Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σιγήν ιχθύος φαίνεται ότι τηρούσαν οι υπεύθυνοι του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, αναφορικά με το μείζονος σημασίας θέμα που αφορά στην «ψηφιακή επίθεση» που δέχθηκε η υπηρεσία και είχε ως αποτέλεσμα αρκετά απόρρητα έγγραφα να δουν το φως της δημοσιότητας.

Σύμφωνα με καλά διασταυρωμένες πηγές, η επίθεση στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έγινε στις 18 Ιανουαρίου του 2012, δηλαδή τρεις μήνες προτού τα επίσημα έγγραφα «βγουν στον αέρα» του Διαδικτύου.

Η αντίδραση; Καμία. Παρόλο που οι αρμόδιοι γνώριζαν ότι οι κεντρικοί servers της υπηρεσίας είχαν «λεηλατηθεί» από Έλληνες χάκερ, προτίμησαν να αποκρύψουν την υπόθεση. Παράλληλα, αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι, σύμφωνα με αστυνομικές «πηγές», ακόμη και σήμερα κανείς από την επίσημη Πολιτεία δεν έχει υποβάλει μήνυση in rem, δηλαδή κατά αγνώστων, προκειμένου η τόσο σοβαρή υπόθεση να πάρει τον δρόμο της Δικαιοσύνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


 
Μοναδική αντίδραση από μεριάς κράτους υπήρξε, κατόπιν εορτής, μια ανακοίνωση από το Υπουργείο Οικονομικών, το οποίο επιβεβαίωσε ότι ο server του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους δέχθηκε «επίθεση» από χάκερ και πως διεξάγεται έρευνα από την αρμόδια διεύθυνση.
 
Ωστόσο, δεν έδωσε περισσότερα στοιχεία για έγγραφα που έχουν αντιγραφεί και δημοσιευθεί στο Διαδίκτυο ή για άλλα τα οποία τυχόν έχουν «κλαπεί» ή «αλλοιωθεί».

Το «χτύπημα»

Η κυβερνοεπίθεση, η οποία -όπως αποδείχθηκε- στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, σημειώθηκε πριν από τρεις μήνες, στις 18 Ιανουαρίου του 2012. Στο στόχαστρο των χάκερ είχε μπει ο server του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ο οποίος αποτελεί «βιβλιοθήκη» άκρως απόρρητων εγγράφων.

Οι χάκερ κατάφεραν να αποσπάσουν αρχεία που, μεταξύ άλλων, περιέχουν στοιχεία εταιρειών οι οποίες είχαν υποβάλει αίτηση για δάνειο με την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Παράλληλα, «φτερά έκαναν» και έγγραφα στα οποία αναγράφονταν οικονομικά στοιχεία (κύκλος εργασιών, κέρδη, ίδια κεφάλαια κ.ά.), οφειλές προς τράπεζες καθώς επίσης και δικαιολογητικά για την εγγυοδοσία του ελληνικού Δημοσίου.

Ενώ, τέλος, μεταξύ των «απολεσθέντων εγγράφων» βρίσκονται και έγγραφα με την αλληλογραφία μεταξύ του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και των τραπεζών για το ίδιο θέμα.

Η G.H.S. ξαναχτύπησε

Σε «διαδικτυακό κυνήγι» έχουν επιδοθεί οι Αρχές, προκειμένου να ξεδιαλύνουν την υπόθεση και να εντοπίσουν τους δράστες της κυβερνοεπίθεσης.

Αν και ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από το «χτύπημα», αστυνομικές «πηγές» αναφέρουν ότι πρόκειται για την ομάδα Greek Hackinhg Scene, η οποία ευθύνεται και για τις επιθέσεις που έγιναν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, στην Proton Bank, στην Τράπεζα Πειραιώς και στον Ο.Α.Σ.Α..

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρχηγός της συγκεκριμένης ομάδας είχε εντοπιστεί από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος και είχε συλληφθεί στις 2 Μαρτίου του 2012.

Πρόκειται για έναν 28χρονο άνδρα, λογιστή στο επάγγελμα, ο οποίος εργαζόταν σε γνωστή εταιρεία του Ναυπλίου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης