Ημέρα αποφάσεων για τη λειτουργία των γυμνασίων και των λυκείων είναι η σημερινή, καθώς η ομάδα των λοιμωξιολόγων θα εισηγηθεί τις αποφάσεις της στην κυβέρνηση.

Πληροφορίες αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι το άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου, αφού, σύμφωνα και με τους ειδικούς, η λειτουργία των σχολείων αποτελεί προτεραιότητα. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως άλλωστε έχει υπογραμμίσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το άνοιγμα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και η πραγματοποίηση των μαθημάτων διά ζώσης σε όλες τις βαθμίδες αποτελούν προτεραιότητα.

Οι ειδικοί θα κρίνουν από την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, αλλά και από το άνοιγμα στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και το λιανεμπόριο, προκειμένου να πάρουν τις αποφάσεις τους, με τις ανακοινώσεις να αναμένονται το απόγευμα.

Τα μέλη της επιτροπής φαίνονται προβληματισμένα για το άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων, ωστόσο στην πλειοψηφία τους είναι θετικοί στο να δώσουν το «πράσινο φως».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην πλειοψηφία επικρατεί η άποψη πως θα ήταν καλό να γίνει το άνοιγμα την 1η Φεβρουαρίου και όχι την προσεχή εβδομάδα, ώστε να εκτιμηθούν καλύτερα οι επιπτώσεις από το άνοιγμα του λιανεμπορίου. Αυτό θα δώσει ταυτόχρονα και τον χρόνο στους εκπαιδευτικούς και τα σχολεία να οργανωθούν καλύτερα. Υπάρχουν ωστόσο και «φωνές» που διαφωνούν με το άνοιγμα στα γυμνάσια και τα λύκεια, θεωρώντας πως χρειάζονται περισσότερο χρόνο ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση.

Πάντως οι περισσότεροι λοιμωξιολόγοι τάσσονται υπέρ του ανοίγματος των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την 1η Φεβρουαρίου. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις της συντονίστριας διευθύντριας της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής στο ΓΝΝΘΑ «Η Σωτηρία» Μίνας Γκάγκα, η οποία τόνισε πως «είναι απόλυτη προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων».

Να σημειωθεί πως, εκτός των σχολείων της δευτεροβάθμιας, η ειδική επιτροπή θα συνεδριάσει και για το άνοιγμα σε άλλους τομείς όπως τα καταστήματα ΟΠΑΠ. Το πιθανότερο σενάριο είναι να ανοίξουν την προσεχή Δευτέρα.

Παράλληλα δεν αποκλείεται να επιτραπούν ξανά το ψάρεμα και το κυνήγι, ενώ θα αποφασίσουν και για το ενδεχόμενο να ανοίξουν τα χιονοδρομικά κέντρα, κάτι που σημαίνει πως για τη συγκεκριμένη περίπτωση θα μπορούν να γίνουν και μετακινήσεις εκτός νομού. Σήμερα θα συζητηθεί και το θέμα του ανοίγματος της εστίασης, ωστόσο δεν αναμένονται αποφάσεις.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης