Αποφασισμένοι να ακολουθήσουν τη δικαστική οδό ακόμη και μέσα στον Αύγουστο, σε περίπτωση που δεν γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για την καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, σε ό,τι αφορά στις ζημίες στα ροδάκινα εξαιτίας των παρατεταμένων βροχοπτώσεων του Ιουλίου, είναι οι παραγωγοί της Ημαθίας.

Την Τετάρτη οι παραγωγοί πραγματοποίησαν κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΛΓΑ στη Βέροια, ενώ την Τρίτη είχαν συνάντηση με τον υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου, ο οποίος υπέγραψε απόφαση για τη σύσταση και τη συγκρότηση εννεαμελούς ομάδας εργασίας με θητεία διάρκειας τριών εβδομάδων και με άμεσο στόχο την τεκμηρίωση των αιτιών των πρόσφατων ζημιών στις ροδακινοκαλλιέργειες. Μέχρι να ολοκληρώσει το έργο της η επιτροπή Αποστόλου, ο υπουργός δεν έχει τίποτα να προσφέρει στους απλήρωτους παραγωγούς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επιτροπή αυτή πήρε την εντολή να εκδώσει απόφαση σε τρεις εβδομάδες. Αν με την απόφασή της δεν γίνει δεκτό το αίτημά μας για την καταβολή αποζημιώσεων, τότε θα πάρουμε τη δικαστική οδό. Ήδη από την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία για την αγωγή μας» επεσήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών. Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ σε ορισμένα αγροτεμάχια στην Ημαθία η μείωση της παραγωγής ροδάκινων εξαιτίας καρπόπτωσης από τις βροχές φτάνει μέχρι και το 70%, ο ΕΛΓΑ επικαλείται παρατραβηγμένες ερμηνείες των κανονισμών, για να μη δώσει αποζημιώσεις.

Όπως επεσήμανε, στο εγχειρίδιο εκτιμητικής του ΕΛΓΑ σε ό,τι αφορά στη «Ζημία από υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις στα ροδάκινα» αναφέρεται ότι «το σκάσιμο των καρπών […] είναι η συνήθως συναντώμενη καλυπτόμενη ζημία».

«Ο ΕΛΓΑ χρησιμοποιεί αυτό το ”συνήθως”, που προφανώς δεν σημαίνει ”αποκλειστικά”, προκειμένου να μη δώσει αποζημιώσεις, παρότι στην ίδια σελίδα του εγγράφου επισημαίνεται ότι ”οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις προκαλούν ίδια ή όμοια συμπτώματα με αυτά της πλημμύρας, όπως μεταξύ άλλων η καρπόπτωση, η συρρίκνωση των καρπών και η μουμιοποίηση”, ό,τι δηλαδή έχει συμβεί αυτές τις ημέρες στις καλλιέργειες που επλήγησαν στην Ημαθία» υποστήριξε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης