Ρεπορτάζ: Βασίλης Τζήμτσος 

Την απαλλαγή του ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού Βαγγέλη Μαρινάκη, στελεχών της ΕΠΟ, διαιτητών και ποδοσφαιρικών παραγόντων για τα αδικήματα της χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων και της συμμορίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο πρότεινε σήμερα ο εισαγγελέας της Έδρας Χαράλαμπος Λακαφώσης στη δίκη για τα στημένα ματς στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αγόρευσή του ο εισαγγελικός λειτουργός πρότεινε την απαλλαγή των κατηγορουμένων για το πλημμέλημα της συμμορίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο, αλλά και για το κακούργημα της αλλοίωσης αποτελεσμάτων, καθώς θεωρεί πως δεν προέκυψε η επιβαρυντική περίσταση και πρέπει να μετατραπεί σε πλημμέλημα και άρα παραγράφονται και αυτές οι πράξεις.

Αντίθετα ο εισαγγελέας πρότεινε την καταδίκη του πρώην προέδρου της Βέροιας Γιώργου Αρβανιτίδη, του τότε γενικού αρχηγού της ομάδας Γιώργου Λαναρή και των ποδοσφαιριστών της ομάδας Κώστα Μπάρμπα και Χαράλαμπου Παυλίδη για στήσιμο του ματς με τον Ολυμπιακό.

Επίσης υποστήριξε την καταδίκη του διαιτητή Δημητρόπουλου για το ματς κυπέλλου Παναχαϊκή-Ολυμπιακός.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ξεκινώντας την αγόρευσή του ο εισαγγελικός λειτουργός επισήμανε πως αυτά τα νοσηρά φαινόμενα «δεν είναι πρωτοφανή γεγονότα στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Προϋπήρξαν, υπήρξαν και υπάρχουν», ενώ τόνισε τη «συσσώρευση δύναμης και την αποδυνάμωση μικρών ποδοσφαιρικών σωματείων».

Απαλλαγή λόγω παραγραφής για τη συμμορία

Ως προς τη συμμορία που φέρεται να συστάθηκε από τον ισχυρό άνδρα του Ολυμπιακού Β. Μαρινάκη για την εκλογή του συγκατηγορουμένου του Γιώργου Σαρρή ως προέδρου της ΕΠΟ, ο κ. Λακαφώσης ανέφερε:

«Δεν έγινε κανένα πραξικόπημα. Εκλογές έγιναν.

»Υπήρξε προσπάθεια προσέγγισης και του άλλου υποψηφίου, του Βασίλη Γκαγκάτση.

»Από τη συνομιλία Μαρινάκη με τον Μώραλη, είχε εκφράσει την επιθυμία να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Σαρρή και ότι ο Β. Γκαγκάτσης εξέφρασε την επιθυμία να κατέβει στις εκλογές, όπως και έγινε.

»Αδιαμφισβήτητη. Δεν έγινε εν κρυπτώ η υποστήριξη υποψηφιότητας Σαρρή.

»Από τις συνομιλίες αναζητούσε συμμαχίες για την επιτυχία της υποψηφιότητας Σαρρή.

»Είχε γίνει γνωστή αυτή η επιθυμία του στα ΜΜΕ.

»Δεν εκβιάστηκε ο Γκαγκάτσης αλλά κατέβηκε στις εκλογές.

»Δεν εξαρτούσε την εκλογή από τη διάθεση χρημάτων.

»Υπάρχει αντίφαση στο βούλευμα ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών».

Όμως προσδιόρισε τον χρόνο του αδικήματος της συμμορίας μέχρι το 2013, καθώς τότε ολοκληρώθηκε η εμπλοκή τους και ως εκ τούτου, λόγω του γεγονότος ότι πρόκειται για πλημμέλημα, πρότεινε την απαλλαγή των συνολικά οκτώ κατηγορουμένων για τη συμμορία.

Συγκεκριμένα πρότεινε την απαλλαγή για το αδίκημα της συμμορίας των Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιώργου Σαρρή, πρώην προέδρου της ΕΠΟ, Θεόδωρου Κουρίδη, πρώην νομικού συμβούλου της ΕΠΟ, Άρη Σταθόπουλου, πρώην αντιπροέδρου της ΕΠΟ, Γιάννη Παπακωνσταντίνου, πρώην αναπλ. προέδρου της ΕΠΟ, Νίκου Προύντζου πρώην μέλους Δ.Σ. ΕΠΟ, Γιώργου Δούρου και Θανάση Μπριάκου, πρώην αρχιδιαιτητών.

Επίσης ο εισαγγελέας πρότεινε την απαλλαγή του Β. Μαρινάκη και συγκατηγορουμένων του για την κατηγορία της χειραγώγησης αγώνων των πλέι οφ, λόγω παραγραφής. Για τις υπόλοιπες πράξεις τον απάλλαξε.

Ο εισαγγελικός λειτουργός αναφέρθηκε σε συνομιλίες του Μαρινάκη με τους συγκατηγορουμένους του, τον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ Γ. Σαρρή και τον τότε νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας Κουρίδη, για τη διαιτησία υπέρ του Πλατανιά και σε άλλα στοιχεία που προέκυψαν.

Όπως είπε, υπήρξε μεθόδευση για την άνοδο της ομάδας. Όμως δεν προέκυψαν η διακεκριμένη τέλεση του αδικήματος και η επίτευξη του σκοπού.

Τόνισε πως η αθέμιτη παρέμβαση είναι πλημμέλημα και το αδίκημα έχει παραγραφεί πριν την επίδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος από τον Ιούνιο του 2017.

Ως προς τους δανεισμούς ποδοσφαιριστών του Ολυμπιακού σε άλλες ομάδες, ο κ. Λακαφώσης επισήμανε:

«Από μόνος του ο δανεισμός παικτών δεν μπορεί να θεωρηθεί παράνομη πρακτική, αλλά προβλεπόμενη από τον κανονισμό.

»Μπορεί να δημιουργεί ομάδες δορυφόρους. Αποτελεί ένδειξη αλλά, για να καταλήξεις σε συμπέρασμα για χειραγωγήσεις αγώνων, πρέπει να έχεις συγκεκριμένα στοιχεία.

»Ο δανεισμός αφορά και άλλες ομάδες και όχι μόνο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

»Ακόμα και η ΦΙΦΑ και η ΟΥΕΦΑ σκέφτηκαν να ορίσουν περιορισμούς, γιατί ο δανεισμός μπορεί να δημιουργήσει θέματα και ποδοσφαιρική ομηρία» τόνισε.

Συμπληρωματικά ανέφερε και κάτι που είχε υποστηρίξει στην απολογία του ο Βαγγέλης Μαρινάκης: «Σας το είπε στην απολογία του και είναι αλήθεια, δανεικοί παίκτες οδήγησαν σε ήττα του Ολυμπιακού με Ατρόμητο. Δεν είναι ασφαλές κριτήριο ο δανεισμός παικτών».

Πρότεινε καταδίκη των παραγόντων και ποδοσφαιριστών της Βέροιας

Αντίθετα ο εισαγγελέας της Έδρας πρότεινε στην αγόρευσή του την καταδίκη του πρώην προέδρου της Βέροιας Γιώργου Αρβανιτίδη, του τότε γενικού αρχηγού Γιώργου Λαναρή και των τότε ποδοσφαιριστών της ομάδας Κώστα Μπάρμπα και Χαράλαμπου Παυλίδη για στήσιμο του ματς με τον Ολυμπιακό.

Η ομάδα ηττήθηκε με σκορ 3-0, ενώ στο ημίχρονο ήταν 0-0. Τότε ο προπονητής της Βέροιας Γ. Καλαϊτζίδης κατήγγειλε πως ο Λαναρής πήγε στα αποδυτήρια και ζήτησε από τον ίδιο και παίκτες να χάσουν με 3-0.

Την ίδια καταγγελία έκανε και ο ποδοσφαιριστής της ομάδας Γεωργέας, ο οποίος ζήτησε και αντικαταστάθηκε στο δεύτερο ημίχρονο.

Ο αγώνας έληξε 3-0 υπέρ του Ολυμπιακού.

Ο εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης ανέφερε σχετικά στην αγόρευσή του:

«Ήταν απαίτηση του Αρβανιτίδη προφανώς για στοιχηματικούς λόγους.

»Είναι προφανές ότι έγινε.

»Το είπε ένας κατηγορούμενος, ο Καλογέρης. Έπαιζε μπάλα. Κατά τη διάρκεια του αγώνα και ενώ είχε αντικαταστήσει ο ίδιος τον Γεωργέα, του είπε συμπαίκτης του ότι “πρέπει να χάσουμε 3-0”. Του είπε ότι δεν συμμετέχει σε τέτοιες αθλιότητες και συνέχισε να παίζει για το καλό της ομάδας. Κάποιοι άλλοι δεν έτρεχαν.

»Η επιβεβαίωση Καλαϊτζίδη και Γεωργέα από κατηγορούμενο κατ’ εντολή Αρβανιτίδη. Αλλοιώθηκε το αποτέλεσμα και δυστυχώς για τους κατηγορούμενους αυτή η πράξη έχει ονοματεπώνυμο».

Πάντως, για την πράξη αυτή πρότεινε την απαλλαγή του Β. Μαρινάκη, καθώς δεν προέκυψε η συμμετοχή του στο στήσιμο, σύμφωνα με τον εισαγγελέα.

Καταδίκη διαιτητή για αγώνα κυπέλλου

Στην αγόρευσή του πρότεινε την καταδίκη του διαιτητή Αλέξανδρου Δημητρόπουλου για αγώνα κυπέλλου της Παναχαϊκής με τον Ολυμπιακό.

Ανέφερε σχετικά για τον ρόλο του διαιτητή:

«Στο 36ο λεπτό απέβαλε ποδοσφαιριστή της Παναχαϊκής περιέργως με ανύπαρκτο φάουλ, ήταν προφανές.

»Αδιάψευστος μάρτυρας, το βιντεοληπτικό υλικό.

»Παρ’ ότι συνέχισε να παίζει με 10 παίκτες, δεν καταλόγισε πέναλτι. Ήταν ασυγκίνητος με τρόπο προκλητικό.

»Με τον τρόπο αυτό ο Δημητρόπουλος αλλοίωσε εσκεμμένα το αποτέλεσμα του αγώνα.

»Αυτό που βλέπει κανείς στο βίντεο, ότι ο διαιτητής Δημητρόπουλος ενήργησε με σκοπιμότητα.

»Δεν υπάρχει μάρτυρας ή συνομιλία να τον εμπλέκει σε τέτοια κατηγορία.

»Αδιάψευστος μάρτυρας είναι αυτό που κάνει. Η λογική σε συνδυασμό με το κίνητρο που είχε».

Απαλλαγή διαιτητών και ποδοσφαιρικών παραγόντων

Εκτός από την απαλλαγή των οκτώ κατηγορουμένων για το πλημμέλημα της συμμορίας λόγω παραγραφής, ο εισαγγελέας προτείνει την απαλλαγή του προέδρου του Ατρόμητου Γιώργου Σπανού, του τεχνικού διευθυντή Γιάννη Αγγελόπουλου και του προπονητή της ομάδας Ρικάρντο Σα Πίντο για τον αγώνα με τον Ολυμπιακό.

Σύμφωνα με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή Τάκη Φύσσα, ο προπονητής του Ατρόμητου δεν έβαλε στον αγώνα τέσσερις ποδοσφαιριστές. Όμως από την ακροαματική διαδικασία προέκυψε πως οι δύο από τους τέσσερις έπαιξαν στον επίμαχο αγώνα, ενώ οι δύο δεν έπαιξαν γιατί ο ένας ήταν άρρωστος και ο άλλος δεν είχε προετοιμαστεί κατάλληλα.

Ο κ. Λακαφώσης αναφέρθηκε αναλυτικά και σε άλλους ποδοσφαιρικούς αγώνες που ήταν ύποπτοι για στήσιμο, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Όμως, όπως ανέλυσε, από τις εκθέσεις των παρατηρητών των αγώνων δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία σε βάρος των διαιτητών.

Για τους λόγους αυτούς προτείνει την απαλλαγή των διαιτητών Κώστα Ιωαννίδη, Γιάννη Κάμπαξη, Απόστολου Αμπάρκιολη, Θανάση Γιάχου και Ηλία Σπάθα, αλλά και των ποδοσφαιριστών της Βέροιας Δημήτρη Αμαραντίδη, Ηλία Ιωάννου, Αλέξανδρου Καλογέρη, Δημήτρη Μάνου, Γιώργου Σκαθαρούδη και Πέρεζ Μορένο, καθώς και του πρώην ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Λεβαδειακός Γιάννη Κομπότη.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης