Ένα σκάνδαλο που «στοίχειωσε» παρά την υπέρογκη ζημία που προκάλεσε στο ελληνικό δημόσιο, παίρνει πλέον το δρόμο για να εκδικαστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Το πανάκριβο σύστημα ασφαλείας C4I που προοριζόταν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και είχε κάποτε συνοδευτεί από διθυράμβους για την αποτελεσματικότητα του, χωρίς όμως ποτέ να λειτουργήσει, φέρνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου 18 πρώην στελέχη της Siemens για μίζες εκατομμυρίων ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Παρακλάδι» του μεγάλου σκανδάλου των «μαύρων ταμείων» της Siemens, η υπόθεση της προμήθειας του C4I που χαρακτηρίστηκε, όχι άδικα, ως φιάσκο, στοίχισε σχεδόν 300 εκ. ευρώ, μία επιβάρυνση που δύσκολα μπορούσαν να αντέξουν τα οικονομικά της χώρας. Και όμως αυτό το τόσο δαπανηρό σύστημα ασφαλείας ουδέποτε λειτούργησε, ούτε κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ούτε και τα χρόνια που ακολούθησαν.

Μόνο οι μίζες που διακινήθηκαν, από το 2003 έως το 2009 έχουν μείνει, σύμφωνα με την ογκώδη δικογραφία να θυμίζουν την πολυδιαφημισμένη εκείνη προμήθεια.

12 ολόκληρα χρόνια μετά την έναρξη της έρευνας, η εν λόγω δικογραφία φτάνει στο ακροατήριο. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας με βούλευμά του αποφάσισε να παραπέμψει σε δίκη 18 πρώην στελέχη της μητρικής Siemens και της θυγατρικής της, στην Ελλάδα, με την κατηγορία ότι «δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Βασικός κατηγορούμενος και σ’ αυτή την υπόθεση, παρότι μόνιμα απών από το εδώλιο, ο Μιχάλης Χριστοφοράκος ο οποίος παραπέμπεται σε δίκη για τις βαρύτατες κατηγορίες της ενεργητικής δωροδοκίας, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδή βεβαίωση.

Αναλυτικά, το Συμβούλιο Εφετών παραπέμπει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας τον Μιχάλη Χριστοφοράκο, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek για ενεργητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαίτερες επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

Επίσης, στέλνει στο εδώλιο τους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο,Παναγιώτη Αναστόπουλο,Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιωτη Μέρτη για παθητική δωροδοκία από κοινού και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις (επί μακρό χρόνο, αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας) με όφελος ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

Για την υπόθεση θα δικαστούν και οι Γ. Καλδής, Αλ. Λέτσας, Σάββας Γιαννακάκης, Αθ, Ράμμος και Βασίλειος Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε ενεργητική δωροδοκία και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 150.000 ευρώ.

Επίσης, στο εδώλιο θα καθίσουν οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, Gr. Clark, Γ. Καραμάνης, Εμμ. Βαρδάκης, Ιω. Πετρόπουλος, Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος,Russ Maghew, Ελ. Λώλος και Παν. Μέρτης για ηθική αυτουργία από κοινού, κατά συρροή και μη σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος- ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ.

Οι Ελ. Λώλος , Γερ. Βασιλάτος, Παν. Αναστόπουλος, Ιωα. Πετρόπουλος και Παν. Μέρτης θα δικαστούν επίσης για άμεση συνέργεια σε απιστία στην υπηρεσία κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος- ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ. Οι ίδιοι κατηγορούμενοι παραπέμπονται σε δίκη και για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ.

Επιπλέον, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Διονύσης Δενδρινός, R. Maghew και Gr. Clark παραπέμπονται σε δίκη για ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση από κοινού και κατ΄εξακολούθηση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ.

Τα δύο πρώην στελέχη της Siemens Γερμανίας Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek θα καθίσουν στο εδώλιο και για την κατηγορία της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε απιστία σε βάρος του ελληνικού δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις με όφελος ζημία άνω των 120.000 ευρώ και των 150.000 ευρώ, όπως και επίσης για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας κατά συρροή σε ηθική αυτουργία από κοινού και κατά συρροή σε ψευδή βεβαίωση με σκοπό οφέλους-βλάβης κατά του ελληνικού Δημοσίου υπό ιδιαζόντως επιβαρυντικές περιστάσεις άνω των 120.000 και 150.000 ευρώ.

Επίσης, οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Michael Kutscheneuter και R. Siekatzek παραπέμπονται σε δίκη για νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, από κοινού, κατ΄εξακολούθηση και κατ΄επάγγελμα ενώ οι Γ. Καλδής, Αθ. Λέτσας, Σ. Γιαννακάκης, Αθ. Ράμμος και Βας. Τυρογαλάς για άμεση συνέργεια από κοινού σε νομιμοποίηση εσόδων από κοινού, κατ΄επάγγελμα και κατ΄εξακολούθηση.

Το δικαστικό συμβούλιο με το βούλευμά του, διατηρεί επίσης την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης (8/2017, 7/2017 και 9/2017) σε βάρος των Μιχάλη Χριστοφοράκου, Michael Kutscheneuter καιR. Siekatzek και διατάσσει εφόσον συλληφθούν την προσωρινή τους κράτηση!

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταργεί την ισχύ των ενταλμάτων σύλληψης (10/2009 και 13/2009) σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφαράκου για το αδίκημα της απάτης, καθώς αποφάνθηκε να μην δικαστεί για αυτήν την κατηγορία ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Siemens Hellas.

Παράλληλα, αίρει τους περιοριστικούς όρους σε βάρος του Διον. Δενδρινού που του είχαν επιβληθεί στο παρελθόν (εμφάνιση και εγγύηση 250.000 ευρώ) και τη δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων και του επιβάλλει για τις πράξεις, για τις οποίες παραπέμπεται, καταβολή εγγυοδοσίας 80.000 ευρώ και εμφάνιση μία φορά το μήνα σε ΑΤ.

Ταυτόχρονα, επιβάλλει κατά πλειοψηφία στους R.Maghew και Gr. Clark εγγυοδοσία 80.000 ευρώ και στους Γεώργιο Καραμάνη, Εμμανουήλ Βαρδάκη, Ελευθέριο Λώλο, Γεράσιμο Βασιλάτο,Παναγιώτη Αναστόπουλο,Ιωάννη Πετρόπουλο και Παναγιωτη Μέρτη απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Αντίθετα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχάλη Χριστοφοράκου και του Διονύση Δενδρινού για το αδίκημα της απάτης από κοινού, κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου με όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ με αντικείμενο ιδιαίτερα μεγάλης αξίας και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης το δικαστικό συμβούλιο αποφάνθηκε να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Γερ. Βασιλάτου, Παν. Αναστασόπουλου και Ιωα. Πετρόπουλου για απιστία κατ΄εξακολούθηση με ζημία άνω των 30.000 ευρώ και σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Επίσης, να μην γίνει κατηγορία σε βάρος του Μιχ. Χριστοφοράκου, Διον. Δενδρινού, G.Clork.,R. Moghew για ηθική αυτουργία σε απιστία στην υπηρεσία σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου για όφελος-ζημία άνω των 120.000 ευρώ και 150.000 ευρώ, ιδιαίτερα μεγάλης αξίας ως προς έγκριση υποδοχής υποσυστήματος 16.

Το δικαστικό συμβούλιο πάντως κατέληξε στην απόφαση παραπομπής μετά πολλών κόπων και βασάνων αφού αρχικά ο εισαγγελέας Εφετών Στέλιος Κωσταρέλος είχε την άποψη ότι δεν επρόκειτο για μίζες σε κρατικούς αξιωματούχους από τη Siemens αλλά για …δωρεές σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Ο εισαγγελικός λειτουργός είχε ζητήσει μάλιστα να απαλλαγεί ο Μιχ. Χριστοφοράκος από τα αδικήματα της απάτης και της δωροδοκίας. Μετά από παρέμβαση του Συμβουλίου Εφετών που διαφώνησε με τον εισαγγελέα, ο κ. Κωσταρέλος τροποποίησε την πρότασή του την οποία υπέβαλε τον Αύγουστο του 2017 αναφέροντας αυτή τη φορά ότι προκύπτουν ενδείξεις ότι ο Μιχάλης Χριστοφοράκος μαζί με τα πρώην στελέχη της μητρικής Siemens, Ράιχαντ Σίκατζεκ και Μίκαελ Κουτσενρόιτερ, δωροδοκούσαν από το 2003 έως το 2009 άγνωστους έως τώρα δημοσίους υπαλλήλους, οι οποίοι εμπλέκονταν στην ανάθεση και παραλαβή του συστήματος C4I

Υπενθυμίζεται ότι την προμήθεια του συστήματος ασφαλείας των Ολυμπιακών Αγώνων C4I είχε αναλάβει η αμερικάνικη κοινοπραξία SAIC με υποκατασκευαστή την εταιρεία Siemens. Το κόστος ανήλθε στα 259.032.250 εκ. ευρώ για το ελληνικό κράτος, χωρίς-ωστόσο- το συγκεκριμένο σύστημα ουσιαστικά ουδέποτε να λειτουργήσει!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης