Αποστολή: Χρήστος Μαζάνης
Βίντεο – φωτογραφίες: Γιώργος Δαγαλάκης 

Σε εξέλιξη βρίσκεται για πέμπτη ημέρα η πολυεθνική αεροπορική άσκηση «Ηνίοχος 23» με τη συμμετοχή προσωπικού και μέσων ελληνικών και ξένων Ενόπλων Δυνάμεων και την εκτέλεση πολύπλοκων και ιδιαίτερα απαιτητικών σεναρίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η «Ζούγκλα» βρέθηκε από το πρωί της Παρασκευής, 28 Απριλίου, στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ανδραβίδας προκειμένου να καταγράψει από κοντά μέρος της άσκησης η οποία ολοκληρώνεται την Πέμπτη 4 Μαΐου.

 

 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Η μεταφορά της δημοσιογραφικής αποστολής προς την αεροπορική βάση έγινε με αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας. Κατά τη διάρκεια της φετινής άσκησης υλοποιούνται σύνθετα διακλαδικά επιχειρησιακά σενάρια με κλιμακωτής δυσκολίας αποστολές σε περιβάλλον ηλεκτρονικού πολέμου και πολλαπλών απειλών.

Σημειώνεται πως συμμετέχουν για πρώτη φορά τα πρόσφατα αναβαθμισμένα Α/Φ F-16 VIPER και τα νεοαποκτηθέντα Α/Φ RAFALE, και παράλληλα πραγματοπoιείται ευρεία χρήση των 11 εξομοιωτών (10 Αεροσκαφών και 1 JTAC) που λειτουργούν στις νέες εγκαταστάσεις της Μοίρας Επιχειρησιακής Συνθετικής Εκπαίδευσης στο Κέντρο Αεροπορικής Τακτικής στην αεροπορική βάση Ανδραβίδας.

 

 

Πρόκειται για επιχειρησιακή εκπαίδευση μοναδική στο είδος της, η οποία καταδεικνύει το υψηλό επίπεδο συνεργειών που παρέχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ παράλληλα αναδεικνύει την προστιθέμενη αξία της Ελλάδας ως πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Μεσογείου.

Δείτε φωτογραφίες:

Από πλευράς των Ενόπλων Δυνάμεων φέτος συμμετέχουν: 

– Από τον Στρατό Ξηράς, ελικόπτερα AH-64A, OH-58D, UH-1H και CH-47D, συστήματα και μέσα επικοινωνιών, ηλεκτρονικού πολέμου και ηλεκτρονικής επιτήρησης, οχήματα και άρματα μάχης, καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα.

– Από το Πολεμικό Ναυτικό, φρεγάτες, ταχέα περιπολικά κατευθυνόμενων βλημάτων, αρματαγωγά, κανονιοφόροι, πλοία ταχείας μεταφοράς, πλοία γενικής υποστήριξης καθώς και ελικόπτερα S-70B.

– Από την Πολεμική Αεροπορία, μαχητικά αεροσκάφη Rafale, Mirage 2000-5, F-16 Block 30, Block 50, Block 52, Block 52+ Advanced και Viper, F-4, αεροσκάφος EMB – 145H Αεροφερόμενου Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου, μη επανδρωμένο αεροσκάφος UAV HERON, μεταφορικά αεροσκάφη C-27 και C-130, ελικόπτερα Super Puma AS-332 Έρευνας- Διάσωσης καθώς και αντιαεροπορικά συστήματα.

– Από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, ομάδες τερματικής καθοδήγησης πυρών, ομάδες διασωστών μάχης της Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης και αποβατικές δυνάμεις της 32 Ταξιαρχίας Πεζοναυτών.

Συμμετέχουν με προσωπικό και μέσα εκτός από τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις:

  • Η Κυπριακή Δημοκρατία με Ελικόπτερο AW139 και Ομάδα Τερματικής Καθοδήγησης Πυρών (Joint Terminal Attack Controller – JTAC).
  • H Γαλλία με Μαχητικά Αεροσκάφη (Α/Φ) RAFALE.
  • Οι ΗΠΑ με Α/Φ F-16, 1 Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος MQ-9 REAPER και Ομάδα JTAC.
  • Η Ινδία με Α/Φ Su-30.
  • Η Ιορδανία με Α/Φ F-16.
  • Η Ισπανία με Α/Φ F-18.
  • Η Ιταλία με Α/Φ TORNADO.
  • Η Σαουδική Αραβία με Α/Φ F-15.
  • Η Σλοβενία με Α/Φ PC-9Μ και Ομάδα JTAC.

Επίσης στην άσκηση συμμετέχουν με προσωπικό η Αυστρία και ο Καναδάς και με παρατηρητές η Γερμανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μαρόκο, το Μαυροβούνιο, το Μπαχρέιν, η Σλοβακία και η Τυνησία.

Η εν λόγω δραστηριότητα χωρίζεται στις ακόλουθες φάσεις:

  • Φάση Προετοιμασίας, από 18 έως 23 Απριλίου 2023.
  • Φάση Εκτέλεσης, από 24 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2023 η οποία θα περιλαμβάνει SPOTTERS DAY την Τετάρτη 26 Απριλίου 2023 (09:00 – 19:00) και την Τετάρτη 3 Μαΐου 2023 (09:00 – 19:00), καθώς και Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV Day) με διέλευση αεροσκαφών άνωθεν της Ακρόπολης την Παρασκευή 28 Απριλίου 2023.
  • Φάση Αναδίπλωσης, από 5 έως 7 Μαΐου 2023.

Η άσκηση «Ηνίοχος 23» είναι τύπου ΤΑΜΣ (Τακτική Άσκηση Μετά Στρατευμάτων), και αποσκοπεί στην ενίσχυση της συνεργασίας και της διαλειτουργικότητας μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των συμμετεχουσών χωρών, με τη διεξαγωγή προκεχωρημένης επιχειρησιακής εκπαίδευσης και εκτέλεση πολύπλοκων και απαιτητικών σεναρίων που προσομοιάζουν συνθήκες πραγματικών επιχειρήσεων.

Η σειρά ασκήσεων «Ηνίοχος» πραγματοποιείται κάθε χρόνο από το 2013 με συνεχώς αυξανόμενες συμμετοχές από φίλες και σύμμαχες χώρες.

 

Παράλληλα και συνδυαστικά με την «Ηνίοχος 23» διεξάγεται και η διεθνής άσκηση Ειδικών Δυνάμεων – Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων με την ονομασία «ΩΡΙΩΝ 23». Η άσκηση ξεκίνησε τη Δευτέρα 24 Απριλίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 5 Μαΐου στην ευρύτερη χερσαία και θαλάσσια περιοχή της Αττικοβοιωτίας, με την συμμετοχή δυνάμεων από την νεότευκτη Διοίκηση Ειδικού Πολέμου του ΓΕΕΘΑ, την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αυστρία, την Βουλγαρία, την Γαλλία, την Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, τις ΗΠΑ, το Μαυροβούνιο και την Σερβία, καθώς και τμημάτων της ΕΛ.ΑΣ. (Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα – Ε.Κ.Α.Μ.) και του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. (Μονάδα Υποβρύχιων Αποστολών – ΜΥΑ), και επιπλέον Παρατηρητές από την Αίγυπτο και το Ισραήλ.

 

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης