Προχωρούν οι διαδικασίες για την απόδοση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στον Δήμο Καλαμαριάς

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017, 12:57
Προχωρούν οι διαδικασίες για την απόδοση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στον Δήμο Καλαμαριάς
Αίτημα για απόδοση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στην τοπική κοινωνία χωρίς ανταλλάγματα ενέκρινε το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καλαμαριάς, ανοίγοντας τον δρόμο για ανάδειξη του χώρου σε υπερτοπικό πάρκο στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης. «Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε για το καλό της πόλης και ο αγώνας συνεχίζεται. Ήταν μια ιστορική συνεδρίαση, που έγινε σε πολύ καλό κλίμα με στόχο την επίλυση του ζητήματος του στρατοπέδου Κόδρα. Ψηφίστηκε η άποψη του δήμου πως θα πρέπει να αποδοθεί ολόκληρος ο χώρος στην τοπική κοινωνία και σε όλους τους πολίτες της Θεσσαλονίκης απαλλαγμένος από χρέη» δήλωσε στο ΑΠΕ ? ΜΠΕ ο δήμαρχος Καλαμαριάς, Θεοδόσης Μπακογλίδης.

Η απόφαση ελήφθη κατά πλειοψηφία (πλην της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση») και το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Καλαμαριάς αιτείται από την κυβέρνηση:

1. Την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα ή κατά χρήση για 99 χρόνια άνευ ανταλλάγματος όλων των δημοσίων και ανταλλάξιμων κτημάτων στον δήμο Καλαμαριάς.
2. Την παραχώρηση κατά πλήρη κυριότητα ή κατά χρήση για 99 χρόνια άνευ ανταλλάγματος των εκτάσεων του ΝΠΔΔ με την επωνυμία «Αυτόνομος Οικοδομικός Οργανισμός Αξιωματικών (ΑΟΟΑ)» στον δήμο Καλαμαριάς, καθώς και των ακινήτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
3. Τη συντέλεση των υφισταμένων απαλλοτριώσεων με την καταβολή των αποζημιώσεων στους δικαστικά αναγνωρισμένους δικαιούχους, με συνεργασία του δήμου Καλαμαριάς και των συναρμόδιων υπουργείων, με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό, λόγω αδυναμίας καταβολής αυτών από το δήμο Καλαμαριάς.
4. Την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το υπουργείο Πολιτισμού, με σκοπό την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου και την αξιοποίηση των διατηρητέων κτιρίων.
5. Τη σταδιακή απομάκρυνση των υφισταμένων εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ από τον χώρο του «Κόδρα».
6. Να υπάρξει υποστήριξη και αρωγή για την εξεύρεση χρηματοδοτικού εργαλείου για τον σκοπό της παραχώρησης.
7. Να συσταθεί μικτή επιτροπή που θα παρακολουθεί όλα αυτά τα ζητήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπακογλίδη, με την απόφαση αυτή επικαιροποιούνται η βούληση του δήμου και τα αιτήματά του στο Γραφείο του Πρωθυπουργού. Πρόσθεσε μάλιστα πως οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης για παραχώρηση του χώρου στην τοπική κοινωνία μπορούν να γίνουν τους πρώτους μήνες του 2018. «Από τη στιγμή που θα πάρουμε την παραχώρηση στα χέρια μας, θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία να καθαρίσουμε, να φυλάξουμε τον χώρο, να απομακρυνθούν οι καταληψίες και να γίνει προσπελάσιμη προς τους πολίτες» είπε ο δήμαρχος Καλαμαριάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017, 12:57