Με αυτοσχέδιες πατέντες, που περιλαμβάνουν νάιλον κατασκευές, ρούχα και σκοινιά, προσπαθούν οι αγρότες του νοτιοδυτικού κάμπου της Ξάνθης να προστατέψουν τις καλλιέργειες τους από τις καθημερινές επιδρομές άγριων χοίρων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Έχουν χάσει τον ύπνο τους!

Πρόκειται για πρόβλημα που παρά τις διαρκείς επισημάνσεις εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, παραμένει άλυτο, ενώ χρόνο με τον χρόνο διογκώνεται. Αγρότες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή νοτιοανατολικά του Νέστου και πιο συγκεκριμένα στα χωριά Δασοχώρι, Εράσμιο, Ζηλωτή και τις γύρω περιοχές, έχουν κυριολεκτικά χάσει τον ύπνο τους εδώ και καιρό, προσπαθώντας να βρουν τρόπο να προστατέψουν τις καλλιέργειες τους από τα άγρια γουρούνια που βρίσκονται στην περιοχή.

Όπως εξηγούν, τα τελευταία χρόνια ο πληθυσμός των χοίρων έχει πολλαπλασιαστεί δραματικά όπως επίσης και οι καταστροφές που αυτά προκαλούν. Τα ζώα κατά αγέλες ή μεμονωμένα «επιτίθενται» σχεδόν κάθε βράδυ, όπως μαρτυρούν οι αγρότες, βάζοντας στο μάτι τις καλλιέργειες καλαμποκιού, σιταριού αλλά και ηλιόσπορου. Το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο στη σπορά, καθώς τα γουρούνια καταστρέφουν το σύνολο των καλλιεργειών με αποτέλεσμα οι αγρότες να αναγκάζονται να σπείρουν και δύο και τρεις φορές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην προσπάθεια τους να αντιμετωπίσουν τις επιδρομές, τοποθετούν περιμετρικά των χωραφιών τους νάιλον κατασκευές, για να φωτίζουν το βράδυ και να διώχνουν τα γουρούνια, ρούχα ανθρώπων, ελπίζοντας τα αρώματα που αναδύονται από αυτά να λειτουργήσουν εξίσου αποτρεπτικά, ή ακόμη σκοινιά και περιφράξεις. Κάποιοι, χρησιμοποιούν σκυλιά φύλακες ή τοποθετούν συσκευές που κάνουν θόρυβο, χωρίς ωστόσο κανένα από τα παραπάνω μέτρα να αποδίδει τα επιθήματα αποτελέσματα, μιας και στο τέλος οι επιδρομές δεν αποτρέπονται όπως επίσης και οι καταστροφές!


«Έφαγαν όσα έφαγαν και τα υπόλοιπα καλαμπόκια τα άφησαν. Η εικόνα είναι ίδια σε όλα τα χωράφια» εξηγεί ο κ. Παράσχος Γιοβανόπουλος, για να προσθέσει πως «είναι πολύ μεγάλες οι ζημιές και όχι μόνο τώρα στο στάδιο της ωρίμανσης, αλλά και στη σπορά. Τα περισσότερα χωράφια είναι σπαρμένα δύο φορές και το κόστος είναι πολύ μεγάλο. Δεν ανταποκρίνονται στο κόστος της σποράς και στη μείωση της απόδοσης που προκαλεί η καθυστέρηση, τα χρήματα που δίνονται ως αποζημιώσεις. Πάνω από 20 χρόνια γίνεται αυτό, αλλά τελευταία έχουν πληθύνει τα αγριογούρουνα και προκαλούν και σε μεγαλύτερες αποστάσεις ζημιές».

Από τη μεριά του ο Αμέτ, αγρότης στην περιοχή, σημειώνει πως «μέσα είναι χάλια το χωράφι. Ρίχνουν κάτω το καλαμπόκι και το τρώνε. Σπέρνουμε και το ίδιο βράδυ τρώνε το μισό, σπέρνουμε ξανά. Και μετά στη σπορά πάλι κάνουν ζημιές» για να συμπληρώσει πως «πέρσι σε 60 στρέμματα χωράφι, τα 45 είχαν ζημιά και μας έβαλε 180 ευρώ αποζημίωση».


Ελάχιστες οι αποζημιώσεις

Παρά το γεγονός πως το πρόβλημα είναι υπαρκτό εδώ και δεκαετίες, μέχρι στιγμής λύση δεν έχει δοθεί που να ικανοποιεί όλους τους εμπλεκόμενους, με τους αγρότες να διαμαρτύρονται για το ποσοστό των αποζημιώσεων που λαμβάνουν για τις καταστροφές. Χαρακτηριστικά, τονίζουν πως σε περιπτώσεις που οι επιδρομές έχουν προκαλέσει καταστροφές στο σύνολο σχεδόν των καλλιεργειών έχουν αποζημιωθεί με ελάχιστα χρήματα, ενώ δεν υπάρχει μέριμνα από πλευράς του κράτους να βρεθεί μια συγκροτημένη αντιμετώπιση του προβλήματος.

«Έχουμε πάρα πολλά γουρούνια και καταστρέφουν τις καλλιέργειες και τα τσακάλια κάνουν μεγάλη ζημιά, γιατί έχουν πληθύνει πάρα πολύ. Η περιοχή προστατεύεται και καταλαβαίνεται τι γίνεται. Η καταστροφή είναι μεγάλη. Απέναντι είναι ένα καλαμπόκι που δεν υπάρχει, το έχουν καθαρίσει τελείως. Παλαιότερα έβαζαν αυτό το σύρμα με την μπαταρία και το καλώδιο και πηδούσαν από πάνω» τονίζει με τη σειρά του ο κ. Γιώργος Γιαννιός, αγρότης από το Δασοχώρι, εξηγώντας πως «η ζημία είναι πολύ μεγάλη. 100% καταστροφή. Δεν έχει μείνει τίποτα όρθιο. Όσον αναφορά τις αποζημιώσεις αυτές είναι ελάχιστες, σχεδόν τίποτα».

Λύση στα κέντρα λήψης αποφάσεων

Ερωτηθείς σχετικά ο νέος Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, σημειώνει πως το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια και πως μέχρι στιγμής ή όποια προσπάθεια δεν έχει αποδώσει το αναμενόμενα. Μάλιστα ο ίδιος ξεκαθαρίζει πως είναι στο πλευρό των αγροτών και πως είναι διατεθειμένος να μεταβεί μαζί τους στην Αθήνα, επισκεπτόμενος τα αρμόδια κέντρα λήψης αποφάσεων, ώστε να διεκδικηθεί η καλύτερη δυνατή λύση.

Πηγή: thrakitoday.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης