Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Video – Φωτογραφίες: Νίκος Χριστοφάκης, Χάρης Γκίκας

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια για την εργατική Πρωτομαγιά. Συνολικά έγιναν τρεις απεργιακές συγκεντρώσεις από το ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, από το Εργατικό Κέντρο Αθήνας (ΕΚΑ) και την ΑΔΕΔΥ στην Πλατεία Κλαυθμώνος και από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές στα Προπύλαια. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο επίκεντρο των διαδηλώσεων βρέθηκαν το νομοσχέδιο για τα εργασιακά που προωθεί η κυβέρνηση και κυρίως οι αλλαγές που αφορούν στο 8ωρο.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος προγραμματίστηκαν ξεχωριστές συγκεντρώσεις. Η πρώτη, που διοργανώθηκε από το ΠΑΜΕ, έγινε στις 10:00 το πρωί στην Πλατεία Συντάγματος, με σύνθημα «Κάτω τα χέρια από το οκτάωρο».

(Δηλώσεις του γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα)

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο Αθηνών ξεκίνησαν τη συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί, στην Πλατεία Κλαυθμώνος. Σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ επισήμανε ότι αντιστέκεται στην κατάργηση του 8ώρου και των εργασιακών δικαιωμάτων, καθώς και στον περιορισμό των συνδικαλιστικών ελευθεριών προσθέτοντας: «Ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς αποτελεί τιμή στους αγώνες του εργατικού κινήματος για καλύτερες συνθήκες δουλειάς, άμβλυνση των ανισοτήτων και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζομένων».

Το ΕΚΑ επισημαίνει ότι με τη σημερινή συγκέντρωση οι εργαζόμενοι θα στείλουν ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση για την κατάργηση του 8ώρου, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, το άνοιγμα της κυριακάτικης εργασίας σε περισσότερους κλάδους και την επιχειρούμενη αποδυνάμωση του δικαιώματος της απεργίας.

(Δηλώσεις του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα)

(Δηλώσεις του Νίκου Παππά)

(Δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου)​​​​​​

(Δηλώσεις της κας. Ξενογιαννακοπούλου) 

(Δηλώσεις του Γιάνη Βαρουφάκη)

Παράλληλα, μέλη της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και αντιεξουσιαστές συγκεντρώθηκαν στα Προπύλαια. 

 

Απεργία στα ΜΜΜ

Υπενθυμίζεται πως οι εργαζόμενοι των ΜΜΜ είχαν ανακοινώσει απεργίες και στάσεις εργασίας για να συμμετάσχουν στις πορείες που ήταν προγραμματισμένες για σήμερα από συνδικάτα.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των εργαζομένων του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας, τα μέσα μεταφοράς θα κινηθούν ως εξής:

 – Ακινητοποιημένοι θα είναι για όλη τη μέρα οι συρμοί του μετρό (γραμμές 2, 3) και του ΗΣΑΠ (γραμμή 1).

– 24ωρη απεργία πραγματοποιούν τα τρόλεϊ και το τραμ.

– Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία.

– Δεμένα θα παραμείνουν τα πλοία σήμερα στα λιμάνια της χώρας μετά την 24ωρη πανελλαδική απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων που κήρυξαν 13 ναυτεργατικά σωματεία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης