Πρωτόγνωρα είναι τα φετινά Χριστούγεννα λόγω της επέλασης του κορωνοϊού με τους ειδικούς να κρούουν το κώδωνα του κινδύνου και να ζητούν να τηρηθούν κατά γράμμα τα μέτρα που ισχύουν προκειμένου να μην σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων.

Έτσι και σήμερα Παρασκευή 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων, ισχύουν τα μέτρα που είναι σε ισχύ εδώ και καιρό στο πλαίσιο του lockdown. Δηλαδή ισχύει κανονικά η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 22:00 το βράδυ έως τις 5:00 το πρωί, με εξαίρεση τους λόγους υγείας, εργασίας και κίνησης με κατοικίδιο σε μικρή απόσταση. Μάλιστα, λόγω των ημερών, αναμένεται να είναι αυξημένοι οι έλεγχοι της αστυνομίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στα οικογενειακά τραπέζια συστήνεται να βρίσκονται μέχρι εννέα άτομα από δύο οικογένειες, με τους ειδικούς να τονίζουν ότι καλό είναι, όσο το δυνατόν, να περάσουμε τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς με τους ίδιους ανθρώπους, ώστε να μη μεγαλώνει ο κύκλος των επαφών.

Όσοι επιθυμούν να μεταβούν σε ρεβεγιόν φιλικής οικογένειας, πρέπει να στείλουν SMS στο 13033 τόσο κατά τη μετάβαση, με τη χρήση του κωδικού «6», όσο και κατά την επιστροφή, που δεν θα πρέπει να καταγραφεί μετά τις 22:00.

Αναφορικά με τις εκκλησίες, οι Λειτουργίες θα γίνουν κανονικά σήμερα Χριστούγεννα, αλλά με περιορισμούς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, τόσο τα Χριστούγεννα όσο και την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα θα ισχύουν τα εξής μέτρα:

– Ένα άτομο ανά 15 τ.μ., με 2 μέτρα απόσταση μεταξύ των ατόμων προς κάθε κατεύθυνση μέσα στον ναό.

– 25 άτομα για ενοριακούς ναούς, ενώ στην περίπτωση των Μητροπολιτικών Ναών 50 άτομα.

– Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας στον χώρο λατρείας.

Ήδη, αρκετές ενορίες έχουν ενημερώσει τους πιστούς που επιθυμούν να παρακολουθήσουν τη Θεία Λειτουργία να δηλώσουν συμμετοχή ώστε να γνωρίζουν εκ των προτέρων ποιοι θα έχουν τη δυνατότητα αυτή, ενώ άλλες ενορίες, ειδικά οι μεγαλύτερες, έχουν δηλώσει πως οι πόρτες τους θα κλείσουν μόλις συμπληρωθεί ο επιτρεπόμενος αριθμός.

Προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία σε όσους το δυνατόν περισσότερους πιστούς να συμμετάσχουν στη χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, πολλοί ναοί έχουν προγραμματίσει να τελέσουν δύο και τρεις Θείες Λειτουργίες, αλλά αυτό θα είναι εφικτό μόνο στις ενορίες όπου υπάρχει ο αντίστοιχος αριθμός ιερέων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης