«Αδερφή μου, εγώ σε πιστεύω πάντα!» ήταν το βασικό σύνθημα της συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στην καρδιά της Αθήνας, στο Σύνταγμα, ως ένδειξη υποστήριξης της Γεωργίας Μπίκα, η οποία έχει καταγγείλει τον βιασμό της στη Θεσσαλονίκη από ομάδα ατόμων.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσε η φεμινιστική συλλογικότητα «Sabbat», ζητώντας «την πλήρη δικαίωση για τον ομαδικό βιασμό της Γεωργίας Μπίκα», χωρίς να υπάρξει «καμία συγκάλυψη του κυκλώματος των πλούσιων βιαστών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε βίντεο – φωτογραφίες:

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Τι είναι η συλλογικότητα «Sabbat» και πώς γεννήθηκε

Η «Sabbat» δημιουργήθηκε πριν μερικά χρόνια. Βασικό της σλόγκαν είναι το «Burn the rich, not the witch» («Κάψτε τους πλούσιους, όχι τη μάγισσα»). 

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της συλλογικότητας: «Η ιδρυτική συνέλευση της ομάδας, προέκυψε πριν περίπου δυόμιση χρόνια, σε μία ταράτσα του κέντρου της Αθήνας, από υποκείμενα που μοιράστηκαν συντροφικά, ανησυχίες, ανάγκες, καταπιέσεις και επιθυμίες. Εκείνο το βράδυ, μας ένωσε η ανάγκη να περιγράψουμε τις καταπιέσεις μας και η επιθυμία να απαντήσουμε σε αυτές με δικό μας τρόπο, φτιάχνοντας βήμα βήμα τα εργαλεία ανάλυσης, την μεθοδολογία και την συλλογικότητα που θα μας «χωρούσε». Δεν θέλαμε θέσφατα. Θέλαμε μία φεμινιστική συλλογικότητα που θα επιχειρούσε να συμβάλει στην συγκρότηση του αναγκαίου φεμινισμού στο σήμερα, καλύπτοντας το προσωπικό και συλλογικό κενό που νιώθαμε ότι υπάρχει στον κινηματικό χώρο, βάση των δικών μας κριτηρίων. Διαλέξαμε το όνομα “Sabbat”, επηρεασμέν@ από την πρώτη συλλογική ανάγνωση του «Ο Κάλιμπαν και η μάγισσα», της Σίλβια Φεντερίτσι. Παραπέμπει στις συνάξεις μαγισσών αλλά και στις επαναστατικές, κρυφές συνάξεις των χωρικών στον ύστερο μεσαίωνα».

 

Το κάλεσμα αλληλεγγύης στη Γεωργία Μπίκα

Εγώ αδερφή μου δε σταματώ να σε πιστεύω.

Η Γεωργία Μπίκα κατήγγειλε το βιασμό της τον Ιανουάριο του 2022. Η Γεωργία Μπίκα γνωρίζοντας ότι βιάστηκε ομαδικά σε σουίτα ξενοδοχείου έμεινε χωρίς να κάνει μπάνιο για τρεις μέρες γιατί δεν υπήρχε ιατροδικαστής να την εξετάσει! Η Γεωργία Μπίκα βιάστηκε δύο και τρεις φορές. Όχι μόνο από τους βιαστές της αλλά από τη συνεπακόλουθη αμφισβήτηση. “Τι γύρευε με αυτούς στο ξενοδοχείο;”, “κάποιο συμφέρον έχει και τα λέει αυτά”, “δε φαίνεται σαν κάποια που βιάστηκε”, “πήγε με τη θέλησή της ως εκεί”. Και οι ερωτήσεις αυτές θα ήταν ακόμα πιο πολλές αν δεν ξέσπαγε ένα απίστευτο κύμα αλληλεγγύης και οι τεράστιες κινητοποιήσεις.

Κανείς δεν απάντησε γιατί καθυστέρησαν τόσο οι τοξικολογικές εξετάσεις που η ίδια ζητούσε να γίνουν από την πρώτη στιγμή, όταν μάλιστα ήταν γνωστό πως όσο περνούν οι μέρες τόσο πιο δύσκολα ανιχνεύσιμες είναι διάφορες ουσίες που σχετίζονται με τη νάρκωση (το λεγόμενο χάπι του βιασμού). Κανείς δεν εξήγησε πως μυστηριωδώς δεν λειτουργούσαν ορισμένες κάμερες του ξενοδοχείου που θα μπορούσαν να είναι πειστήρια των τεκταινόμενων. Κανείς δεν εξήγησε πως ένας από τους αρχικά εμπλεκόμενους έκανε μια δημοσίευση στον προσωπικό του λογαριασμό στο ινσταγκραμ (η οποία γρήγορα κατέβηκε) όπου παραδεχόταν ότι “η κατάσταση παρεκράπηκε”.

Εμείς όμως γνωρίζουμε πολύ καλά: καμία κατάσταση δεν παρεκτράπηκε, ήταν ομαδικός βιασμός όπως αρχικά είχε καταγγελθεί. Οι καταγγελουσες δεν είναι τρελές, τυχοδιώκτριες. Αν κάτι μας δίδαξε το #metoo είναι πως μια θηλυκότητα για να καταγγείλει περνάει από 40 κύματα. Αμφισβητείται ξανά και ξανά, κακοποιείται ξανά και ξανά από την κουλτούρα του βιασμού που διαποτίζει μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας. Για αυτό το λόγο το να πει απλά “ψέματα” κάποιο άτομο που καταγγέλει την έμφυλη κακοποίηση του δεν θα είχε κανένα νόημα για την ίδια, αφού άτυπα θα “δικαστεί”, θα κατηγορηθεί, θα εξευτελιστεί και το αν θα δικαιωθεί θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες και σίγουρα ένας από αυτούς είναι η ταξική θέση του θύτη (ή των θυτών). Αυτό βλέπουμε να συμβαίνει και στην περίπτωση της Γεωργίας, η οποία από καταγγελουσα, βρέθηκε να εξευτελίζεται και να καταγγέλεται, με την εισαγγελική πρόταση μάλιστα να διατείνει πως πρέπει η ίδια να καλύψει τα δικαστικά έξοδα! Οι καταγγελόμενοι (από τους οποίους μόνο ένας εν τέλει βρέθηκε στο στόχαστρο της “δικαιοσύνης”) βγήκαν ένας ενας “λάδι”, τα καλα παιδιά, η αφρόκρεμα της ελληνικής κοινωνίας που ζει μέσα στα πλούτη και την ασυδοσία. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται πως το κεφάλαιο και οι εκφραστές τους μένουν στο απυρόβλητο. Μπορούν να βιάζουν, να στήνουν κυκλώματα εκμετάλλευσης για την κερδοφορία και την “απόλαυση” τους και θύματά τους να είναι η εργατική τάξη και ιδιαίτερα θηλυκότητες, μεταναστα και ΛΟΑΤΚΙΑ+.

Οι θύτες της καλής κοινωνίας με την πλήρη συγκάλυψη πολιτικών στελεχών της χώρας αθωώνονται πλήρως και τελικά η επιζωσα δικάζεται.

Δε θα το επιτρέψουμε! Καμία συγκάλυψη, καμία ανοχή στην κουλτούρα του βιασμού, την πατριαρχία, την εκμετάλλευση του κεφαλαίου.

Να σταθούμε δίπλα #με_την_Γεωργία ! Να σταθούμε με κάθε επιζώσα.

Καλούμε σε πανελλαδική συγκέντρωση & πορεία ενάντια στη συγκάλυψη του κυκλώματος πλουσίων βιαστών:

Πέμπτη 26/05 στις 19.30 / Σύνταγμα

Καμία μόνη. Κανένα λιγότερο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης