Σε εξέλιξη βρίσκεται η πορεία του βαρομετρικού χαμηλού «ΙΑΝΟΣ» ανοιχτά του Ιονίου πελάγους και προς τη Μεσόγειο με αργή και σταθερή κατεύθυνση προς τον βορρά. Ήδη επηρεάζονται περιοχές της ανατολικής Σικελίας και τμήματα της νότιας Ιταλίας με ήπιες βροχοπτώσεις, ενώ τα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως και την αυριανή ημέρα τις πρώτες πρωινές ώρες.

Καθώς θα εισέρχεται το κέντρο του βαρομετρικού συστήματος στα ενδότερα θαλάσσια τμήματα του Ιονίου πελάγους, αναμένεται να ενισχυθεί η δυναμική του με βροχοπτώσεις αλλά και με ισχυρές έως και αρκετά θυελλώδεις ριπές ανέμων, που αναμένεται να αρχίσουν να γίνονται αντιληπτές στα Επτάνησα από το απόγευμα της Πέμπτης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, ο καιρός σταδιακά θα αρχίσει να παρουσιάζει σημαντική επιδείνωση στη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά Ελλάδα με συνεχείς βροχοπτώσεις, πιθανόν έντονες.

Η μετέπειτα τροχιά του βαρομετρικού χαμηλού «ΙΑΝΟΣ» για το ποιες επιπλέον περιοχές θα επηρεάσει αλλά και για το εάν θα αναβαθμιστεί σε τροπικό κυκλώνα, θα εξαρτηθεί από τα αποψινά και τα αυριανά πρωινά δεδομένα μεταξύ των μετεωρολογικών μοντέλων, καθώς υπάρχει ακόμη διχογνωμία τόσο όσον αφορά στην τροχιά και στην ταχύτητά του, όσο και στο συνολικό ύψος υετού στο επίπεδο της δυναμικής του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε live πώς κινείται η κακοκαιρία:

Τονίζεται όμως ιδιαίτερα πως η επερχόμενη κακοκαιρία δύναται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα σε περιοχές του Ιονίου, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου, αφού είναι οι πρώτες που φαίνεται πως θα δεχθούν το ισχυρό χαμηλό βαρομετρικό. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενδεχομένως να προκύψουν ισχυρά φαινόμενα και για τις εξής περιοχές: Ήπειρο, Εύβοια, Σποράδες, Αττική, Κυκλάδες.

Στον παρακάτω χάρτη του Hellenic Weather μπορείτε να δείτε πού θα εστιάσει η κακοκαιρία. Οι περιοχές με τη γκρι απόχρωση θα έχουν πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις ή καταιγίδες καθώς και ισχυρούς ανέμους.

Αναλυτικά τα χαρακτηριστικά του καιρού για τις επόμενες ημέρες:

Την Πέμπτη, πρώτη μέρα της κακοκαιρίας, περιμένουμε τοπικές βροχές κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά. Σποραδικές καταιγίδες θα σημειωθούν στο Ιόνιο (από τη Λευκάδα και νοτιότερα) και στην Πελοπόννησο, οι οποίες θα είναι κατά τόπους ισχυρές από το απόγευμα. Οι άνεμοι στα δυτικά θα πνέουν ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ και στο νότιο Ιόνιο 7- τοπικά 8 μποφόρ και στα ανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ, στρεφόμενοι από το απόγευμα και από τα νότια σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση κυρίως στα δυτικά.

Βροχοπτώσεις στην Αττική

Στο νομό Αττικής προβλέπονται αρχικά λίγες νεφώσεις που από τις μεσημβρινές ώρες θα αυξηθούν και από το απόγευμα θα σημειωθούν τοπικές βροχές, οι οποίες τη νύχτα θα ενταθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ, που από το απόγευμα θα στραφούν σε νότιους νοτιοανατολικούς με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

Αίθριος καιρός στη Θεσσαλονίκη

Γενικά αίθριος καιρός προβλέπεται στον νομό Θεσσαλονίκης. Οι άνεμοι θα πνέουν μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 18 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου, δεύτερη μέρα κακοκαιρίας, προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα κεντρικά και νότια. Τα φαινόμενα θα είναι πολύ ισχυρά στην Πελοπόννησο και τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής) και κατά τόπους έντονα στο νότιο Ιόνιο και την Εύβοια και από το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες. Στα δυτικά από το απόγευμα θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 6 με 7 και στο Ιόνιο 8 με 9 μποφόρ με σταδιακή εξασθένηση. Σημειώνεται ότι οι ριπές ανέμου θα φτάσουν τα 12 Μποφόρ Στα ανατολικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, βαθμιαία 6 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ και μόνο στα βορειοανατολικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

Το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου στην ανατολική και νότια χώρα προβλέπονται ισχυρές βροχές και καταιγίδες σε ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης και της Αττικής), Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και πιθανόν στην Κρήτη. Από το μεσημέρι στην Πελοπόννησο, την Στερεά και την Εύβοια τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν. Στην υπόλοιπη χώρα περιμένουνε λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές στην Θεσσαλία.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Στα ανατολικά: στα βόρεια τμήματα βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο βορειανατολικό Αιγαίο 7 με 8 μποφόρ, στα νότια τμήματα αρχικά από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στο νοτιοδυτικό Αιγαίο 7 με 9 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία στο νοτιοδυτικό Αιγαίο σε βόρειους 7 με 9 μποφόρ. Σημειώνεται ότι οι ριπές ανέμου θα φτάσουν τα 12 Μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω πτώση και θα κυμανθεί 2 με 3 βαθμούς κάτω από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα ως προς τις μέγιστες τιμές.

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου προβλέπονται γενικά παροδικά αυξημένες νεφώσεις και μόνο στο νότιο Αιγαίο θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες οι οποίες στα νοτιοανατολικά πιθανόν να είναι ισχυρές.

Οι άνεμοι θα πνέουν στα νοτιοανατολικά αρχικά από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ ενώ βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους με την ίδια ένταση.Στα υπόλοιπα από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 6 με 8 και τοπικά στο Αιγαίο 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βόρεια.

Πηγές: hellenicweather, meteoclub, xalazi, Eθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης