Ένα χρόνο μετά την αποφυλάκισή του με περιοριστικούς όρους, πέρασε και πάλι την πύλη της Ευελπίδων ως κατηγορούμενος ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Γιάννος Παπαντωνίου ο οποίος έχει κληθεί σε συμπληρωματική απολογία για την «αμαρτωλή» σύμβαση εκσυγχρονισμού των έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού.

Αυτή τη φορά, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ κατηγορείται για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος όσον αφορά το ποσό των  2.437.962 ευρώ που φέρεται να έλαβε ως δωροδοκία  από την  «THALES NEDERLAND B.V.» ώστε  να προωθήσει τη σύμβαση του 2003 με τη γαλλική εταιρεία για τον εκσυγχρονισμό των 6 φρεγατών του πολεμικού μας Ναυτικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Παπαντωνίου ζήτησε και πήρε προθεσμία για τις 22 Απριλίου προκειμένου να ενημερωθεί για τη δικογραφία και να προετοιμάσει τη συμπληρωματική απολογία του.  

Η νέα κλήση σε απολογία στον Γιάννο Παπαντωνίου εστάλη μετά την ολοκλήρωση της συμπληρωματικής ανάκρισης που είχε διατάξει τον Απρίλιο του 2020 το αρμόδιο δικαστικό Συμβούλιο. Οι δικαστές, σύμφωνα με το σκεπτικό τους, έκριναν τότε ότι έπρεπε να γίνουν περαιτέρω ανακριτικές πράξεις όσον αφορά στο αδίκημα που αποτέλεσε τη βάση για το ξέπλυμα των 2.835.197, 05 ελβετικών φράγκων (2.437.962 ευρώ).

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέλη του δικαστικού συμβουλίου, δεν περιγραφόταν με σαφή-ορθό τρόπο το αδίκημα που αποτέλεσε τη βάση για το «ξέπλυμα», με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποφασίσουν εάν ο κατηγορούμενος έπρεπε να καθίσει στο εδώλιο ή όχι. Έτσι η ανακρίτρια στην οποία επέστρεψε η δικογραφία προσδιόρισε εκτός της απιστίας και τη δωροδοκία ως το βασικό αδίκημα που οδήγησε στο ξέπλυμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στις 22 Απριλίου πρόκειται να καταθέσουν συμπληρωματικά και οι συγκατηγορούμενοι του πρώην υπουργού στην υπόθεση, μεταξύ των οποίων και  η σύζυγός του Σταυρούλα Κουράκου.

Εξερχόμενος του ανακριτικού γραφείου ο κ. Παπαντωνίου επανέλαβε τα περί σκευωρίας κατηγορώντας την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, αλλά και το Δημ. Παπαγγελόπουλο.

 «Η δίωξη σε βάρος μου είναι μια πολιτική σκευωρία με ηθικό αυτουργό την κα. Τουλουπάκη, η οποία ελέγχεται σήμερα για κατάχρηση εξουσίας, και του πρώην αναπληρωτή υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλου γιατί και αυτός συμμετέχει στην ίδια διαδικασία ελέγχου. Χρειάστηκε θράσος για να απευθύνουν σε βάρος μου την απεχθή κατηγορία την οποία αντιμετωπίζω και τέσσερα χρόνια.

»Είναι όμως ευτύχημα ότι η σημερινή ανακρίτρια μας κάλεσε με τη σύζυγό μου σε συμπληρωματική απολογία που έχει καθαρά τυπικό χαρακτήρα. Και το μόνο το οποίο ζητώ –και το ζητώ επίμονα- είναι δικαίωση και μια συγγνώμη και κυρίως να κριθώ το συντομότερο δυνατό από τη δικαιοσύνη.

»Εμπιστεύομαι τη δικαιοσύνη επειδή η τεράστια πλειοψηφία με εξαίρεση ελάχιστους επίορκους δικαστές εκτελεί με πάθος και εντιμότητα το καθήκον της στο πλαίσιο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Όσα υποστήκαμε αποτελούν σελίδες ντροπής για τη δημόσια ζωή και τους θεσμούς».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης