Φωτογραφίες – βίντεο: Νίκος Χριστοφάκης

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν στα Προπύλαια οι ξεναγοί, ο κλάδος των οποίων έχει πληγεί όσο ελάχιστοι από την πανδημία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ανακοίνωσή του, το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών επισημαίνει ότι τα μέλη του βρίσκονται χωρίς εισόδημα από τον Μάρτιο του 2020 και είναι άνεργα όλο αυτό το διάστημα. «Ο ελληνικός Τουρισμός επανεκκινεί επίσημα στις 15 Μαΐου αλλά οι προοπτικές για περιηγήσεις-ξεναγήσεις είναι μηδαμινές. Η υπερβολική καθυστέρηση στην ανακοίνωση και η ασάφεια των Πρωτοκόλλων Ασφαλείας όσον αφορά τις ξεναγήσεις έχει αποτρέψει τα τουριστικά γραφεία να προγραμματίσουν έγκαιρα ταξίδια με περιήγηση στη χώρα μας. Η οικονομική στήριξη της Πολιτείας προς τους Ξεναγούς από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα ήταν ελάχιστη, αντίθετα προς κάθε λογική. Λάβαμε 800 ευρώ για τον Μάρτιο και Απρίλιο 2020 και μάλιστα χωρίς ένσημα. Η στήριξή μας όμως δεν συνεχίστηκε για το τετράμηνο από Μάιο μέχρι Αύγουστο.

»Τον Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2020 μάς χορηγήθηκε η αποζημίωση των 534 ευρώ, η οποία όμως και πάλι δεν δόθηκε για τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο τη στιγμή που βρισκόμασταν σε καραντίνα και οι χώροι εργασίας μας (αρχαιολογικοί χώροι και μουσεία) ήταν κλειστοί. Η οικονομική μας στήριξη επανήλθε τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο 2021 και δεν συνεχίστηκε παρόλο που δεν άλλαξαν οι συνθήκες που θα μας επέτρεπαν να εργαστούμε» αναφέρει.

Όπως διευκρινίζουν οι ξεναγοί, από την αρχή της πανδημίας έχουν λάβει λιγότερα από 3.000 ευρώ και δεν εντάχθηκαν στους κλάδους που επλήγησαν από την πανδημία. Για τον λόγο αυτό ζητούν αναδρομική αποζημίωση και ένσημα για τους έξι μήνες του 2020 που δεν πήραν το επίδομα των 534 ευρώ και επίσης: «Αποζημίωση ειδικού σκοπού για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2021 με ένσημα Το 2020 πήραμε μόνο 50 ένσημα με αποτέλεσμα η περσινή χρονιά να χαθεί τελείως σε συνταξιοδοτικό επίπεδο. Με τα 50 ένσημα δεν δικαιούμαστε καμία παροχή (την τρίμηνη τακτική χειμερινή επιδότηση ΟΑΕΔ, επίδομα μητρότητας κ.λπ.). Ένταξη στην κατηγορία των κορωνόπληκτων ώστε να δικαιούμαστε τις αντίστοιχες ελαφρύνσεις (αναστολή δανειακών υποχρεώσεων, έκπτωση ενοικίου κ.λπ.). Ρεαλιστικά και λειτουργικά πρωτόκολλα για το 2021 για τις ομαδικές ξεναγήσεις».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες 

 

 

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης