Κρυμμένους «θησαυρούς» που προέρχονται από «εγκλήματα» φοροδιαφυγής αποκαλύπτουν οι τραπεζικοί λογαριασμοί γιατρών, δικηγόρων, μισθωτών, επιχειρηματιών.

Κάθε φορά που οι ελεγκτές του ΣΔΟΕ ανοίγουν τους λογαριασμούς «ύποπτων» για φοροδιαφυγή μένουν έκπληκτοι αφού φέρνουν στο φως απίστευτες και προκλητικές λεπτομέρειες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μισθωτοί του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα βρέθηκαν με καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ και, όπως διαπιστώθηκε, τα ποσά αυτά προήλθαν από παράνομες δραστηριότητες. Δικηγόροι, γιατροί και εταιρείες διαπιστώθηκε ότι έκλεβαν επί χρόνια το Δημόσιο με την κλασική μέθοδο της μη έκδοσης αποδείξεων γλιτώνοντας έτσι την πληρωμή ΦΠΑ και φόρων εισοδήματος ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός μισθωτού ο οποίος διατηρούσε λογαριασμό με καταθέσεις ύψους 41,5 εκατ. ευρώ και την ίδια ώρα δήλωνε στην εφορία πολύ χαμηλά εισοδήματα. Ιατροί του ΕΣΥ εισέπρατταν επί χρόνια «φακελάκια» συγκεντρώνοντας ποσά εκατοντάδων χιλιάδων έως και εκατομμυρίων ευρώ στους λογαριασμούς τους ενώ ένας «σεκιουριτάς» έκρυψε από την εφορία εισοδήματα 22,7 εκατ. ευρώ μόνο σε μια διετία.

Σύμφωνα με την Ημερησία, αυτά τα αποκαλυπτικά στοιχεία προέκυψαν από τους ελέγχους που πραγματοποίησε πρόσφατα το ΣΔΟΕ αξιοποιώντας το νέο πληροφοριακό σύστημα Elenxis, το οποίο δίδει τη δυνατότητα επιλογής υποθέσεων για έλεγχο με βάση αντικειμενικά κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Τα ποσά που προέκυψαν ύστερα από το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών διασταυρώθηκαν με τα ποσά που είχαν δηλωθεί στην εφορία. Ηδη καλούνται οι φορολογούμενοι να δώσουν εξηγήσεις και να δικαιολογήσουν τις υψηλές τραπεζικές καταθέσεις τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης