Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης
Εικονολήπτης: Νίκος Χριστοφάκης 

Το τεράστιο κενό που υπάρχει μεταξύ της Ελλάδας και των ομογενών, αναδεικνύουν δύο επιφανείς Έλληνες της Αυστραλίας στον φακό του zougla.gr, τόσο σε επίπεδο διασύνδεσης και πολιτισμικής συνεργασίας όσο και, εξαιτίτας των γνωστών γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, σε οικονομικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να χάνονται τεράστιες ευκαιρίες ωφέλους και για τις δύο πλευρές. Χαιρετίζουν δε το άνοιγμα της συζήτησης για να θεσπιστεί το δικαίωμα ψήφου για τα μέλη της Ομογενείς, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να οδηγήσει στην αξιοποίηση, επιτέλους, του τεράστιου ελληνικού δυναμικού που βρίσκεται… εκτός Ελλάδας, και να «εισάγει» μάλιστα μια νέα πολιτική και κοινωνική κουλτούρα στη χώρα, που θα τη βοηθήσει να ξεπεράσει τη βαθιά κρίση που διανύει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Βασίλης Παπαστεργιάδης είναι ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, της πολυπληθέστερης ελληνικής «παροικίας» δηλαδή του κόσμου (διαβάστε παλαιότερη συνέντευξή του στο zougla.gr εδώ). Ο ίδιος, που διατηρεί ένα μεγάλο δικηγορικό γραφείο, έφθασε πρόσφατα στην Ελλάδα, είχε σειρά συναντήσεων με διάφορους πολιτικούς και στελέχη της κυβέρνησης, τους οποίους ενημέρωσε για τα θέματα της Ομογένειας και πρότεινε τρόπους για τη διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών.

«Οι εντυπώσεις μου από τις επαφές με τους πολιτικούς είναι πολύ καλές, γιατί είδα διάθεση για την εξυπηρέτηση των αναγκών της Ομογένειας και έδειξαν να ενδιαφέρονται πολύ. Οι τομείς συνεργασίας συνίσταται σε μια σειρά ζητημάτων, όπως τα θέματα πολιτισμού, το πώς θα μαθαίνουν τα νέα παιδιά των ομογενών την ελληνική γλώσσα και πώς θα κινήσουμε το ενδιαφέρον τους περισσότερο ώστε να γνωρίσουν και να αγαπήσουν ακόμα πιο πολύ την Ελλάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι ένας καλός τρόπος, με την καλή έννοια, η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί την Oμογένεια. Αν υπάρχει το κίνητρο της ψήφου, τότε θα αυξηθεί το ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, η μία για την άλλη, και όλοι βγαίνουν κερδισμένοι από αυτό»
Στο ερωτήμα για το ενδεχόμενο της καθιέρωσης της συμμετοχής των Ομογενών στην εκλογική διαδικασία, ο ίδιος δηλώνει ενθουσιασμένος με την προοπτική, καθώς έχουν να κερδίσουν πολλά και οι δύο πλευρές: «Είναι απαραίτητο να ψηφίζουν οι Ομογενείς, για όσους ισχύουν οι προϋποθέσεις. Πέραν από εμάς που γεννηθήκαμε στην Αυστραλία, τα τελευταία 3 χρόνια ήρθαν 20.000 Έλληνες εδώ, αυτοί δεν θα πρέπει να έχουν λόγο για τη χώρα τους, όπως συμβαίνει και αλλού στον κόσμο; Καθημερινά ασχολούμαστε και συζητάμε για τα θέματα της Ελλάδας και έχουμε πλήρη γνώση της κατάστασης εκεί.

»Είναι ένας καλός τρόπος, με την καλή έννοια, η Ελλάδα να εκμεταλλευθεί την Oμογένεια. Αν υπάρχει το κίνητρο της ψήφου, τότε θα αυξηθεί το ενδιαφέρον και από τις δύο πλευρές, η μία για την άλλη, και όλοι βγαίνουν κερδισμένοι από αυτό. Η ψήφος των ομογενών θα συνεισέφερε επίσης πάρα πολύ και στην εισαγωγή νέας κουλτούρας και νοοτροπίας στα ελληνικά πράγματα – για παράδειγμα στην Αυστραλία έχουμε σχεδόν μηδενική διαφθορά, και μυαλά που λειτουργούν έτσι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία της πολιτικής και του κράτους. Δυστυχώς βλέπουμε ακόμα πράγματα στην Ελλάδα, που συνέβαιναν στην Αυστραλία πριν από 50 χρόνια…

«Υπάρχει τεράστιο περιθώριο συνεργάσιας και εμπορικών συνδιαλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά μέχρι στιγμής αυτό παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο. Το ενδιαφέρον των ομογενών για την ιδιαίτερη πατρίδα τους είναι τεράστιο, και πλέον είναι και οικονομικό»Η καλύτερη σύνδεση του Ελληνισμού όμως μπορεί να επιφέρει κι άλλα οφέλη: «Υπάρχει μεγάλη δυναμική στους ομογενείς αλλά και δυνατότητα να βοηθήσουν, όσο βεβαίως και να βοηθηθούν. Υπάρχει τεράστιο περιθώριο συνεργάσιας και εμπορικών συνδιαλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών, αλλά μέχρι στιγμής αυτό παραμένει ουσιαστικά ανεκμετάλλευτο. Το ενδιαφέρον των ομογενών για την ιδιαίτερη πατρίδα τους είναι τεράστιο, και πλέον είναι και οικονομικό. Πολλοί ενδιαφέρονται να κάνουν επενδύσεις, να κερδίσουν χρήματα και να βοηθήσουν τη χώρα τους. Το έθιξα αυτό το θέμα στους πολιτικούς εδώ, για το πώς θα γίνει πράξη η προσέλκυση επενδύσεων από τους ομογενείς, ώστε να είναι ελκυστικές και για αυτούς αλλά και να μην εμποδίζονται από τις διάφορες αγκυλώσεις του ελληνικού συστήματος», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά

Σε σχέση με τις εντυπώσεις που του δίνει η ιδιαίτερη πατρίδα του αυτά τα χρόνια της κρίσης, ο Βασίλης Παπαστεργιάδης βλέπει τη θετική πλευρά: «Είναι σημαντικό το ότι η Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό έχει διατηρήσει την καλή εικόνα της και την κοινωνική της συνοχή, δεδομένων των προβλημάτων της. Άλλη χώρα θα είχε καταρρεύσει με τέτοια οικονομικά προβλήματα. Η κυβέρνηση όμως θα πρέπει επιτέλους να βελτιώσει πολλούς τομείς ώστε να λειτουργήσει σωστά το κράτος, όπως η δικαιοσύνη».

Ο νομικός αναφέρθηκε και στο ζήτημα της σύγχρονης μετανάστευσης από Έλληνες πολίτες που θέλουν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην Αυστραλία.

Δείτε τη συνέντευξη:

Δημήτρης Λημνιός, Αντιδήμαρχος Περθ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες σαν εχθρούς»

Ο Δημήτρης Λημνιός (James Limnios), επιτυχημένος επιχειρηματίας, έχει εκλεγεί Αντιδήμαρχος (δεύτερος στην εξουσία μετά τον δήμαρχο) σε μια από τις μεγαλύτερες πόλεις της Αυστραλίας, το Περθ. Ευαισθητοποιημένος με τα κοινά, εστιάζει στα ελληνικά έθιμα και παραδόσεις που μπορούν να αποτελέσουν εφόδιο για την ανάπτυξη και εξέλιξη των ατόμων και των κοινωνιών. «Είναι πολύ διαφορετικό το σύστημα και η νοοτροπία μεταξύ της αγγλοσαξονικής κουλτούρας και της ελληνικής. Τα ήθη, τα έθιμα και οι παραδόσεις μας ήταν τα εφόδια για να αντιμετωπίσουμε την ξενιτιά και να αναπτυχθούμε. Αγαπάμε την οικογένεια, σεβόμαστε τους μεγαλύτερους, έχουμε φιλότιμο. Οι άλλοι λαοί είναι πιο… κρύοι», σημειώνει χαρακτηριστικά, εστιάζοντας όμως και στη μεγάλη διαφορά μεταξύ των δύο κοινωνιών, σε όρους οικονομίας.


 
«Η οικονομία της Αυστραλίας είναι σε πολύ καλή κατάσταση φυσικά σε σχέση με την ελληνική, που ξέρω ότι μαστίζεται από την ανεργία. Εμείς έχουμε 6% ανεργία και θεωρούμε ότι είμαστε σε ύφεση, καθώς βρισκόμαστε σε ένα κομμάτι του πλανήτη, τη νοτιοανατολική Ασία, που αναπτύσσεται διαρκώς.
Οι Έλληνες εδώ κάνουν όλων των ειδών τις εργασίες, και στο πιο υψηλό επίπεδο (γιατροί, δικηγόροι, επιτυχημένοι επιχειρηματίες) και έχουν πολύ καλή ζωή», αναφέρει, εστιάζοντας και στο μεγάλο πρόβλημα της ιδιαίτερης πατρίδας του:

«Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν είναι οι αντίπαλοι της οικονομίας για να τους φέρονται έτσι εδώ, είναι η ραχοκοκκαλιά της. Το 80% του πληθυσμού σε αυτούς δουλεύει. Αυτή είναι και η μεγάλη διαφορά της Αυστραλίας με την Ελλάδα – στην Αυστραλία τους στηρίζουν και δίνουν συνέχεια κίνητρα για την πρόσληψη ανθρώπων. Η φορολογία σε εμάς ξεκινάει από το 15% και ψηλούς φόρους πληρώνουν μόνο οι πολύ πλούσιοι. Η τεράστια γραφειοκρατία που έχετε εδώ, σε όλους τους τομείς, δεν επιτρέπει τις επενδύσεις, όπως και το απίστευτα άστατο φορολογικό. Εγώ προσωπικά θα ήθελα να επενδύσω αλλά πώς να το κάνω; Πρέπει να μπει ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο ανάπτυξης».

«Μέχρι να αντιληφθεί ο Έλληνας ότι του αξίζει να περνάει καλά και να του λένε την αλήθεια, και ναχει σωστό κόσμο να τον αντιπροσωπεύει, μέχρι τότε δεν θα αλλάξουν τα πράγματα»Και συνεχίζει: «Βλέπω ότι ο λαός δεν περνάει καλά, η οικονομική κατάσταση είναι σκληρή, χωρίς μέλλον και ο κάθε πολιτικός θέλει να πουλήσει ένα ψέμα στο λαό. Μέχρι να αντιληφθεί ο Έλληνας ότι του αξίζει να περνάει καλά και να του λένε την αλήθεια, και ναχει σωστό κόσμο να τον αντιπροσωπεύει, μέχρι τότε δεν θα αλλάξουν τα πράγματα. Να καταλάβουμε όμως συλλογικά ότι έχουμε κοινή ευθύνη, δεν είναι μόνο οι 300, είμαστε όλοι μαζί που πρέπει να φτιάξουμε τη χώρα μας. Έχουμε γίνει ιδιώτες, μας νοιάζει το δικό μας κι όχι το κοινό. Όταν ενωθεί ο Έλληνας με τους συμπολίτες του και το κράτος, όταν αλλάξει η νοοτροπία, τότε θα δούμε τη μεγάλη αλλαγή. Η νέα γενιά θα πρέπει να αναλάβει τα ηνία και αυτή πρέπει να κάνει την αλλαγή».

Επίσης, και για λόγους πάλι γραφειοκρατικών αγκυλώσεων, δεν συνιστά στους νέους Έλληνες να αναζητήσουν την τύχη τους στην Αυστραλία, παρά μόνο αν είναι μεγάλη ανάγκη: «Το ελληνικό κράτος αρνούνταν εδώ και δεκαετίες, προ κρίσης φυσικά, να υπογράψει τις αναγκαίες συμφωνίες για να δίνεται εύκολα η βίζα σε Έλληνες. Τότε μας είπαν από τις Αρχές «δεν έχουμε ανάγκη για κάτι τέτοιο». Οι Αυστραλοί το θυμούνται αυτό και τώρα οι διαδικασίες είναι πολύ δύσκολες και απαιτούνται αλλαγές νόμων. Όμως, αν χάσουν την ελπίδα τους εδώ, θα τους έλεγα να κάνουν μια προσπάθεια. Να έχουν στο μυαλό τους όμως ότι θα πρέπει να κάνουν πάρα πολλή μεγάλη προσπάθεια και να δουλέψουν πολύ για να βρουν την τύχη τους»…

Ο ίδιος, αντιμετωπίζει ως Αντιδήμαρχος ένας μεγάλο πρόβλημα: «Στο Περθ το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα ναρκωτικά, σε τεράστιο βαθμό. Πιστεύω ότι για αυτό οφείλονται οι χαλαροί οικογενειακοί δεσμοί. Πρόκειται για ένα δημοφιλές και φτηνό ναρκωτικό που κάνει τους ανθρώπους πολύ βίαιους και δημιουργούνται τεράστια προβλήματα, δυστυχώς. Έχουν καταστραφεί πολλές οικογένειες».

Δείτε τη συνέντευξη καθώς και τη γνώμη του για την ψήφο των Ομογενών:

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης