Οι σεισμολόγοι παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τη μετασεισμική ακολουθία που εξελίσσεται μετά τη δόνηση των 6,1R που σημειώθηκε τη Δευτέρα νότια της Λέσβου. Η σεισμική δραστηριότητα στο Β. Αιγαίο απασχολεί τους ειδικούς εδώ και πολλούς μήνες, δεδομένου ότι είχε παρουσιαστεί μια έντονη δραστηριότητα και διέγερση στον ευρύτερο χώρο από τη Σαμοθράκη έως και τη Χίο.

Κατά τους ειδικούς, η μετασεισμική ακολουθία που παρατηρείται μετά τον σεισμό θεωρείται ήπια και για να εκτονωθεί η συσσωρευμένη ενέργεια θα έπρεπε να σημειωθεί δόνηση της τάξεως των 5R – 5,5R, πράγμα το οποίο δεν έχει ακόμα συμβεί. Βεβαίως από χθες νωρίς το απόγευμα και μετά την κύρια δόνηση έχουν σημειωθεί περισσότεροι από 60 μετασεισμοί, εκ των οποίων ο ισχυρότερος 4,6R, αμέσως μετά τον σεισμό των 6,1 Ρίχτερ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους οι σεισμολόγοι παραμένουν επιφυλακτικοί και θυμίζουν ότι σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως συνέβη και στην Κεφαλονιά, αλλά και στην Ιταλία, είναι δυνατόν να συμβεί μεγάλος σεισμός πολύ αργότερα, ενδεχομένως και μετά την παρέλευση ενός μηνός.

Λέκκας: Πλούσια σεισμική διαδικασία

Για μια «πλούσια σεισμική διαδικασία, η οποία εκδηλώνεται κατά μήκος της συγκεκριμένης περιοχής όπου έχουμε πρωτεύον ρήγμα» μίλησε στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Λέκκας, ο οποίος βρίσκεται στο νησί της Λέσβου, τόνισε πως στόχος είναι στο άμεσο διάστημα η αποτύπωση «των επιπτώσεων της σεισμικής δραστηριότητας με κάθε λεπτομέρεια στις υποδομές και ο σχεδιασμός της ανάκαμψης της περιοχής», ώστε να «επανέλθει όσο το δυνατόν ταχύτερα στην πρότερη κατάσταση».

Σε ό,τι αφορά στη σεισμικότητα στη μείζονα περιοχή ο πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας συνεκτιμά πως οι «σεισμοί θα συνεχιστούν και (αυτό) είναι πολύ καλό, ώστε να εκτονωθεί σταδιακά η κατάσταση που υπάρχει κατά μήκος του τεκτονικού ρήγματος». «Θα έχουμε μια πλούσια σεισμική ακολουθία, στην οποία θα συμπεριλαμβάνονται και σεισμοί της τάξης των 5,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, άρα δεν θα πρέπει να μας ανησυχήσει αυτή η εξέλιξη, (αφού) όσο πιο μεγάλους μετασεισμούς έχουμε, τόσο πιο γρήγορα θα εκτονωθεί η κατάσταση» σημειώνει ο κ. Λέκκας, προσθέτοντας πως οι επιστήμονες έχουν ως ταυτόχρονη αποστολή τους και την έρευνα της επίδρασης των σεισμικών εκδηλώσεων στην περιοχή που επλήγη περισσότερο.

«Θα προσπαθήσουμε να διερευνήσουμε επιπρόσθετα και τους λόγους εξαιτίας των οποίων αναπτύχθηκαν οι βλάβες σε πολύ συγκεκριμένα σημεία της περιοχής, ενώ σε άλλες θέσεις δεν έχουμε αυτήν την εικόνα, (καθώς) οι ζημιές είναι εντοπισμένες στη Βρίσα, ενώ στη γύρω περιοχή είναι διάσπαρτες χωρίς κάποια κανονικότητα ή συστηματικότητα, η οποία θα μας υποδείκνυε κάποιες ιδιαίτερες συνθήκες είτε στο υπέδαφος είτε στη διάχυση της ενέργειας» αναφέρει ο κ. Λέκκας. Όπως τονίζει, θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να διερευνηθούν οι συνθήκες που υπάρχουν στην εν λόγω περιοχή, ενώ υπογραμμίζει πως ο ΟΑΣΠ δίνει στο άμεσο διάστημα, μετά την εμφάνιση της σεισμικής δραστηριότητας, «ιδιαίτερη σημασία στον πληθυσμό της περιοχής, στην άμεση συνδρομή (…), ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο οι επιπτώσεις σε συνσεισμικό επίπεδο» και η ανακατασκευή των σπιτιών και των κατασκευών να γίνει «με τον πιο ασφαλή τρόπο».

Χουλιάρας: Αναμένεται ακολουθία μετασεισμών

Ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι κάτοικοι θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή για αρκετό καιρό.

Σύμφωνα με τον κ. Χουλιάρα, αναμένεται ακολουθία μετασεισμών στη βάση των μέχρι τώρα δεδομένων.

Ακούστε τι δήλωσε στο zougla.gr:

Παπαζάχος: Αναμένουμε μετασεισμό 5,5 Ρίχτερ

Ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος υποστηρίζει πως η μετασεισμική ακολουθία που παρατηρείται στη Λέσβο είναι ήπια και αναφέρει πως ο ίδιος θα περίμενε κάτι πιο ισχυρό.

Σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ το πρωί, ο κ. Παπαζάχος σημείωσε ότι «μετασεισμοί 5,5 Ρίχτερ είναι αναμενόμενοι για μιας τέτοιας τάξης σεισμό».

Πρόσθεσε πως κατά την εκτίμησή του «σίγουρα θα υπάρξει τέτοιος μετασεισμός, είναι ψευδαίσθηση να πιστεύουμε κάτι διαφορετικό».

«Η μεγάλη ένταση θα είναι την πρώτη εβδομάδα, αλλά για μήνες μετά θα γίνονται αισθητοί μετασεισμοί» συμπλήρωσε ο σεισμολόγος.

Τσελέντης: Μαθηματικά βέβαιο οι ισχυροί μετασεισμοί πάνω από 5 Ρίχτερ

Ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης με ανάρτησή του στο Facebook τονίζει πως είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως πάνω από 5 Ρίχτερ.

Η ανάρτηση του Άκη Τσελέντη στο Facebook:

Επειδή ταλαιπωρούμαι τις τελευταίες ημέρες με μια μόλυνση του αναπνευστικού και δεν θα μπορώ να έχω τη συμβολή που θα επιθυμούσα στην ενημέρωση του κόσμου, θα ήθελα, σχετικά με τον φονικό σεισμό που έγινε πριν λίγες ώρες στο όμορφο νησί της Λέσβου (ιδιαίτερα αγαπητό σε μένα μετά την πατρίδα μου την Κεφαλονιά, αφού υπηρέτησα τη θητεία μου εκεί), να αναφέρω τη γνώμη μου και μερικές απαντήσεις, γιατί έχω γίνει αποδέκτης εκατοντάδων μηνυμάτων.

1) ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ; Η περιοχή έχει ρήγματα με μεγαλύτερο σεισμικό δυναμικό. Τον προηγούμενο αιώνα είχαμε αρκετούς πάνω από 6,7 και έναν 7. Μελετώντας όμως την εξέλιξη της μετασεισμικής ακολουθίας φαίνεται μάλλον φυσιολογική (θέλω μερικούς πάνω από 4 ακόμα για να ησυχάσω τελείως, μέχρι τώρα έχουμε μόνο ένα 4,6 και ένα 4,1) η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ.

2) ΑΡΑ, ΗΣΥΧΑΣΑΜΕ, ΠΕΡΑΣΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ; ΟΧΙ!!! Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα έχουμε ισχυρούς μετασεισμούς, ίσως μεγαλύτερους και από το 5, οι οποίοι στον ήδη λαβωμένο αστικό ιστό μπορεί να έχουν ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ από ό,τι ο κυρίως 6,1.

3) ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙΑ ΜΑΣ ΑΠΟΨΕ; Αν το σπίτι σου είναι φτιαγμένο με τους τελευταίους αντισεισμικούς κανονισμούς και μετά το 1980 και δεν έχει εμφανή σημεία βλαβών (ρωγμές στα φέροντα στοιχεία, δεν εννοώ μικρορωγμές στην τοιχοποιία), να πας και να κοιμηθείς άνετα (για τα αυθαίρετα αυτό δεν ισχύει). Αν το σπίτι σας είναι χωρίς αντισεισμικό, π.χ. από τα παλιά πέτρινα, αποφύγετέ το, περιμένετε μερικές ημέρες να ολοκληρωθεί η ισχυρή μετασεισμική φάση και συμβουλευτείτε κάποιον μηχανικό από το κλιμάκιο που έχει αποστείλει ο ΟΑΣΠ.

4)ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΩ; Τα γνωστά, έχω βαρεθεί να τα επαναλαμβάνω α) ελαχιστοποιούμε τον σεισμικό κίνδυνο στο εσωτερικό των σπιτιών μας, δηλ. στερεώνουμε βαριά αντικείμενα με τάκους), κατεβάζουμε βαριά αντικείμενα από ψηλά ράφια π.χ. βάζα, βάζουμε κολλητική ταινία στα ντουλάπια με τα γυαλικά μας, προσέχουμε πάνω από τα κρεβάτια των παιδιών να μην υπάρχουν βιβλιοθήκες κ.λπ. β) Έχουμε οπωσδήποτε έναν φακό στο κομοδίνο. γ) Όταν κυκλοφορούμε έξω, αποφεύγουμε απότομα πρανή που μπορεί να αποκολληθούν βράχια, δεν αφήνουμε τα παιδιά να παίζουν κοντά σε μάντρες.

5) ΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΤΑΝ ΚΟΙΜΑΜΑΙ ΚΑΙ ΓΙΝΕΙ ΣΕΙΣΜΟΣ; Κυλάμε και ξαπλώνουμε δίπλα στο κρεβάτι έχοντας το μαξιλάρι στο κεφάλι μας. Προς Θεού, δεν τρέχουμε πανικόβλητοι μέσα στη νύχτα.

6) ΝΑ ΚΟΛΥΜΠΗΣΩ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΩ ΑΠΟ ΤΣΟΥΝΑΜΙ; Η πιθανότητα να προκληθεί τσουνάμι (ξεχάστε τις εικόνες από Σουμάτρα και Ιαπωνία) είναι πολύ μικρή. Αν καταλάβετε σεισμό ενώ είστε στην παραλία και δείτε τα νερά να αποσύρονται, τότε κινηθείτε προς κάποιο ψηλότερο σημείο. Το πιο πιθανό είναι να παρατηρηθούν διακυμάνσεις της στάθμης της θάλασσας λίγων εκατοστών που πρακτικά δεν προκαλούν κανένα πρόβλημα.

Διαβάστε επίσης:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης