Στα χέρια των αστυνομικών της Υπηρεσίας Οικονομικής Αστυνομίας και Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος βρίσκονται από το απόγευμα της Δευτέρας ένας 30χρονος ειδικός φρουρός και ένας 46χρονος υπάλληλος του Ι.Κ.Α., εις βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για απάτη και παράβαση της νομοθεσίας που προστατεύει την πνευματική ιδιοκτησία.

Όπως προέκυψε, οι συλληφθέντες συνδιαχειρίζονταν ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο, με ηλεκτρονική διεύθυνση www.warezoula.com, μέσω της οποίας παρείχαν τη δυνατότητα σε απλούς χρήστες αλλά και εγγεγραμμένα μέλη, τα οποία πλήρωναν συνδρομή για τον σκοπό αυτό, να «κατεβάζουν» (download) ψηφιακά αρχεία κινηματογραφικών ταινιών, video games και λογισμικό διαφόρων προγραμμάτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ζημιές που έχουν υποστεί οι εταιρείες στις οποίες ανήκουν τα πνευματικά δικαιώματα υπολογίζεται ότι ανέρχονται τουλάχιστον σε 15 εκατομμύρια ευρώ.

Στο πλαίσιο ψηφιακής διερεύνησης της υπόθεσης, ύστερα από μήνυση που υπέβαλε νόμιμος εκπρόσωπος της μη κερδοσκοπικής αστικής εταιρείας ΕΠΟΕ (Εταιρεία Προστασίας Οπτικοακουστικών Έργων), την έκδοση διατάξεως για την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών μέσω του Διαδικτύου, αλλά και την ψηφιακή ανάλυση των στοιχείων, ταυτοποιήθηκαν τα ηλεκτρονικά ίχνη των δύο εμπλεκομένων προσώπων.

Από την έρευνα που ακολούθησε από κλιμάκιο στελεχών της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού στα σπίτια τους, διαπιστώθηκε ότι οι δυο τους ήταν συνδιαχειριστές της ιστοσελίδας, όπου βρέθηκαν δύο φορητοί Η/Υ και ένας εσωτερικός σκληρός δίσκος Η/Υ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δύο συλληφθέντες οδηγήθηκαν σήμερα το πρωί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ενώ από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας τέθηκε σε διαθεσιμότητα ο 30χρονος ειδικός φρουρός και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια ένορκης διοικητικής εξέτασης.

Επιμέλεια: Δήμητρα Μπιλάλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης