Έρημη πόλη θυμίζει η Καστοριά, όπου ισχύει το lockdown, με την περιφέρεια να ανήκει, μαζί με την Κοζάνη, στην «Κατηγορία 4» του Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας. Τα μαγαζιά είναι κλειστά, οι μετακινήσεις στην πόλη ελάχιστες και όλα θυμίζουν τη γενική καραντίνα της περασμένης άνοιξης.

Για την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς ισχύουν, μεταξύ άλλων, η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, η αναστολή όλων των συναθροίσεων σε δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους και η απαγόρευση μετακίνησης εκτός της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ενώ από αύριο στις 6 το πρωί ισχύει και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:30 π.μ. μέχρι τις 5:00 το πρωί, μέτρα που εξήγγειλε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και θα ισχύουν από αύριο στις 6 το πρωί σε όλες τις κίτρινες και κόκκινες περιοχές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης, στην Καστοριά, όπως και στην Κοζάνη, αναστέλλεται η λειτουργία σε:

-Δικαστήρια, Εισαγγελίες, Υποθηκοφυλακεία, πάσης φύσεως Κτηματολογικά Γραφεία και Υποκαταστήματα του φορέα «Ελληνικό Κτηματολόγιο»
-Αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, σπήλαια
-Ζωντανά θεάματα και ακροάματα, λοιπές παραστατικές τέχνες
-Κινηματογραφικές προβολές
-Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Αναστολή κινηματογραφικών και τηλεοπτικών -γυρισμάτων
-Πρόβες μέσω τηλεδιάσκεψης

Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ
Μουσικές σκηνές
-Εστίαση (επιτρέπεται η λειτουργία μόνο υπηρεσιών παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα take away, διανομής προϊόντων delivery και drive-through)
-Παιδότοπους
-Κάθε είδους αγώνες και προπονήσεις (επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση)
-Γυμναστήρια
-Εμποροπανηγύρεις-Κυριακάτικες αγορές και άλλες αγορές του άρθρου 2 του ν. 4497/2017 (Α’ 171)
Λιανεμπόριο
-Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.
-Συνέδρια / Εκθέσεις
-Υπηρεσίες πάρκων ψυχαγωγίας και θεματικών πάρκων

-Η λειτουργία των σχολείων και πάσης φύσεως εκπαιδευτικών δομών συνεχίζεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) θα ισχύει μόνο η τηλεκπαίδευση.

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε το alphafm.gr σήμερα το πρωί, πρώτη ημέρα εφαρμογής του τοπικού lockdown στην Καστοριά.

 

 

Έλεγχοι για τις εισόδους και τις εξόδους από τον νομό

 

Εν τω μεταξύ ξεκίνησαν από τις 06:00 το πρωί οι έλεγχοι της αστυνομίας για την εφαρμογή του μέτρου της απαγόρευσης μετακινήσεων εκτός των ορίων της Καστοριάς, καθώς στις περιοχές που βρίσκονται στην κόκκινη ζώνη δεν επιτρέπονται ούτε οι έξοδοι, ούτε οι είσοδοι σε αυτούς.

Περιπολικά της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καστοριάς βρίσκονται σε όλους τις εισόδους-εξόδους κατά μήκος της Εγνατίας Οδού και δεν επιτρέπουν σε κανένα όχημα να εξέλθει, εκτός εάν οι επιβάτες διαθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά που να επιτρέπουν τη μετακίνησή τους, όπως λόγοι υγείας ή εργασίας.

ΝΟΤΑΜ από την ΥΠΑ για το αεροδρόμιο 

Επίσης, αεροπορική οδηγία (NOTAM) που αφορά περιορισμούς επιβατικών πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο Καστοριάς «Αριστοτέλης», εξέδωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Η νέα NOTAM, θα έχει ισχύ από σήμερα Παρασκευή 23 Οκτωβρίου έως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 4 Νοεμβρίου 2020 και εντάσσεται στα μέτρα πρόληψης κατά του Covid-19.

Ειδικότερα, θα επιτρέπονται μόνο οι αναχωρήσεις για πτήσεις επιστροφής αεροσκάφους με το πλήρωμά του (ferry flights). Από τους περιορισμούς πτήσεων στο αεροδρόμιο Καστοριάς «Αριστοτέλης» ισχύουν οι ακόλουθες εξαιρέσεις:

-Πτήσεις με επιβάτες διαμετακόμισης (Passengers in transit).

-Πληρώματα και επιβάτες των εξής πτήσεων: οι κρατικές (state flights), οι υγειονομικού ενδιαφέροντος (sanitary flights), οι ανθρωπιστικού ενδιαφέροντος (humanitarian flights), οι πτήσεις που αναφέρουν ότι βρίσκονται σε επικίνδυνη κατάσταση (emergency flights) και οι στρατιωτικές πτήσεις (Military flights).
 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης