Μία αναίρεση για τα μάτια της … νομολογίας αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, έρχεται να προστεθεί στη «μαύρη» σελίδα της υπόθεσης της Μανωλάδας η οποία ποινικά έχει οριστικά κλείσει για τη Δικαιοσύνη.

Η αναίρεση υπέρ του νόμου που ασκήθηκε σήμερα από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπο Βουρλιώτη κατά της αθωωτικής απόφασης των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Μανωλάδας αν και δεν αλλάζει τίποτα ποινικά για τους εμπλεκομένους, έρχεται, με καθυστέρηση να αποκαταστήσει τη νομολογία της χώρας μας έναντι του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αιτία, η καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου , το Μάρτιο του 2017, όταν υποχρεώθηκε η χώρα μας να αποζημιώσει με ποσό που έφτανε συνολικά τα 676.000 ευρώ τους 42 αλλοδαπούς εργάτες που εργάζονταν στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο είχε κρίνει οι συγκεκριμένοι εργάτες γης από το Μπανγκλαντές υπήρξαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας και έγιναν στόχος της επίθεσης των επιστατών που δεν δίστασαν να πυροβολήσουν σε βάρος τους, όταν τον Απρίλιο του 2013, ζήτησαν τα δεδουλευμένα πολλών μηνών. Τουλάχιστον 35 εξ αυτών τραυματίστηκαν εκείνη την ημέρα από τους πυροβολισμούς των επιστατών.

Σύμφωνα με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το ελληνικό κράτος απέτυχε να τους προστατεύσει και δεν ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση ούτε τιμώρησε τους υπαίτιους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ύστερα από παραγγελία της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου, ο κ. Βουρλιώτης αφού μελέτησε τον παραπεμπτικό βούλευμα, τις δύο αποφάσεις των ελληνικών δικαστηρίων αλλά και εκείνη του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου , άσκησε την αναίρεση η οποία ωστόσο δεν επηρεάζει ποινικά την τύχη των κατηγορουμένων αφού έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα η υπόθεση.

Ο κ. Βουρλιώτης έκρινε ότι υπήρξε εσφαλμένη ερμηνεία του νόμου από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Πάτρας το οποίο ομόφωνα είχε αθωώσει τους φερόμενους ως βασικούς κατηγορούμενους σε βάρος των οποίων είχε ασκηθεί ποινική δίωξη για βαριά κακουργήματα. Μόνο, δύο επιστάτες είχαν καταδικαστεί τότε σε κάθειρξη 7 και 14 ετών για επικίνδυνες σωματικές βλάβες χωρίς όμως να οδηγηθούν στη φυλακή καθώς τους δόθηκε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θεωρεί ότι κακώς αθωώθηκαν οι κατηγορούμενοι από το αδίκημα της εμπορίας ανθρώπων, απόφαση που κατά την άποψή του, έχει πλημμέλειες όσον αφορά την ερμηνεία της συγκεκριμένης διάταξης. Επιπλέον, στο έγκλημα αυτό, κατά τον κ. Βουρλιώτη θα έπρεπε να είχαν αποδοθεί και ρατσιστικές διαστάσεις.

Πριν από τέσσερα χρόνια πάντως, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Παρασκευαΐδης είχε οδηγήσει οριστικά στις καλένδες την υπόθεση, αποφασίζοντας να μην ασκήσει αναίρεση αφού, κατά την κρίση του, το σκεπτικό της απαλλαγής των κατηγορουμένων «έχει πλήρη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, αλλά υπήρξε και ορθή εφαρμογή της νομοθεσίας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης