Προφανώς στην περίπτωση αυτή ισχύει η γνωστή ρήση «Μωραίνει Κύριος ων βούλεται απωλέσαι». Ο Γιάννης Κουρτάκης πιάστηκε στα πράσα να παραπλανεί την Βουλή των Ελλήνων ισχυριζόμενος πώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης ουδεμία σχέση έχει με τις εκδοτικές επιχειρήσεις του. Ήταν τότε Σεπτέμβριος του 2016. Για την ακρίβεια 7 Σεπτεμβρίου.

Η Επιτροπή της Βουλής εξετάζει τους εκδότες και γενικότερα ανθρώπους του ΤΥΠΟΥ για την κατάσταση που επικρατεί στα ΜΜΕ με στόχο την ιχνηλάτηση της διαπλοκής μεταξύ πολιτικών συμφερόντων και επιχειρηματιών. Οι καλούμενοι εκδότες καταθέτουν ενόρκως ενώπιον της Επιτροπής. Τα πράγματα είναι σοβαρά και επίσημα. Ο Γιάννης Κουρτάκης ερωτάται από τον βουλευτή Νίκο Νικολόπουλο για ενδεχόμενη εμπλοκή του επιχειρηματία Βαγγέλη Μαρινάκη στις εκδοτικές επιχειρήσεις «Παραπολιτικά». Εφημερίδα, ιστοσελίδα, ραδιοφωνικό σταθμό. Ο διάλογος που καταγράφηκε στα πρακτικά είναι ο εξής:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΝΙΚΟΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ (ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ): Κύριε Κουρτάκη σας είδαμε, το είπα λίγο πριν, να μπαίνετε με τον κ. Μαρινάκη μαζί. Να σας ρωτήσω, δεν άκουσα να έχει συμμετοχή στο σχήμα οικονομική ο κ. Μαρινάκης. Έχει ή δεν έχει; Έτσι σας ερωτώ, γιατί είπατε πριν ότι οι εταιρείες για τις οποίες σας ερωτούμε είναι δικές σας, άρα δεν είναι ούτε κάποιου άλλου και προφανώς του κ. Μαρινάκη;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Ο κ. Μαρινάκης είναι προσωπικός μου φίλος, είναι στενός προσωπικός μου φίλος, δεν έχει καμία απολύτως συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο, στη μετοχική σύνθεση και οποιαδήποτε σχέση με τις επιχειρήσεις τις οποίες έχω εγώ. Και για να μην γίνονται παρεξηγήσεις και ούτε εγώ καμία απολύτως συμμετοχή στο τηλεοπτικό εγχείρημα του κ. Μαρινάκη. Ήμουν εκεί ως προσωπικός του φίλος. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Η «ψευδορκία»

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Λίγους μήνες νωρίτερα στις 3 Φεβρουαρίου του 2016 ο Κουρτάκης και ο Μαρινάκης συμφωνούν επισήμως και με υπογραφή για την δανειοδότηση του εκδότη από τον εφοπλιστή. Το δάνειο είναι της τάξης των 800.000 ευρώ. Αδιάψευστο πειστήριο το έγγραφο που δημοσίευσε το site Epikairo.com και αναδημοσίευσε την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου το zougla.gr.

Στο έγγραφο καταγράφονται λεπτομέρειες. Επτά μήνες αργότερα ο Γιάννης Κουρτάκης αρνείται κατηγορηματικά και ενόρκως κάθε εμπλοκή του Βαγγέλη Μαρινάκη στο εκδοτικό του εγχείρημα. Κοντή μνήμη; Όχι. Πρόκειται για καραμπινάτη παραπλάνηση του Κοινοβουλίου. Πρόκειται για κραυγαλέα υπόθεση ψευδορκίας. Πρόκειται για μείζον πολιτικό και θεσμικό ζήτημα.

Η πρώτη σελίδα του εγγράφου-συμφωνίας Κουρτάκη – Μαρινάκη

Πώς ο Κουρτάκης «αυτό-καρφώνεται»

Στην δημοσίευση – αποκάλυψη περί του εγγράφου δανειακής συμφωνίας του Κουρτάκη με τον Μαρινάκη, διατυπώνονται και ορισμένα αυτονόητα ερωτήματα. Όπως το εάν αυτή η συμφωνία δανειοδότησης υπεβλήθη στην Εφορία, αν κατεβλήθη το καθορισμένο 3,6% ως φόρος επί του συνολικού ποσού, πότε εκταμιεύθηκε το δάνειο, κλπ.

Ο Γιάννης Κουρτάκης προφανώς συγχυσμένος από την αποκάλυψη καταφεύγει στα social media και αναρτά την εξής πληροφορία: «Κατατέθηκαν (τα έγγραφα σύναψης δανείου) κανονικά στην Εφορία. Δηλαδή κάποια στιγμή μετά την 3η Φεβρουαρίου. Αποκλείεται λοιπόν μέσα σε 7 μήνες, μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου ο Γιάννης Κουρτάκης να είχε «ξεχάσει» ένα ποσό – δάνειο της τάξης των 800.000 ευρώ. Είναι πολλά τα λεφτά για να τα ξεχάσει κάποιος.

Ας ρίξουμε μια ματιά τώρα στους υπόλοιπους χαρακτηριστικούς διαλόγους του Γιάννη Κουρτάκη με τους βουλευτές της Επιτροπής :

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 1

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ (ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΝΔ): Κατ’ αρχήν, θέλω να μας διευκρινίσετε την ιστορία αυτού του Ομίλου σας. Ξεκίνησε, όπως είπατε, το 2008, ως ιστοσελίδα. Αυτό ξεκίνησε ως προσωπική σας εταιρεία ή ως νομικό πρόσωπο;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Ξεκίνησε ως νομικό πρόσωπο.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Αυτό χρηματοδοτήθηκε από κάποια τράπεζα τότε για να ξεκινήσετε το 2008;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Από καμία.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Άρα, όλα τα κεφάλαια για να ξεκινήσει ο Όμιλος «Παραπολιτικά» είναι από δικά σας κεφάλαια.

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Ακριβώς.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Για αυτά τα κεφάλαια τα οποία χρησιμοποιήσατε εσείς για να ξεκινήσει η ιστοσελίδα καταθέτετε δήλωση «πόθεν έσχες» στις αρμόδιες αρχές; Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Μάλιστα.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 2

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Η δημιουργία της εφημερίδας απαίτησε τραπεζικό δανεισμό ή έγινε εξ ολοκλήρου με ιδία κεφάλαια;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Δεν απαίτησε τραπεζικό δανεισμό. Σας είπα προηγουμένως ότι πήρα μία προκαταβολή από το πρακτορείο διανομής «Άργος» ύψους 300.000 ευρώ αρχικώς και μέσα σε τέσσερις εβδομάδες εξαιτίας των θετικών κυκλοφοριακών αποτελεσμάτων που ξεπερνούσαν κάθε προσδοκία – και δικιά μου – από 12.000 που είχαμε υπολογίσει την κυκλοφορία το πρώτο τεύχος όπως σας είπα πούλησε 33.000 έφτασε μέχρι 48.000, μου έδωσε επιπλέον 300.000 ευρώ το πρακτορείο διανομής τύπου και κατά συνέπεια τα δικά μου χρήματα συν τα 600.000 από το πρακτορείο διανομής δημιούργησαν ουσιαστικά μια επάρκεια κεφαλαίων για τη λειτουργία της εφημερίδας.

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ 3

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Βάλατε και δικά σας κεφάλαια για την εφημερίδα;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Μάλιστα.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τα οποία επίσης περιλαμβάνονται στη δήλωση «πόθεν έσχες»;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Τα οποία περιλαμβάνονται σε όλες τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» που καταθέτω.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Θυμάστε πόσο χρηματοδοτήσατε εσείς την εφημερίδα;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Το συνολικό ποσό που έχω δώσει στην εταιρεία ανέρχεται περίπου στο 1.400.000 ευρώ.

Ν. ΜΗΤΑΡΑΚΗΣ: Τα οποία είναι από προσωπική περιουσία και από δουλειά 18 ετών, που είπατε πριν;

Ι. ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ: Ακριβώς. Όταν εξέδωσα την εφημερίδα εργαζόμουν σε επτά μέσα ενημέρωσης.

Και η αφέλεια έχει τα όρια της

Προφανώς ο Γιάννης Κουρτάκης όπως ισχυρίζεται στις αναρτήσεις του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα ακολουθήσει την γραμμή άμυνας σύμφωνα με την οποία, κατά την κατάθεση του στη Βουλή απαντούσε σε ερωτήματα που αφορούσαν την «ίδρυση» του εκδοτικού του συγκροτήματος το 2012 και όχι για όσα ίσχυαν την ώρα που απαντούσε στα ερωτήματα των βουλευτών. Δηλαδή σε καμία περίπτωση δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να εξηγήσει στην Βουλή των Ελλήνων πώς ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει δανειοδοτήσει την εκδοτική του επιχείρηση με το καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 800.000 ευρώ. Ο κ. Κουρτάκης υποτιμά την νοημοσύνη μας. Υποτιμά και απαξιώνει την Βουλή των Ελλήνων. Υποτιμά και την Δικαιοσύνη. 

Για λόγους καθαρά τυπικούς επαναλαμβάνουμε (για καλό και για κακό) τα τρία ερωτήματα μας :
α) Πότε ολοκληρώθηκε η συμφωνία του με τον Βαγγέλη Μαρινάκη;
β) Πότε υποβλήθηκε η συμφωνία στην αρμόδια εφορία για τα περαιτέρω;
γ) Πότε έγινε η εκταμίευση του δανείου; Ο κ. Κουρτάκης δεν θα είχε (φανταζόμαστε) καμία αντίρρηση να προσκομίσει τα ως άνω παραστατικά για να μην υπάρχουν αμφιβολίες ως προς την νομιμότητα της πράξης δανειοδότησης (ή μέχρι να ανακαλύψουμε εμείς το τι ακριβώς συμβαίνει).

Οι θεσμικές ευθύνες

Η υπόθεση Κουρτάκη πλέον βρίσκεται στα χέρια (δια τα περεταίρω) δύο βασικών Θεσμών. Της Βουλής και της Δικαιοσύνης. Η ψευδορκία του Γιάννη Κουράκη σην Επιτροπή της Βουλής είναι θέμα που θα το διαχειριστεί διότι οφείλει να το διαχειριστεί ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Νίκος Βούτσης. Το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί και στη διάσκεψη των προέδρων του Σώματος. Εναπόκειται δηλαδή στην αρμοδιότητα (ευθύνη) του Κοινοβουλίου να υπερασπιστεί την αξιοπιστία του και να καταγγείλει την Ύβρι.

Αυτονόητος Επίλογος

Είναι ηλίου φαεινότερο πώς ο πραγματικός ιδιοκτήτης – εκδότης του συγκροτήματος «Παραπολιτικά» είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Ο κόσμος βοά, το πολιτικό σύστημα το γνωρίζει, τα πολιτικά κόμματα το ξέρουν. Η «εξέταση» των εκδοτών από την Επιτροπή της Βουλής εκτός ελαχίστων περιπτώσεων, ήταν μία «άσκηση λεπτών χειρισμών» εκ μέρους των βουλευτών προκειμένου να μην κακοκαρδίσουν τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ από τα οποία εξαρτώνται. Παρόλα αυτά ακόμη και κάτω από αυτές τις συνθήκες ο Γιάννης Κουρτάκης πιάστηκε να ψευδορκεί. Προφανώς διότι οι τα αφεντικά (το αφεντικό) για το οποίο εργάζεται θεωρεί ότι είναι υπεράνω νόμων και Θεσμών. Δεν είναι άλλωστε και η πρώτη φορά. Πρόκειται για την πολλοστή φορά που ενεργεί με αυτόν τον τρόπο. Διερωτάται απλώς ο πολίτης – ψηφοφόρος – φορολογούμενος αν η Πολιτεία διαθέτει γραμμή άμυνας απέναντι σε τέτοια φαινόμενα. Βουλή, κόμματα και Δικαιοσύνη καλούνται να πάρουν θέση.

Όσον τώρα αφορά τη Ζούγκλα και την διασπορά «καταγγελιών» από τον ίδιο τον Γιάννη Κουρτάκη στα αγαπημένα του social media εξηγούμεθα. Η Ζούγκλα δεν δανείστηκε από Τράπεζες, δεν ερευνάται καν και δεν διώκεται παρά μόνον για της δημοσιογραφικές αποκαλύψεις της. Διώκτες της είναι αυτοί ακριβώς που παρανομούν και καθυβρίζουν καθημερινά την Πολιτεία με τις ενέργειες τους. Διώκτες είναι ο θεσμικός υπόκοσμος και μόνον αυτός.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης