Βίντεο-Φωτογραφίες: Χάρης Γκίκας, Αναστασία Χαραμή

Μοτοπορεία πραγματοποίησαν το μεσημέρι της Τετάρτης στο Σύνταγμα διανομείς και εργαζόμενοι στον επισιτισμό. Μεταξύ των αιτημάτων τους είναι η ένταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

 

Η μοτοπορεία έφτασε στο Υπουργείο Eργασίας:

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωσή τους:

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΝΟΜΕΙΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Με 4ωρη στάση εργασίας 10.00π.μ.- 14.00 μ.μ. και 

Συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 12.00 μ. και Μοτοπορεία

ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ.

 ΓΙΑ ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ

Διανομείς, σερβιτόροι, μάγειρες, μπουφετζήδες, και όλοι εμείς που δουλεύουμε στην μαζική εστίαση, στα καφέ και στα catering, εδώ και ένα χρόνο βιώνουμε τις συνέπειες της εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης, που διαχειρίζεται τη πανδημία προς όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων.

Η σημερινή περίοδος της κρίσης έδωσε την αφορμή στην κυβέρνηση να επιταχύνει τα αντεργατικά της σχέδια. Δεν έχουμε καμία αυταπάτη γι’ αυτό που έρχεται στην συνέχεια! 

Ο νέος νόμος  που φέρνουν για τα εργασιακά όχι μόνο θεσμοθετεί την μονιμοποίηση των μέτρων που έφεραν στο όνομα της πανδημίας, αλλά «νομιμοποιεί» την τσάμπα εργασία με απλήρωτες υπερωρίες, κατάργηση 8ώρου -5ήμερου, την δουλεία μέχρι τελικής πτώσης. Με νέες μειώσεις σε μισθούς και εργοδοτικές εισφορές. Με σπαστά ρεπό, διευθέτηση ωραρίου σε βάθος 6μήνου, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και ταυτόχρονη ενίσχυση της εργολαβίας και του άθλιου καθεστώτος ενοικίασης εργαζομένων μέσω δουλεμπορικών που ελέγχονται από πολυεθνικούς ομίλους. Είναι έτοιμοι να ολοκληρώσουν το έργο της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περιορίζοντας  κι άλλο το δικαίωμα στην συνδικαλιστική δράση και το δικαίωμα στην απεργία . 

Είναι παραμύθι ότι «πασχίζουν» για την διατήρηση των θέσεων εργασίας αφού χιλιάδες εργαζόμενοι του κλάδου έχουν χάσει την δουλειά τους εν μέσω πανδημίας. Χιλιάδες κληθήκαμε να ζήσουμε με τα πενιχρά επιδόματα ειδικού σκοπού ή με τους πετσοκομμένους μισθούς του ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενώ πολλοί από εμάς, αποκλειστήκαμε ακόμη και από τα ψίχουλα αυτά. Οι ανύπαρκτοι έλεγχοι εκτίναξαν την εργοδοτική ασυδοσία, υπό την απειλή της απόλυσης πολλοί συνάδελφοι αναγκάστηκαν να δουλεύουν τσάμπα ενώ ήταν σε αναστολή ή μερικώς υποδηλωμένοι ή να χαρίζουν εξαντλητικά 10ώρα εργασίας στους εργοδότες χωρίς αμοιβή.  

Η συνολική απαξίωση του δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας και η υποβάθμιση των υπηρεσιών της, μας αφορούν όλους. Εμείς είμαστε εκτεθειμένοι στον covid-19, που καθημερινά ερχόμαστε σε επαφή με εκατοντάδες πελάτες, με δεκάδες σπίτια. Που στοιβαζόμαστε στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Που εργαζόμαστε με ανύπαρκτα μέτρα προστασίας, θέτοντας σε κίνδυνο τους εαυτούς μας αλλά και τους πελάτες. 

Πόσους ακόμη συναδέλφους, διανομείς θα θρηνήσουμε; 

Ένα χρόνο τώρα, μέσα στην πανδημία, οι εταιρείες μαζικής εστίασης και διανομής φαγητού έχουν αυξήσει την κερδοφορία τους διαλύοντας κάθε εργασιακό δικαίωμα, αξιοποιώντας τους νόμους όλων των κυβερνήσεων.

Η παραγωγή δεν σταμάτησε, η κατανάλωση μεταφέρθηκε από το κατάστημα στο σπίτι και οι διανομείς δουλεύουμε σε ακόμη πιο αντίξοες συνθήκες, κάτω από τεράστια πίεση. Όχι μόνο μας υποχρεώνουν να δουλεύουμε με τα δικά μας οχήματα αλλά και να τα συντηρούμε και με δικά μας έξοδα, με κίνδυνο την ίδια μας τη ζωή. Τα μέσα ατομικής προστασίας κατά κύριο λόγο αποτελούν δική μας ευθύνη, ακόμη ένα κόστος που πρέπει να καλύψουμε απ’ το ανασφάλιστο μεροκάματο.

Οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες διανομής  εισήγαγαν και νέες μορφές εκμετάλλευσης. Έχουν επιβάλλει ένα μοντέλο απασχόλησης χωρίς ένσημα και ασφαλιστικές καλύψεις, χωρίς δικαιώματα, χωρίς συγκεκριμένους όρους αμοιβής και εργασίας, προκρίνοντας την ατομική συμφωνία κόντρα στην συλλογική διεκδίκηση. Μας λένε ότι είμαστε συνεταίροι και πληρωνόμαστε ανά παραγγελία, για να κρύψουν την εκμετάλλευση, την εξαρτημένη σχέση και τις ευθύνες για τις επικίνδυνες συνθήκες όταν είμαστε εκτεθειμένοι στα καιρικά φαινόμενα, στο δρόμο χωρίς προστασία, χωρίς πρόσβαση ούτε καν για την ατομική μας ανάγκη.

Τετάρτη 31 Μαρτίου σταματάμε τη δουλειά και τη διανομή 10:00πμ-14:00μμ

Δίνουμε αγωνιστικό ραντεβού  στις 12:00 στο Σύνταγμα.

Διεκδικούμε:

Ένταξη της ειδικότητας των διανομέων, μαγείρων, σερβιτόρων στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. 

Υποχρεωτική Κλαδική σύμβαση εργασίας με αυξήσεις για όλους τους εργαζόμενους σε επισιτιστικά καταστήματα

 Σταθερή εργασία 5ημερο 7ωρο με αποδοχές 8ωρου και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα . Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές απασχόλησης. Καμία άλλη ανοχή στην εργοδοτική αυθαιρεσία 

Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας με διασφάλιση όλων των ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Να ενταχτούν στο μηχανισμό στήριξης όλοι οι εποχικά απασχολούμενοι στον επισιτισμό που δε θα δουλέψουν το καλοκαίρι του 21.

Μηχανάκια, εξοπλισμός, συντήρηση και έξοδα μετακίνησης να παρέχονται από την επιχείρηση να συμπεριλαμβάνεται το κράνος για τους διανομείς .

Μέτρα προστασίας της Υγείας, παροχή εξοπλισμού ατομικής προστασίας για μάγειρες, σερβιτόρους, λάντζα κ.λπ.

Να απαγορευτεί η διανομή με δίκυκλο σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες στη βάση των διατάξεων που προβλέπουν μέχρι σήμερα και για άλλες ειδικότητες. Να οριοθετηθεί χιλιομετρικά η εμβέλεια διανομής των καταστημάτων.

Οργανωμένα σε κάθε εταιρεία δίνουμε την μάχη βάζοντας μπροστά τις δικές μας ανάγκες!!

Παλεύουμε σαν μια γροθιά ανεξάρτητα την ειδικότητα, το φύλο και την χώρα καταγωγής μας.

Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης