Σε συναγερμό έχει θέσει κυβέρνηση και ειδικούς η ραγδαία εκτίναξη των κρουσμάτων του κορωνοϊού τα τελευταία 24ωρα, ιδίως στην Αττική, με την Αχαΐα και τη Χαλκίδα να βρίσκονται και αυτές στην «καυτή ζώνη».

Έτσι ήδη έχουν αρχίσει να συζητούνται ενδεχόμενα νέα μέτρα. Κυβερνητικά στελέχη, που επικαλείται ο ΣΚΑΪ, ανέφεραν ότι η χώρα δεν είναι κοντά σε ένα καθολικό lockdown αν και λοιμωξιολόγοι τόνιζαν χθες πως το σενάριο αυτό είναι στο τραπέζι. Ωστόσο όλα θα κριθούν αύριο, που οι λοιμωξιολόγοι θα έχουν και τα στοιχεία της σημερινής ημέρας, ώστε να πάρουν τις τελικές τους αποφάσεις. Εξάλλου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, κ. Χαρδαλιάς, σημείωσε σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 πως το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown θα τεθεί μόνο όταν «τα επιδημιολογικά δεδομένα μας δυσκολέψουν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μέτρα που συζητούνται

Ένα μέτρο που ήδη ισχύει στις «κόκκινες περιοχές» και θα συζητηθεί το εάν θα εφαρμοστεί και στην Αττική είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών να ξεκινά από τις 18:00 το απόγευμα. Κυβερνητικά στελέχη διευκρίνισαν πως είναι δύσκολο να εφαρμοστεί λόγω του πληθυσμού και της συμφόρησης που μπορεί να προκληθεί τις ώρες πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας. Ωστόσο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει αυτό το μέτρο.

Παράλληλα, υπό συζήτηση έχει αρχίσει να τίθεται και η επιστροφή της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην τηλεκπαίδευση για όλες τις περιοχές (και όχι μόνο για τις κόκκινες), προκειμένου να μειωθεί δραστικά η κινητικότητα στην κοινότητα, άποψη με την οποία συμπαρατάσσεται ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Θανάσης Εξαδάκτυλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον επί τάπητος θα τεθεί και η οριζόντια λειτουργία του λιανεμπορίου με τη μέθοδο του click away για όλες τις περιοχές (όχι μόνο τις κόκκινες), μολονότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο προκαλεί αντιδράσεις στον εμπορικό κόσμο.

«Δεν θέλω να σκέφτομαι το κλείσιμο του λιανεμπορίου. Προσπαθούμε να κρατήσουμε ενεργό τον πνεύμονα της λιανικής πώλησης γιατί χρηματοδοτεί τα οικονομικά του κράτους και το κράτος καλύπτει διάφορες δαπάνες» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA σχετικά με αυτή την πιθανότητα. Ο ίδιος εμφανίστηκε πιο καθησυχαστικός, επισημαίνοντας: «Μια μέρα δεν καθορίζει τις αποφάσεις. Θα περιμένουμε και τις επόμενες μέρες την πορεία της νόσου και την επιβάρυνση του συστήματος υγείας. Να δούμε πώς θα πάει η νόσος και αναλόγως θα πράξουμε».

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης