Επιδείνωση του καιρού με χαμηλές θερμοκρασίες, χιόνια και κρύο φέρνει ο «Διομήδης» κατά το δεύτερο κύμα κακοκαιρίας γι’ αυτή την εβδομάδα στη χώρα μας. Η πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται να σημειωθεί σταδιακά τις επόμενες ημέρες, η οποία θα είναι εντονότερη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς θα μεταφέρει θαλάσσιες πολικές αέριες μάζες, σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr.

Ήδη από χθες Κυριακή (16/1) η θερμοκρασία ήταν χαμηλή, ενώ το διήμερο που ακολουθεί (Τρίτη και Τετάρτη) θα έχει κύριο χαρακτηριστικό το τσουχτερό κρύο με πρόσκαιρα φαινόμενα στην Ανατολική και Νότια Ελλάδα, μεταξύ των οποίων παροδικές χιονοπτώσεις σε περιοχές της Εύβοιας και της Ανατολικής Στερεάς με σχετικά χαμηλό υψόμετρο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Σάββατο (22/1) ενδέχεται να εκδηλωθεί μια τρίτη ψυχρή εισβολή, η οποία πιθανότατα θα δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε πεδινά τμήματα.

 

Δείτε ζωντανά την εξέλιξη της κακοκαιρίας:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 

Πού οφείλεται αυτό το κύμα κακοκαιρίας

Η απάντηση βρίσκεται 10 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης και στην κίνηση του αεροχειμάρρου. Ο αεροχείμαρρος είναι ένα ισχυρό ρεύμα αέρα σε ύψος περίπου 10 χιλιομέτρων από την επιφάνεια της Γης με κίνηση από τα δυτικά προς τα ανατολικά. Η κίνηση του αεροχειμάρρου καθορίζει τη δημιουργία και την κίνηση των βαρομετρικών συστημάτων.

 

Τις τελευταίες ημέρες ο πολικός αεροχείμαρρος, κατευθυνόμενος από τον Καναδά προς την Ευρώπη, έχει εκτοπιστεί βορειότερα από τη μέση κλιματική του θέση στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη πεδίου υψηλών πιέσεων στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, όπου επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ανομβρία και κατά διαστήματα υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες.

Ανατολικότερα, ωστόσο, στην περιοχή της Σκανδιναβίας και της Δυτικής Ρωσίας ο αεροχείμαρρος στρέφεται προς Νότο, μεταφέροντας ψυχρές αέριες μάζες κατά κύματα νοτιότερα, μοτίβο που αναμένεται να διατηρηθεί.

Ο καιρός τη Δευτέρα

Αναμένονται βροχές κυρίως στα Δυτικά και στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο, με τοπικές νεφώσεις στην υπόλοιπη χώρα. Οι άνεμοι θα είναι δυτικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 6 μποφόρ στο Αιγαίο. Σημειώνονται ομίχλες και παγετός τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες.

Πιο αναλυτικά, τη Δευτέρα 17 Ιανουαρίου στα νησιά του Ιονίου και στα δυτικά ηπειρωτικά αναμένονται βροχές κατά περιόδους. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχουν νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία στις Κυκλάδες, στην Κρήτη, στα Δωδεκάνησα και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα αυξηθούν, δίνοντας τοπικές βροχές και πιθανόν στα Δωδεκάνησα καταιγίδες. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες, ενώ στα ηπειρωτικά θα σημειωθεί παγετός, που τοπικά στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί, στη Δυτική Μακεδονία από -9 έως 9 βαθμούς, στην υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα από -6 έως 12, στην Ήπειρο από -2 έως 14 βαθμούς, στη Θεσσαλία από -5 έως 14, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -2 έως 15, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 14 βαθμούς, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από -2 έως 11 βαθμούς, και στα υπόλοιπα νησιωτικά τμήματα του Αιγαίου και στην Κρήτη από 2 έως 15 βαθμούς Κελσίου.

Στο Αιγαίο θα πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι με εντάσεις έως 5 μποφόρ και τοπικά στα νότια πελάγη 6 μποφόρ, αλλά μετά το μεσημέρι θα στραφούν παντού σε δυτικούς με εντάσεις έως 6 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα πνέουν άνεμοι δυτικών διευθύνσεων με εντάσεις έως 5 μποφόρ, στρεφόμενοι σταδιακά σε βορειοδυτικούς και ενισχυόμενοι στα 6 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται λίγες νεφώσεις και περιορισμένη τοπικά ορατότητα τη νύχτα και νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 4 έως 13 βαθμούς.

Στη Θεσσαλονίκη θα υπάρξουν παροδικά αυξημένες νεφώσεις. Τις νυχτερινές και πρώτες πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και ενδέχεται να σχηματιστεί ομίχλη. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από 0 έως 11 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερες.

 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης