Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Στον απόηχο του ναυτικού δυστύχηματος που προκάλεσε τον θάνατο 4 ανθρώπων στα ανοιχτά μεταξύ της Αίγινας και της Νήσου Μονής, το zougla.gr φέρνει στο φως μια επιπλέον διάσταση του τραγικού συμβάντος. Μια διάσταση που απεικονίζει με συμβολικό τρόπο το πώς ο καθένας σε αυτή τη χώρα μπορεί να δρα κατά το δοκούν, εκμεταλλευόμενος παράνομα και «ετσιθελικά» τον φυσικό πλούτο της χώρας μας χάρη στην παντελή, σε ορισμένες περιπτώσεις, αδυναμία ή και απροθυμία της επιβολής των νόμων, εις βάρος του κοινωνικού συνόλου και προς όφελος των επιτήδειων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εν προκειμένω, η επιχείρηση, με άδεια… τουριστικού αναψυκτηρίου-περιπτέρου από το 2004, από την οποία θα πέρναγαν οι επιβάτες και τα θύματα της μοιραίας λάτζας, στη Νήσο Μονή, είναι παράνομη και κρίθηκε πρόσφατα κατεδαφιστέα από τις αρμόδιες Αρχές!

Και όμως, μέχρι και σήμερα, ο άνθρωπος που εκμεταλλεύεται τη γραφική παραλία της μικρής νήσου, και που έστησε στο σημείο μια επιχείρηση με δεκάδες ομπρέλες, τραπέζια εστιατορίου, κτίσματα που τον… βόλευαν και άλλες τουριστικές παροχές μιας καλά οργανωμένης παραλίας, εξακολουθεί να κερδίζει χρήματα, αφού στη χώρα μας οι αποφάσεις εφαρμόζονται μόνο κατά… περίπτωση. Και σίγουρα λιγότερο εύκολα για τους «πολιτειακούς παράγοντες»…

Πρόκειται για τον γιο του αντιδημάρχου ύδρευσης της Αίγινας Αντώνη Μούρτζη, Ιωάννη, ο οποίος, όπως αναφέρουν γνώστες της κατάστασης του νησιού, εκμεταλλεύεται εμπορικά με την οικογένειά του το μεγαλύτερο μέρος του στόλου που πραγματοποιεί το συγκεκριμένο δρομολόγιο Πέρδικα-Μονή και οδηγεί φυσικά με τις βάρκες του τους τουρίστες στην παράνομη και, βάσει απόφασης της αποκεντρωμένης διοίκησης, κατεδαφιστέας επιχείρησής του! 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραλία και οι τουριστικές παροχές που έχουν δημιουργηθεί, χωρίς η σχετική άδεια να το προβλέπει: 

Τα παράνομα κτίσματα στην παραλία, όπως διαπίστωσαν και οι αρμόδιοι ελεγκτές

Οι αρμόδιοι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών διαπίστωσαν σωρεία παραβάσεων και εξέδωσαν πρωτόκολλο κατεδάφισης. Μια απόφαση που παραμένει στα χαρτιά καθώς η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά, η προθεσμία από τον Φεβρουάριο έχει παρέλθει και… οι Αρχές ξεχάστηκαν…

Δείτε χαρακτηριστικά:

Ο χάρτης των καταπατήσεων...

Ο Δήμαρχος Αίγινας ρίχνει την ευθύνη στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση
 
Το zougla.gr επικοινώνησε με τον δήμαρχο της Αίγινας, Δημήτρη Μουρτζή (συνωνυμία με τον προαναφερόμενο), ο οποίος παραδέχτηκε ότι η εν λόγω επιχείρηση είναι παράνομη και καλώς έχει κριθεί κατεδαφιστέα, αλλά όπως επισήμανε «είναι θέμα της αποκεντρωμένης διοίκησης και των ελληνικών τουριστικών ακινήτων να την κατεδαφίσουν, όχι του Δήμου. Αυτοί πρέπει να προβούν στις σχετικές ενέργειες». Σύμφωνα με τον ίδιο, θα έπρεπε ο Δήμος του να του ανακαλέσει την άδεια και να κλείσει η επιχείρηση, μετά όμως από εντολή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

Για την επιχείρηση είχε εκδοθεί νόμιμη άδεια – από τον σημερινό δήμαρχο που είχε την ίδια ιδιότητα το 2004- αλλά από τότε έχει λήξει, ενώ δεν περιλαμβάνει πουθενά τα κτίσματα και τις άλλες παρανομίες που διαπίστωσαν οι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών. 

Τον λόγο πλέον τον έχουν οι αρμόδιες αρχές, οι οποίες θα έπρεπε να προβληματιστούν για ποιον λόγο δεν εφαρμόστηκε η πρόσφατη απόφασή τους…

Επιστολή του επιχειρηματία μετά τη δημοσίευση του θέματος

Ο Ιωάννης Μουρτζής μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ απέστειλε επιστολή στο zougla.gr.

Παρατίθεται η επιστολή του Ιωάννη Μουρτζή κι ακολουθεί η απάντηση του zougla.gr: 

«Την ώρα που όλη η Αίγινα θρηνεί και 4 συνάνθρωποι μας έχασαν την ζωή τους, εμφανίστηκε όλως τυχαίως ένα δημοσίευμα στην ιστοσελίδα ζούγκλα, το οποίο ανέφερε ότι η παραλία της Μονής είναι παράνομη και το πλοιάριο ΑΝΤΩΝΙΑ το οποίο βυθίστηκε με τραγικό αποτέλεσμα τον θάνατο και τραυματισμό πολλών προσώπων, μετέφερε τους επιβαίνοντες στην παράνομη αυτή παραλία.

Σε ότι αφορά την παραλία της Μονής, αφού ενημερώσουμε τους συντάκτες του δημοσιεύματος ότι αποτελεί κόσμημα κατά γενική ομολογία, θα πρέπει να αναφέρουμε οτι έχουμε προσφύγει στην δικαιοσύνη σε σχέση με το αναφερόμενο πρωτόκολλο και αναμένεται η δίκη της κρίση.

Θέτουμε όμως δυο ερωτήματα:

1. Επηρέασε την συμπεριφορά του κυβερνήτη του ταχύπλοου ΝΤΟΥΕΝΤΕ, ο οποίος στην κυριολεξία πέρασε από πάνω από το πλοιάριο και σκόρπισε το θάνατο, το γεγονός του πρωτοκόλλου που υπάρχει για την παραλία της μονής;

2. Έχει κάποια σχέση το δημοσίευμα με το γεγονός ότι ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης παραλίας υπήρξε διασώστης ναυαγών με το σκάφος του και έδωσε σχετική κατάθεση»;

Απάντηση του zougla.gr:

Σχετικά με τον χαρακτηρισμό που αναφέρει ο κύριος Ιωάννης Μουρτζής περί του δημοσιεύματος που προέκυψε «όλως τυχαίως», όπως σημειώνει, μετά το τραγικό δυστύχημα, επισημαίνουμε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό το δημοσιογραφικό ενδιαφέρον να ενσκύψει γύρω από μια συγκεκριμένη περιοχή όπου συνέβη ένα τέτοιο γεγονός, και με αφορμή αυτού, να προκύψουν ρεπορτάζ και θέματα που άπτονται του ενδιαφέροντος της κοινής γνώμης και που καταδεικνύουν ιδιωτικές ή δημόσιες παρανομίες. Στο ρεπορτάζ μας επίσης αναφέρουμε ότι οι επιβάτες και τα θύματα της λάτζας θα πέρναγαν από τη συγκεκριμένη παραλία καθώς αποτελεί τη μοναδική τουριστική επιχείρηση του νησιού, και όχι ότι αυτός ήταν και ο μοναδικός σκοπός της εκδρομής τους.

Θα παρακαλούσαμε τον κύριο Μουρτζή να μας αποστείλει τα σχετικά έγγραφα προσφυγής προς την ελληνική δικαιοσύνη όπου ζητείται η αναίρεση του πρωτοκόλλου κατεδάφισης. Και με αφορμή αυτού να μας απαντήσει αν μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής του, τηρούνται οι προϋποθέσεις για τη λειτουργία της επιχείρησής του, όπως αν ισχύει η άδειά της, με την οποία εκμεταλλεύεται την παραλία-«κόσμημα».

Στα ερωτήματα:

1. Φυσικά και δεν αναφέρεται ή υπονοείται πουθενά στο ρεπορτάζ ότι η μη νόμιμη λειτουργία της τουριστικής του επιχείρησης επηρέασε έστω και κατ’ ελάχιστον τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σημειώθηκε το τραγικό δυστύχημα, και άρα το ερώτημα το θεωρούμε εντελώς άστοχο και αβάσιμο.

2. Επίσης αβάσιμο και άστοχο θεωρούμε και το δεύτερο ερώτημα, καθώς το γεγονός που επικαλείται ο ιδιοκτήτης ότι συνέδραμε στη διάσωση των ναυαγών και έχει δώσει σχετική κατάθεση, ούτε το γνωρίζαμε ούτε έχει κάποια σχέση με τις παρανομίες που έχουν καταγραφεί σχετικά με τη λειτουργία της επιχείρησής του. Ευχόμαστε δε η μαρτυρία του από το τραγικό συμβάν να βοηθήσει ώστε να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση με το τραγικό δυστύχημα. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης