Σε εξέλιξη βρίσκεται το κύμα κακοκαιρίας που εξαπλώνεται στη χώρα μας. Ήδη τα πρώτα χιόνια έπεσαν και στην Αττική ενώ στα βόρεια προάστια ενδεχομένως να χρειαστεί και η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων από το βράδυ της Κυριακής. Πάντως οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν από χθες σε πολλούς νομούς έχουν «ντύσει» τις περιοχές στα λευκά, καθώς ο χιονιάς έφτασε ακόμα και στα νησιά, όπως είναι οι Κυκλάδες.

Χιόνια παρατηρούνται στη Σύρο, τη Μύκονο, την Άνδρο, ενώ αισθητή είναι η πτώση της θερμοκρασίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες από τη Σύρο

Στα λευκά ντύθηκε η Σύρος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε πανέμορφες φωτογραφίες από τη Μύκονο

Χιόνια έπεσαν στη Μύκονο από το βράδυ του Σαββάτου

Η παραλία στον Ορνό της Μυκόνου

Την ίδια ώρα, η Περιφέρεια Αττικής σκοπεύει να προχωρήσει σε ανακοίνωση το απόγευμα της Κυριακής για το άνοιγμα ή όχι των σχολείων τη Δευτέρα ενώ σε δηλώσεις του ιδίου του Περιφερειάρχη, κ. Γιώργου Πατούλη «το πιθανότερο σενάριο είναι να μην λειτουργήσουν τα σχολεία στην Αττική την ερχόμενη Τρίτη. Σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα, ακόμα κι αν αύριο Δευτέρα είναι μία δύσκολη ημέρα λόγω κακοκαιρίας, την Τρίτη το έντονο κύμα κακοκαιρίας φαίνεται πως θα κάνει δύσκολη την μετακίνηση των πολιτών. Γι’ αυτό λέω, πως, τα σχολεία θα είναι κλειστά», είπε μεταξύ άλλων ο ίδιος στο OPEN.

Δείτε χιονισμένη την πανέμορφη Πάρο

Ο χιονιάς ξεκίνησε από την Άνδρο και την Τήνο και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς τα νότια. Σύρος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Αμοργός, Κύθνος και άλλα νησιά έχουν ντυθεί στα λευκά, όχι μόνο στις περιοχές που βρίσκονται σε μεγάλα υψόμετρα, αλλά και στα πεδινά, μέχρι και σε παραλίες.

Δείτε εντυπωσιακές φωτογραφίες

Δείτε σε πραγματικό χρόνο τα καιρικά φαινόμενα:

Επίσης, χιόνια έπεσαν στην Κρήτη και την Εύβοια ακόμα και σε περιοχές δίπλα στη θάλασσα όπως στην Νέα Αρτάκη. Το πυκνό χιόνι του Σαββάτου στην Εύβοια, προκάλεσε πολλά προβλήματα στους κατοίκους καθώς κάλυψε τους δρόμους και σκέπασε τα αυτοκίνητα. Οι κάτοικοι δυσκολεύονται ακόμα και στις μετακινήσεις τους ενώ σε πολλά σημεία είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

 

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Στερεάς Ελλάδας, στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου της Εύβοιας η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

Η κυκλοφορία των οχημάτων, λόγω χιονόπτωσης – παγετού, διεξάγεται με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων:

· Στην Επαρχιακή Οδό Αγίου Αθανασίου – Γλυφάδας

· Στην Επαρχιακή Οδό Κοντοδεσποτίου – Αγίας Σοφίας

· Στην Επαρχιακή Οδό Στενής – Στροπώνων

· Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων – Καρύστου, από την 44,5η χ/θ (Πόρτο Λάφια) έως την 57η χ/θ (Διασταύρωση Μαρμαρίου)

Στην Επαρχιακή Οδό Λεπούρων – Στύρων, από Μεσοχώρια έως Στύρα (Παλαιό οδικό δίκτυο)

Κρήτη: Σε ποια σημεία του οδικού δικτύου χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Ιδιαίτερα προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι οδηγοί στους δρόμους της Κρήτης, καθώς σε αρκετές περιοχές σημειώνεται έντονη χιονόπτωση που σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες, ενδεχομένως να κρύβει παγίδες.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο neakriti.gr ο Δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης, «λίγο πριν τις 9 το πρωί της Κυριακής ξεκίνησε έντονη χιονόπτωση στα Ανώγεια. Νωρίτερα καταγράφηκε ένας εγκλωβισμός εκδρομικού λεωφορείου, όμως χάρη στα μηχανήματα του Δήμου που άνοιξαν τον δρόμο, το λεωφορείο απεγκλωβίστηκε χωρίς περαιτέρω προβλήματα». Σύμφωνα με τον Δήμαρχο, «όλοι οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν φροντίσει ώστε τα οχήματα τους να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες από τα Σίσαρχα Ρεθύμνου και έπειτα. Τα μηχανήματα του Δήμου εργάζονται έτσι ώστε να κρατήσουν τον δρόμο ανοικτό, ενώ το πρωί υπήρξαν μικροπροβλήματα εξαιτίας του παγετού».

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Πολιτικής Προστασίας Οροπεδίου Λασιθίου, Άγγελο Μανουσάκη, «το χιόνι φτάνει αυτή την στιγμή τα 15 εκατοστά. Τα μηχανήματα του Δήμου εργάζονται από το βράδυ του Σαββάτου 23 Ιανουαρίου προκειμένου να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους».

Σύμφωνα με τον ίδιο, τα αυτοκίνητα θα πρέπει να έχουν υποχρεωτικά αντιολισθητικές αλυσίδες  από το Κράσι και έπειτα, καθώς το χιόνι σε συνδυασμό με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τον παγετό μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για τους οδηγούς.

Η θερμοκρασία στο Οροπέδιο υπολογίζεται στους -2 βαθμούς Κελσίου και το χιόνι έχει κατέβει και σε χαμηλότερο υψόμετρο.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Γόρτυνας, Λευτέρης Κοκολάκης, «στο Δήμο σημειώνεται αυτή την ώρα ασθενής χιονόπτωση όμως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο οδικό δίκτυο. Αύριο αναμένεται επιδείνωση του καιρού στην περιοχή».

Μαλεβίζι: Aντιολισθητικές αλυσίδες στα αυτοκίνητα που επιχειρήσουν να ανέβουν προς το Λιβάδι 

Με το πρώτο φως της μέρας τα μηχανήματα του Δήμου Μαλεβιζίου επιχειρούν στο ορεινό οδικό δίκτυο με στόχο να παραμείνει συνεχώς ανοιχτό.

Από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής 23 Ιανουαρίου, προσωπικό και μηχανήματα βρίσκονται στον δρόμο Ηράκλειο – Ανώγεια μετά τις Γωνιές, στην παλαιά Εθνική Οδό Ηρακλείου – Ρεθύμνου καθώς και στο δρόμο Κρουσώνας – Λιβάδι.

Λόγω του παγετού στο δρόμο που ενώνει τον Κρουσώνα με το Λιβάδι, όσοι οδηγοί επιχειρήσουν να ανέβουν προς το Λιβάδι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν αντιολισθητικές αλυσίδες στα οχήματα τους από το ύψος της Αγίας Ειρήνης και πάνω.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Πρόσκαιρες τοπικές βροχές ή χιονόνερο αναμένονται στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της Πελοποννήσου και τοπικές χιονοπτώσεις σε περιοχές πάνω από τα 300 μέτρα οι οποίες γρήγορα θα σταματήσουν. Χιονοπτώσεις αναμένονται ακόμα και σε πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα του Αιγαίου, στην Εύβοια, στις Σποράδες και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Βροχή ή χιονόνερο αναμένεται στα πεδινά και παραθαλάσσια τμήματα της Κρήτης και τα δυτικότερα τμήματα των Δωδεκανήσων, ενώ χιονοπτώσεις αναμένονται σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο πάνω από τα 200-400 μέτρα. Οι χιονοπτώσεις στην Εύβοια, τα νησιά του Αιγαίου και τα ορεινά της Κρήτης θα είναι τοπικά ισχυρές. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες θα σημειωθεί παγετός, ενώ τοπικά στα ηπειρωτικά θα επικρατήσουν συνθήκες ολικού παγετού.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -14 έως 0 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -12 έως 5, στην Ήπειρο από -12 έως 6 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -13 έως 5, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -11 έως 7, στα νησιά του Ιονίου από -1 έως 6 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 3 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από -2 έως 7 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι από βόρειες-βορειοδυτικές γενικά διευθύνσεις με εντάσεις έως 7 μποφόρ στα πελάγη.

Στην Αττική αναμένονται παροδικές νεφώσεις με τοπικές χιονοπτώσεις κυρίως στα βόρεια και ανατολικά του νομού. Τα φαινόμενα μετά τις μεσημβρινές ώρες αναμένεται να εξασθενήσουν. Οι άνεμοι θα πνέουν γενικά βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -3 έως 5 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένεται αίθριος καιρός με λίγες παροδικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4 μποφόρ και στο Θερμαϊκό έως 5-6 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -3 έως 3 βαθμούς.

 

Πληροφορίες από: evianews.com/ neakriti.gr/ mykonosvoice.gr/ meteo.gr/ cyclades24.gr

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης