Παραμένει ο φθινοπωρινός καιρός σε αρκετές περιοχές της χώρας μας και αύριο Δευτέρα, χωρίς τη δυναμική της Κυριακής.

Προσοχή όμως χρειάζεται κατά τη διάρκεια της αποψινής νύχτας προς τα ξημερώματα της Δευτέρας, στη Βόρεια Εύβοια, στην Ανατολική Θεσσαλία και στις Σποράδες όπου αναμένονται ισχυρές κατά τόπους βροχοπτώσεις. Λόγω των πρόσφατων πυρκαγιών στη Βόρεια Εύβοια συνιστάται προσοχή, μιας και τα φαινόμενα μπορεί να προκαλέσουν πλημμύρες. Στον παρακάτω χάρτη, που βασίζεται στις προγνώσεις μετεωρολογικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών αποτυπώνεται ενδεικτικά ο υετός που αναμένεται τις πρώτες ώρες της Δευτέρας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έτσι, από τις πρώτες ώρες της Δευτέρας, βροχές και σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλώνονται στο Ιόνιο και στη δυτική ηπειρωτική ακτογραμμή. Το ίδιο διάστημα πιο ασθενείς βροχές θα εκδηλώνονται στα ανατολικά ηπειρωτικά, καθώς και στη βόρεια χώρα.

Από τα ξημερώματα και μετά οι βροχές και οι καταιγίδες στο Ιόνιο θα αρχίσουν να απομακρύνονται προς τα
δυτικά ανοιχτά, ενώ υπάρχει σοβαρή πιθανότητα για εκδήλωση υδροστρόβιλων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ταυτόχρονα ο καιρός θα γίνει πιο βαρύς σε κεντρική και ανατολική Στερεά, Θεσσαλία και Εύβοια, με τις βροχές
να εκτείνονται σε ευρύτερες περιοχές και να αυξάνει, κατά διαστήματα, η έντασή τους. Από το απόγευμα της Δευτέρας  και μετά τα φαινόμενα θα περιοριστούν και σταδιακά θα σταματήσουν.

Βροχές θα σημειώνονται κατά διαστήματα και στην Κρήτη, ειδικά στο βόρειο κομμάτι της. Μες στη νύχτα και προς την Τρίτη οι βροχές θα είναι πιο συνεχείς και σε ευρύτερα τμήματα.

Δείτε σε πραγματικό χρόνο πού θα σημειωθούν βροχές:

Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις, ασθενείς έως μέτριοι, 3-5 μποφόρ , αλλά σταδιακά μες στη μέρα , εκτός από τα κεντρικά τμήματα, θα γίνουν μεταβλητοί ασθενείς έως μέτριοι, 2-4 μποφόρ.

Παράλληλα στο Αιγαίο οι βοριάδες θα δυναμώσουν για τα καλά με αποτέλεσμα, κατά διαστήματα, η έντασή τους στα κεντρικά και βόρεια να φτάσουν και τα 8 μποφόρ.

Θερμοκρασίες τη Δευτέρα

Στη Θεσσαλονίκη προβλέπονται νεφώσεις, πιο πυκνές τις πρωινές ώρες, όπου και θα σημειωθούν τοπικές βροχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 27 βαθμούς ενώ οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί, ασθενείς έως μέτριοι, 2-4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις κατά διαστήματα ενώ υπάρχει πιθανότητα τοπικών βροχοπτώσεων. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 έως 5 και τοπικά στα ανατολικά έως 6 μποφόρ ενώ στον Νότιο Ευβοϊκό Θα φτάνουν τα 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 21 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Αναλυτικά ο καιρός της νέας εβδομαδας:

Τρίτη 7/9

Λίγες σποραδικές βροχές στη προσήνεμη στο Αιγαίο Εύβοια και στα βόρεια των Νομών Χανίων και Λασιθίου. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο βορειοανατολικοί στα 4 με 5 μποφόρ και στο Αιγαίο βορειοανατολικοί στα 7-8 και πρόσκαιρα έως 9 μποφόρ στα κεντροβόρεια. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα ανατολικά, χωρίς αξιόλογη μεταβολή στα υπόλοιπα.

Τετάρτη 8/9

Στα ανατολικά ηπειρωτικά (κυρίως ανατολική Θεσσαλία και κεντροανατολική Στερεά), την Πελοπόννησο (κατά βαση κεντρική και νότια, ιδιαίτερα στα ορεινά), την Εύβοια (ιδίως τη βόρεια), τις Σποράδες, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, την Θράκη, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα επικρατήσει άστατος καιρός με σποραδικές βροχές και μπόρες. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο ανατολικοί στα 4-5 μποφόρ και στο Αιγαίο βορειανατολικοί 6 με 7. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Πέμπτη 9/9

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, την Θράκη, τις Κυκλάδες και την Κρήτη θα εκδηλώνονται τοπικές βροχές. Παράλληλα, σποραδικές καταιγίδες θα εκδηλωθούν στα ορεινά τμήματα του ηπειρωτικού κορμού (Πίνδο και ορεινή Πελοπόννησο). Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο μεταβλητοί ασθενείς και στο Αιγαίο βόρειοι 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Παρασκευή 10/9

Τοπικοί όμβροι στα ορεινά της βόρειας Ελλάδας. Οι άνεμοι θα πνέουν στο Ιόνιο μεταβλητοί στα 3 μποφόρ και στο Αιγαίο βόρειοι-βορειοδυτικοί στα 4-6 μποφόρ. Στα Δωδεκάνησα θα φτάνουν και τα 7. Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πηγές: Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, Μeteoclub.gr, Forecastweather.gr, weather.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης