Έσπασαν τα ισόβια για τους 2 καταδικασθέντες για τη δολοφονία του Σαχζάτ Λούκμαν προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις όσων βρίσκονταν στη δικαστική αίθουσα οι οποίοι άρχισαν να εκσφενδονίζουν μπουκάλια, με αποτέλεσμα την επέμβαση της Αστυνομίας.

Το δικαστήριο κατά πλειοψηφία 6-1 αναγνώρισε το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετα την πράξη και επέβαλε συνολική ποινή  21 ετών και 5 μηνών για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας κατά συναυτουργια με άμεσο δόλο, της οπλοφορίας, της οπλοχρησίας και της οπλοκατοχής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης συγκεντρωμένοι πέταξαν μπουκάλια με νερά και φώναξαν «φασίστες, κουφάλες, θέλετε κρεμάλες». Διμοιρία της αστυνομίας μπήκε μέσα στη δικαστική αίθουσα και έβγαλε τους συγκεκριμένους. 

Τι προηγήθηκε

Ξεκάθαρα ρατσιστικό κρίθηκε τελεσίδικα από το Μικτό Ορκωτό Εφετείο της Αθήνας το έγκλημα με θύμα τον Πακιστανό εργάτη Σαχζάτ Λουκμάν που καταδίκασε ομόφωνα τους δύο κατηγορούμενους για τη δολοφονία που έγινε στα Πετράλωνα, τον Ιανουάριο του 2013.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δικαστές απορρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς των κατηγορουμένων, έκριναν ενόχους για τα αδικήματα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση κατά συναυτουργία με ρατσιστικό κίνητρο και της οπλοφορίας – οπλοχρησίας τους Διον. Λιακόπουλο και Χρ. Στεργιόπουλο, όπως και πρωτοδίκως. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, «οι δύο δράστες με διαδοχικές πράξεις σκότωσαν με άμεσο δόλο τον άτυχο νέο, πακιστανικής υπηκοότητας,  λόγω των φυλετικών χαρακτηριστικών και της καταγωγής του».

Το δικαστήριο πάντως, όπως διευκρίνισε ο πρόεδρος, απαντώντας στην υπεράσπιση του Δ. Λιακόπουλου «δεν συνδέει την επίμαχη πράξη με τη Χρυσή Αυγή, απλά οι κατηγορούμενοι, εκείνη τη στιγμή γνώριζαν ότι το θύμα είναι αλλοδαπός».

Ωστόσο, απορρίφθηκαν τα αιτήματα των κατηγορουμένων για τη μετατροπή της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας από πρόθεση σε θανατηφόρα σωματική βλάβη ή σε επικίνδυνη σωματική βλάβη ενώ όσον αφορά το πλημμέλημα της αποδοχής προϊόντων εγκλήματος, έπαυσε η ποινική δίωξη.  

Η υπεράσπιση των δύο καταδικασθέντων μετά την απόφαση επί της ενοχής, προχώρησε στο αίτημα να διακοπεί η διαδικασία για άλλη δικάσιμο για την επιμέτρηση των ποινών. Όπως υποστήριξαν οι συνήγοροι, το επόμενο διάστημα αναμένεται να έχει ψηφιστεί το Νομοσχέδιο για το νέο Ποινικό Κώδικα, και για αυτό ζήτησαν η ελληνική Δικαιοσύνη να τους μεταχειριστεί ανάλογα με τα νέα δεδομένα. 

Τέλος, οι δύο κατηγορούμενοι ζήτησαν να τους αναγνωριστούν τα ελαφρυντικά του προτέρου εντίμου βίου, της μεταγενέστερης καλής συμπεριφοράς και της ειλικρινούς μεταμέλειας, με την υπεράσπιση να χαρακτηρίζει τη δολοφονία του Σαχζάτ Λούκμαν ως «παραφωνία στη μέχρι τότε ζωή τους».

Ο εισαγγελέας ζήτησε να απορριφθούν όλα τα αιτήματα των κατηγορουμένων, σημειώνοντας  όμως πως: «Πιστεύω ότι οι κατηγορούμενοι πλανήθηκαν και παρασύρθηκαν στην πράξη αυτή, θεωρώ όμως ότι δεν μπορεί το  δικαστήριο να αναγνωρίσει ελαφρυντικά». 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης