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς μετά τη σύλληψη του Ζακάρ Καλάσοφ ήταν υποψήφιος για τη θέση της ηγεσίας στην ιεραρχία των ”κλεφτών του νόμου”» είχε πει αναφερόμενος στον Σουσανασβίλι ο Ομπάμα, ο οποίος λίγο αργότερα δέχτηκε εξώδικο από τον Λάσα εξαιτίας των χαρακτηρισμών του.

Με τη σειρά του, ο Σουσανασβίλι είχε αναφέρει στη δίκη του το 2013: «Είμαι νόμιμος και σοβαρός επιχειρηματίας, και όχι κωμικοτραγικός μαφιόζος, δήθεν αρχηγός ανύπαρκτης εγκληματικής οργάνωσης».

Είχε και προσωπικό μάγειρα στα Διαβατά 

Παλαιότερο δημοσίευμα της εφημερίδας «Μακεδονία» αναφέρει πως ο Λάσα Σουσανασβίλι την περίοδο που βρισκόταν έγκλειστος στα Διαβατά και όντας ταλαιπωρημένος από τα προβλήματα υγείας του (έχει υποστεί εγκεφαλικό) μεταγόταν συχνά στο νοσοκομείο, συνοδευόμενος από πάνοπλους αστυνομικούς της ΕΚΑΜ, καθώς θεωρείται υπ’ αριθμόν ένα στόχος για αντίπαλες μαφιόζικες οργανώσεις.


Στις φυλακές όμως θεωρούνταν «αρχηγός», όπως ακριβώς τον είχαν αποκαλέσει οι ισπανικές αστυνομικές αρχές.

Σωφρονιστικοί και κρατούμενοι σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα είχαν αναφέρει ότι ο Σουσανασβίλι κρατούνταν μαζί με ακόμη ένα άτομο και πως, όταν προαυλιζόταν, συνοδευόταν πάντα από τουλάχιστον πέντε, για λόγους ασφαλείας.

Η διαμονή του στη φυλακή διέφερε από αυτή των υπολοίπων κρατουμένων. Το κελί του διέθετε air condition που είχε αγοράσει ύστερα από αίτηση που έκανε ο ίδιος και εγκρίθηκε, λόγω των προβλημάτων υγείας του.

Κρατούμενοι έλεγαν ότι ο Λάσα στα Διαβατά διέθετε μέχρι και «προσωπικό μάγειρα». Σύμφωνα με μαρτυρίες που επικαλείται η εφημερίδα, ο 52χρονος δεν έτρωγε το ίδιο φαγητό με τους άλλους κρατουμένους, αλλά προβλεπόταν ειδικό μενού, το οποίο μαγειρευόταν από άνθρωπό του.

Το φαγητό, παρότι προερχόταν από δικό του πρόσωπο, δεν το άγγιζε, εάν προηγουμένως δεν το είχε δοκιμάσει ένας εκ των συντρόφων του, όπως τουλάχιστον είχε διαδοθεί στις φυλακές. Με τον τρόπο αυτόν λάμβανε μέτρα για την αποφυγή απόπειρας δηλητηρίασής του.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης