Μικρές παρεμβάσεις και ψεκασμοί πραγματοποιούνται σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας όπου υπάρχουν υδατικές επιφάνειες και διαπιστώνεται η ύπαρξη προνυμφών. Οι ενέργειες αυτές είναι οι πρώτες που γίνονται φέτος στο πλαίσιο του προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών, ενώ σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις, λόγω της μη εκδήλωσης βροχοπτώσεων μεγάλης έκτασης τους ανοιξιάτικους μήνες, δεν αναμένονται ιδιαίτερα προβλήματα όχλησης λόγω κουνουπιών κατά τη διάρκεια του Μαΐου.

“Εννέα συνεργεία βρίσκονται ήδη στο πεδίο. Παρακολουθούμε μεγάλα υγροτοπικά συστήματα που επηρεάζουν μεγάλες πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη και στην ανατολική της πλευρά και στη δυτική. Με βάση τα δεδομένα που λαμβάνουμε από το δίκτυο παρακολούθησης συγκεκριμένων δειγματοληπτικών σταθμών, αναφορικά με τα κουνούπια, προγραμματίζονται και γίνονται ψεκασμοί από εδάφους” διευκρινίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της εταιρείας “Οικοανάπτυξη”, που τα τελευταία χρόνια συμμετέχει στο έργο της καταπολέμησης των κουνουπιών, Σπύρος Μουρελάτος. Ο ίδιος σημειώνει ότι συνήθως σε φάση αιχμής, ενεργοποιούνται από εδάφους πάνω από 50 συνεργεία σε όλη την Περιφέρεια, ενώ παράλληλα γίνονται εναέριοι ψεκασμοί με την επιστημονική παρακολούθηση που διενεργείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Σοφοκλής Κουρτίδης τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι όσο περνάει ο καιρός και αυξάνονται οι θερμοκρασίες, τόσο θα αυξάνονται οι παρεμβάσεις στα πεδία ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

“Ευτυχώς το πρόγραμμα καταπολέμησης των κουνουπιών είναι τριετές, γεγονός που λύνει διαδικαστικά ζητήματα και συντομεύει τους χρόνους των παρεμβάσεων. Δεν έχουμε για την ώρα στοιχεία, που να δηλώνουν κάτι διαφορετικό σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η χρονιά ξεκινά σχετικά ομαλά, όμως είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο” προσθέτει. Επ΄ αυτού, ο κ. Μουρελάτος εκτιμά ότι με βάση την υφιστάμενη κατάσταση μέχρι σήμερα και την απουσία βροχοπτώσεων “λογικά τον Μάιο θα έχουμε ένα ήσυχο μήνα, από πλευρά όχλησης”.

Σε ό,τι αφορά τις αιτίες ανάπτυξης μεγάλων πληθυσμών κουνουπιών σημειώνει ότι η μία από αυτές είναι οι βροχοπτώσεις και από αυτή την άποψη τα δεδομένα που διαμορφώνονται σήμερα είναι θετικά λόγω της απουσίας μεγάλων βροχοπτώσεων. Η δεύτερη είναι οι ανθρωπογενείς εστίες (λύματα, σχάρες ομβρίων, ποτίσματα στους κήπους και βόθροι), συνεπώς οι πολίτες θα πρέπει να λαμβάνουν και οι ίδιοι τα ανάλογα μέτρα. Και η τρίτη είναι το αρδευτικό νερό στις καλλιέργειες. Σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση η μεγαλύτερη πυκνότητα πληθυσμού των κουνουπιών στα 270.000 στρέμματα των ορυζώνων της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, της Πιερίας και της Ημαθίας παρατηρείται περίπου στις αρχές Ιουνίου, οπότε τότε οι παρεμβάσεις εντείνονται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης